Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. mart 2017.

Četiri dana posle početka bombardovanja, 28. marta 1999. godine, 252. oklopna brigada iz Kraljeva prebačena je na Kosovo i Metohiju, bez ijednog gubitka u uslovima apsolutne neprijateljske prevlasti u vazduhu

Naređenje za marš stiglo je iznenada da se u roku od četiri sata tenkovi popune borbeni kompletima i ukrcaju na transportne vagone. Operacija je počela u pola 11 uveče 28. marta 1999. godine. Sa tri kompozicije vagona na kojima su bili tenkovi M -84 i BVP M-80, počelo je četvorodnevno nadigravanje vojske sa NATO avijacijom.

Prebacivanje oklopne brigade na prostor Kosova i Metohije bio je veliki posao. Kada bi se sva sredstva brigade koju je posedovala stavila u jednu kolona, njena dužina bi bila preko 60 km.

,U jedan sat posle ponoći 29. marta prvi voz sa ukrcanim tenkovima na kompozciju zaustavljen je u stanici Lešak, jer je saopšteno da je na sedam kilometara dalje pored mosta preko kog je trebao da prođe kompozicija pronađen radio lokator. Pošto se čekanje specijalizovane ekipe da otkloni lokator odužilo, pred zoru je odlučeno da se sakriju sve tri kompozicije u tunelima duž pruge. Prva kompozicija u 6.30 skrivena je u tunel Kula, druga u tunel Pavlica, a treća u tunel Banjska.

Dok su tenkovi skrivani, komandat transporta potpukovnik Božić uspostavlja vezu sa komandantom Prištinskog korpusa generalom Lazarevićem. Naređenje je bilo da transport tenkova treba da što pre stigne u Lipljan i da zatim produži u rejon Kline. Naređen je transport za Lipljan prve kompozicije, a posade ulaze u tenkove i borbena vozila. U slučaju avio napada, pošto se transport kretao danju, naređenje je bilo da se tenkovi spuste sa vagona i zauzmu rastresit raspored. Ostala dva voza dobila su naređenje da uđu u tunele  prethodnih kompozicija.

 

Tokom naredna tri dana, jedna od najmoćnijih brigada Vojske Jugoslavije, sa devet kompozicija prevezena je na Kosmet, bez ijednog gubitaka. 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments