Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

10. maj 2017.

Kraljevački Zavod za zaštitu spomenika kulture danas je započeo radove na sređivanju čitavog spomen kompleksa na Ružića brdu, formiranog na mestu sa kojeg je prvi put dejstvovala  partizanska artiljerija u oktobru 1941.

U selu Drakčići, na Ružića brdu, 1964. godine, na inicijativu Saveza boraca i garnizona JNA iz Kraljeva postavljen je spomen-top kao spomenik prvom partizanskom topu. Sa ovog mesta prvi put je dejstvovala artiljerija, u oktobru 1941. sa namerom da oslobodi Kraljevo, koje je tada bilo pod vlašću nemačkom vlašću. U znak sećanja na ovaj događaj, nekadašnja JNA slavila je 7 oktobar kao Dan artiljerije.

Spomen top ima bronzanu ploču na kojoj je natpis kao svedočanstvo o rađanju artiljerije JNA u oktobru 1941.

Projektom konzervatorsko-restauratorskih, danas započetih radova, koji realizuje Zavod za zaštitu spomenika kulture, predviđeno je raščišćavanje kompleksa, restauracija polomljenih delova memorijala i skidanje grafita. 

 

U neposrednoj blizini spomen-topa, Opštinski odbor SUBNOR-a Kraljevo 1952. godine otkrio je spomen-obeležje sa spomen-pločom, a natpis je posvećen drugoj Čibukovačkoj četi odreda «Jovo Kursula». Oko ovog spomen-obeležja je amfiteatar i zajedno sa spomen-topom čini uređen spomenički kompleks

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - коча

  Gost - коча

  Уз то је извођач добио посао на намештеном тендеру.....
  • Ime: коча
 • Gost - VIS

  Gost - VIS

  Da li je Partizanski top ? 
  • Ime: VIS
  • Gost - vuk

   Gost - vuk

   Nije nikad ni bio, otadle je dejstvova pod komandom oficira Jugoslovenske vojske u otadžbini.  Vreme je da polako ispravljamo sopstvenu istoriju.
   • Ime: vuk