Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Tripo Spahić

Neposredno iznad reke Ibar, na visokoj rečnoj terasi u Donjoj Ratini nalaze se ostaci ranosrednjovekovnog hrišćanskog groblja, lokalitet je delimično istražen, a danas se na površini vide malobrojni belezi u obliku neobrađenog kamena

Parcela se nalazi na imanju Branka Radovića, nedaleko od njegove okućnice. U zapisniku Narodnog muzeja u Kraljevu zabeleženo je kazivanje starijeg vlasnika da je na nalazištu pronađena jedna opeka, po opisu rimska, ispod koje se nalazilo nekoliko srebrnih novčića. Nalaz je izgubljen tokom Drugog svetskog rata.

                      Ranosrednjovekovna rimska nekropola u Ratini

Moje istraživanje kao istoričara bilo je skoncenstrisano pune dve godine na ovaj istorijski lokalitet, zbog toga što mi kao narod zaslužujemo da znamo da živimo na prostoru na kome se oduvek odvijao život. Teritorija današnje Ratine od paleolita i neolita do ovovremenosti, imala je neprekinuti kontinutet stalne naseljenosti, o čemu svedoče materjalni dokazi na arheološkim lokalitetima nazvanim Divlje polje. Na to su prvenstveno uticali povoljni geomorfološki, klimatski, hidrološki, pedološki, faunistički, floristički, ambijetalni i gepolitički uslovi.

 Ranosrednjovekovna rimska nekropola u Ratini 

Blizina reka Ibar i Zapadne Morave, kvalitetno obradivo zemljište i brdovito zaleđe doprineli su da teritorija sela Ratina bude pogodna za naseljavanje ljudskih zajednica u različitim vremenskim periodima. Kontinuitet života na prostoru sela potvrđuje i slučajni nalaz novca cara Anastasija I (491-518) na imanju Milomira Vujanca. Ostaci nekropole iz perioda srednjeg veka svedoče o postojanju naselja iz ovog perioda, koje za sada nije uopšte  dovoljno istraživano od starne zvaničnih institucija Republike Srbije. Rimska groblja su gotovo uvek ležala van naseobina, jer rimski zakon nije dopuštao ukop u naseljima. U gradu se mogla pokopati samo osoba dostojna velikih počasti, a u samom Rimu tu povlasticu su uživale vestalke. Ovo se održalo i u kasnijem hrišćanskom Rimu pa samim tim imamo nekropole koje obiluju i antičkim i hrišćanskim grobovima. Ukopišta su se pružala duž puteva koje su vodile iz gradova. Mnoge pogrebne običaje beleži kao pravila već Zakonik 12 ploča, i to u svim osnovnim crtama. Pred zakonom svi su građani imali jednako pravo na dostojan pogreb, a detalje sahrane patricija i plebejaca određivali su edilski propisi.

Nadgrobni spomenici( monumenta sepulcri ili sepulcralia) mogli su biti identični poslednjem počivalištu, ili ga obeležavati i ukrašavati. Pristupi rimskim gradovima, zbog položaja nekropola duž glavnih saobraćajnica, bili su obrubljeni nizovima takvih spomenika.

Novac cara Anastasija prvog 491-518. godine

Na osnovu svega izloženog možemo doneti zaključak da je moguće da je nekropola u Ratini i starija, i da seže do same antike. Ali ovo je moguće potvrditi samo detaljnim arheološkim iskopavanjima koje će se u budućnosti sprovesti na ovom lokalitetu.

Nažalost, ovu starohrišćansku rimsku nekropolu na teritoriji Ratine obilaze i  lopovi koji tu dolaze da traže nacionalno blago koje pripada državi, a samim tim i svima nama.  Nekropola se tokom prolećnih i letnjih dana ne može ni videti od trave. Svojim najvećim delom pokrivena je zemljom. Samo zahvaljujući pojedinim kameniim struktrurama koje vire iz zemlje može se videti da je nekropola tu.

 

Ovaj tekst prevashodno predstavlja apel na državne organe koji su dužni da se bave zaštitom našeg istorijskog kulturnog nasleđa, da ne dozvole da ovakvi spomenici kulture i dalje propadaju.  

Naslovna fotografija: Marija Katić

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Mira

  Gost - Mira

  Vrlo lepo napisan tekst; interesantan i poucan.. Bilo bi lepo da autor u skorije vreme objavi i feljton!
  • Ime: Mira
 • Gost - dragan

  Gost - dragan

  Hvala na divnom tekstu. 
  • Ime: dragan