Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Snežana Medić, London

Kad kratak susret sa istorijom potvrdi da se vrednosti ljudi ogledaju u stvarima koje su za života stvorili, a ne u onima koje su tokom života sakupili ili prigrabili

Pokušavajući da na početku svog života u Engleskoj naučim što više engleskih reči i da obogatim svoj rečnik, čitala sam romane Džejn Ostin. Tek tada, jer – nisam studirala književnost, a romani Džejn Ostin nisu bili deo srednjoškolske literature.

Kako sam sa ponosom čitala njene romane putujući podzemnom železnicom na posao, tako su mi se i putnici istog - podsmevali. Najgori je bio moj tadašnji momak Endrju, koji mi je preporučivao druge pisce, govoreći da je "Džejn Ostin. za usedelice i tupane". Ubedili su me, pa ni danas ne znam, ali – da li zbog mladosti, ludosti ili gluposti, nikada više na Džejn Ostin nisam ni pomislila.

Dok sam danas šetala kroz Vinčester na zidu jedne kuće spazih tablu sa natpisom: "Ovde je kratko vreme živela i umrla Džejn Ostin".

Uđoh u Vinčester katerdalu i zapazih da je Džejn ovde i sahranjena, među velikanima istorije ovog ostrva.

Čime je ona zadužila englesku literaturu, ali i svetsku? Jesu li to univerzalne teme, koje je obrađivala u svojim romanima: ljubav, novac, moć, status?.Mislim da nije to u pitanju, jer se njeni likovi sukobljavaju u pronalaženju sreće. Aristotel je tvrdio da se istinska sreća može naći samo u ljubavi prema Bogu, a Džejn Ostin je sreću u svojim delima tražila u ljubavi prema ljudskom biću. kao produžetku ljubavi prema Bogu.

Još jedan razlog njene popularnosti je nostalgija koju je gajila prema viteštvu i dostojanstvu prošlog doba. Veoma obrazovana i gorda, pisala je o položaju žena u viktorijanskimm vremenima. Duhovito, precizno, možda ponekad i otegnuto, ali - njeni romani su bili sociološki presek vremena u kojem je živela.

 

A živela je veoma kratko, umrla je u svojoj četrdeset prvoj godini. Za vreme svog kratkog života zaslužila je da je sahrane u aleji čuvene Vinčester  katedrale koja potiče iz 1093. godine. Ratovi, politike, literature i teme se svakodnevno menjaju. Moj današnji susret sa istorijom potvrdio mi je da prave vrednosti ostaju, jer se čovekova vrednost ogleda u stvarima koje je stvorio, ne u onima koje je sakupio.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments