Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Tripo Spahić

Na ovu česmu i izvor dolazilo se na đurđevdanski uranak, kao i na dan Svete Trojice i ostajalo do kasno popodne uz veselje i igru, a danas je izvor u Ratini nepravedno prepušten zaboravu

Srbi  su odvajkada imali poseban odnos prema vodi.  Sa njom se sreću svakodnevno, od rođenja, do same smrti. Za njih voda predstavlja gotovo mitsko „biće“.  Tako su kroz istoriju nastale mnogobrojne legende i mitovi o vodi.  Poseban odnos srpskog naroda sačuvao se prema izvorskoj vodi.

Na izvore se odlazilo za praznike da se proveseli, da se zahvati sveža izvorska voda “jer tako se valja”. Verovalo se da su izvori mesta gde se noću nikako ne sme ići, jer se tu okupljaju svakava mitološka bića, zavisno od kraja, ili koje je doba godine, ili pak doba dana.  Izvori su uglavnom posvećeni muškim svecima sv. Jovanu, sv. Savi, ali ima i onih koji su posvečeni presvetoj Bogorodici.         

Takav jedan mitski  “čudotvorni” izvor nazvan je po svom graditelju Miodragu Katiću koji sagradi na izvoru česmu 1940 godine. Izvor izvire na imanju porodice Katić u donjoj Ratini. Nad izvorom je 1940. godine podignuta česma kako stoji na stoji na uklesanom natpisu. Česma je podignuta kao dar i uspomena meštanima od porodice Katić. Na ovu česmu i izvor dolazilo se na đurđevdanski uranak, kao i na dan svete Trojice i ostajalo do kasno popodne uz veselje i igru. Inače, ovaj izvor nosi naziv i izvor “zapis” oko koga su se meštani Ratine od davina okupljali pomenutih praznika.

Na samoj česmi su četri velike “lule” iz kojih izvire bistra i hladna izvorska voda za koju se smatra da  je bakteriološki ispravna. Nažalost, odavno nije urađen test, pa se ne zna da li je i dalje voda ispravna za ljudsku upotrebu. Na vrh česme je postavljen krst kao simbol pobede i hrišćanstva. Ovaj izvor danas je pomalo nepravedno prepušten zaboravu od strane meštana. Zahvaljujući današnjem modernom stilu života, ljudi su se otuđili jedni od drugih. Nema više ni đurđevdanskih uranaka, ni svetotrojičnih igara, ni druženja kod izvora. Ostaje samo ovaj od kamena nemi svedok sa svojom bistrom i hladnom vodom da svedoči o dobrim namerama porodice Katić za meštane, kao i o svim prošlim djurdjevdanskim urancima i svetotrojičnim zabavama.

fotografije: Marija Katić

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments