Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

19. mart 2016.

Do kraja života je tvrdila da oni koji su na nepristojan način došli do velikog novca treba da odgovaraju pred sudom

 

 „Mnogo je onih koji su posle 5. oktobra govorili za ljude na vlasti: „Ovi su sad naši!“ A vlast nikada, kad su građani u pitanju, nije „naša“. Vlast je servis na koji mora kritički da se gleda i veoma da se kontroliše. Jer svaka vlast se otme kontroli – to je u njenoj prirodi“, govorila je Verica Barać, predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, koja je preminula na današnji dan pre četiri godine, u 57. godini.

Bila je, govorili su oni koji su je poznavali, nepokolebljiva u uverenju da borba protiv korupcije ne sme da prestane, a neke njene poruke, čak i od pre deceniju i po, zvuče kao da ih je danas izgovorila:

„Kod nas se donose veoma loši zakoni i stvaraju se vrlo nesigurne institucije. To će Evropa u jednom trenutku ceniti, ali da vlast zaista želi da ide brzo u Evropu – kvalitetno bi radila svoj posao. Tvrdim da neke zakone, koji sada samo imaju predznak evropske agende, niko nije valjano pročitao. Ne znate ko je radio na njima da biste kasnije mogli da postavite pitanje zašto su tako loše odrađeni, a svi su usvojeni bez javne rasprave, po hitnom postupku. Kada se takvi zakoni primenjuju u praksi, upravo su oni moćan izvor korupcije, jer daju ogromna diskreciona ovlašćenja, ne definišu probleme, ni procedure.“

Važila je za jednog od najvećih boraca protiv korupcije u Srbiji, koja se istrajno suprotstavljala centrima moći u srpskom društvu, ekonomiji i politici.

"Mislim da će Verica Barać nedostajati Srbiji, njena upornost, njena borba koja se hvatala uvek najtežih pitanja. Ona nije strahovala ni od korumpiranih političara, ni od tajkuna, ni od mafijaša. Nju nisu čuvali ni specijalci ove ni one vrste, čuvala ju je javnost, građani Srbije", govorila je Lila Radonjić, direktorka i glavna i odgovorna urednica PG Mreže.

"Ona je bila hrabar čovek i znala je tu svoju hrabrost da na jedan razuman i racionalan način pokaže, da se odlučno suprotstavi kada je u pitanju korupcija kojom se ona bavila, odlučno da se suprotstavi, hrabro. I naravno, ona je bila uporna, istrajna i odgovorna", reči su Čedomira Čupića, člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Jedan od svojih poslednjih intervjua Verica Barać dala je izmučena hemoterapijom, 16. septembra 2011. godine, pola godine pre nego što je izgubila bitku za život.

Biografija Verice Barać

Rođena je 14. juna 1955. u Mrčajevcima kod Čačka, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1980. godine. Prvih sedam godina radila je u PKB-u Beograd, a zatim se vratila u Čačak, gde je radila kao pravnik u opštinskom komitetu za urbanizam. Od 1997. do 2000. bila je javni pravobranilac opštine Čačak. U javnosti je ostala upamćena i kao jedan od velikih protivnika režima Slobodana Miloševića.  Bila je jedan od lidera Građanskog parlamenta Čačka, koji se, pod jakim pritiskom vlasti, raspao. Kada je 2. septembra 1999. osnovan Građanski parlament Srbije (GPS), kao asocijacija svih građanskih parlamenata udruženih u zajedničku borbu za demokratske promene, Verica Barać je postala njegova portparolka i predsedavajuća, a na toj funkciji ostaje do maja 2003.

Posle oktobarskih promena smenjena je sa mesta opštinskog pravobranioca, iako je opštinska skupština podržala izveštaj o radu te službe. Bila je poverenik čačanske kancelarije G17 plus, koja je u Čačku počela sa radom 17. aprila 2000.  Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije formiran je u decembru 2001. a Baraćeva je izabrana za predsednicu 23. maja 2003.

Dobitnica je Povelje za građansku hrabrost "Dragoljub Stošić" za 2008. godine, koju dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur, a 2010. godine dobila je nagradu "Osvajanje slobode" Fonda Maja Maršićević Tasić.

Krajem 2011. godine, Verica Barać dobila je nagradu "Vitez poziva" koju nevladina organizacija Liga ekspetara LEX dodeljuje na Svetski dan ljudskih prava pojedincima koji su se istakli u svojim profesijama.

Dokument Saveta za borbu protiv korupcije pod nazivom „Izveštaj o pritiscima i kontroli medija u Srbiji“, dostupan je javnosti na http://www.antikorupcija-savet.gov.rs/Storage/Global/Documents/mediji/IZVESTAJ%20O%20MEDIJIMA,%20PRECISCENA%20VERZIJA.pdf, ali o njemu u medijima nije bilo previše reči.

Tajna slobode, kažu, leži u hrabrosti, a ona je hrabra nesumnjivo bila. Možda je tu svoju hrabrost, pred smrt, pokušavala da ublaži, skromno govoreći kako „sloboda nije ništa drugo, nego mogućnost da budemo bolji“.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments