Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

25. maj 2017.

Prilikom posete “Magnohromu” ostalo je zabeleženo da je na poziv radnika da im ponovo dođe u posetu, Tito odgovorio: “Kada budete imali izvoz od 25 miliona dolara!”

Verovatno ne postoji istorijska ličnost sa brdovitog Balkana koja izaziva toliko interesovanje kao nekadašnji doživotni predsednik SRFJ i maršal Josip Broz Tito. Čak i nakon tri decenije od kada se preselio u večna lovišta, "najveći sin naših naroda i narodnosti" iz Kuće cveća ne prestaje da uznemirava javnost bivših jugoslovenskih republika.

Kao što duh Gavrila Principa šeta po bečkim dvorovima i uznemiruje gospodu, tako i Titov duh neprestano pohodi ove naše krajeve i ne da nam mira. Njegov život je česta tema svih porodičnih skupova, poslovnih sastanaka, pijančenja ispred dragstora, razgovora u javnom prevozu i na pijaci, pa izgleda kao da gotovo svi imaju neko mišljenje o drugu Valteru. Broj fantastičnih teorija o Titu umnožio se neverovatnom brzinom, i nastavljaju da se množe kao kakve bakterije, pa je linija između ovih suludih teorija i stvarnih istorijskih činjenica jednostavno izbrisana.

Čim se približi datum njegovog neformalnog rođendana, takozvani Dan mladosti (25. maj), postane izuzetno napeto jer kojekakvi stručnjaci počinju da se raspisuju o novim, do tada, navodno neotkrivenih detaljima iz života najpoznatijeg, "ćopavog", Zagorca. Prateći trend ekskluzivnosti pred vama je tekst o Titovim posetama Kraljevu (Rankovićevu), uz do sada neotkrivene detalje i fotografije.

Evidentno je da, kada se govori o Titu, neizbežne su nedoumice i oprečne informacije, pa je upravo broj njegovih poseta Kraljevu jedno od takvih nerešenih pitanja. Podaci u literaturi i na internetu se razlikuju, jedni tvrde da ih je bilo tri, dok drugi četiri, zato je prvo pitanje jednostavno – koliko je puta Tito, zapravo, posetio Kraljevo?

- Definitivno je bio tri puta – 1951, 1966 i 1973. godine. Međutim, jednom prilikom, 1959. godine Tito je prošao kroz Kraljevo, izašao je iz Plavog voza, pozdravio okupljeni narod na stanici i nastavio dalje, tako da je verovatno nekom i ovo izgledalo kao prava poseta – jasna je Silvija Krejaković, istoričarka Narodnog muzeja u Kraljevu.

Od svih poseta svakako najkontroverznija je prva, iz 1951. godine. U periodu od 1948. do 1955. Kraljevo je nosilo ime Rankovićevo, po Aleksandru Rankoviću, drugu Marku (Leki), direktoru Ozne. Međutim, nakon Brionskog plenuma i afere prisluškivanja drug Ranković je završio svoju karijeru i povukao se iz javnog i političkog života. Zato je njegovog ime brisano iz svih dokumenata, literature, pa i svakodnevnog života. Zbog ove činjenice, za života Tita i nakon njegove smrti, Ranković i sve što ima veze sa njim je nekako nestalo iz kolektivne svesti. Otud i brisanje njegovog imena iz članova delegacije koja je posetila Kraljevo te godine, pa u knjizi "Kad nam je Tito bio gost" iz 1981. godine, stoji da je Kraljevo posetio "predsednik Tito i njegova pratnja".

On je brisan i iz zvaničnih fotografija, pa se na zajedničkoj fotografiji Tita i preživelih pripadnika IV kraljevačkog bataljona objavljenoj u gorepomenutoj knjizi ne vidi Ranković, iako ga na originalnoj ima. A na kraju, izbrisano je i ime grada, pa Tito nije posetio Rankovićevo već Kraljevo, o čemu svedoči fotografija sa dočeka na Železničkoj stanici gde se jasno vidi da je neko cenzurisao ime grada.

Razlozi za posete su bili raznovrsni, ona prva je upriličena zbog proslave desetogodišnjice početka ustanka u Drugom svetskom ratu, ali i osnivanja Prve proleterske brigade u Rudom, čiji je važan deo bio i čuveni IV kraljevački bataljon. Dakle, vrhovni komadant je došao u Kraljevo, tj Rankovićevo, kako bi posetio svoje bivše saborce. Druge dve su bile deo jedne obimnije posete jer pored Kraljeva, u nekoliko dana, posetio je i susedne gradove: Vrnjačku Banju, Trstenik i Kruševac. Prilikom prve posete se neodoljivo nameće jedan interesantan detalj – Tito sve vreme nosi maršalsku uniformu.

Kako mi Silvija Krejaković objašnjava, može se reći da nošenje maršalske uniforme ima izvesne veze sa Tršćanskom krizom, jer ju je nosio do sredine 50-ih godina, dok kriza nije konačno završena. Ali treba naglasiti da je u svim posetama inostranstvu takođe nosio – recimo, u poseti Velikoj Britaniji - čizme prilikom posete Parlamentu, itd; osim pri susretu sa kraljicom Elizabetom, kada je obuo cipele (salonke) i to je verovatno jedina prilika kada je nešto promenio u svom odevanju.

- Smatram da to ipak ima mnogo više veze sa revolucionarnom prošlošću - kako bi se posle rata uspostavila konekcija sa ratnim pregnućima, tekovinama revolucije i u miru. Uniforma, posebno maršalska, nosi veliku simboliku, pa je bila izuzetno važan segment cele ikonografije. Uostalom, on je vrhovni komadant, pa kao takav svakako da je nosio uniformu – kaže Silvija.

Ostale posete su upriličine u nešto mirnijem periodu, maršalsku uniformu su zamenila skupocena odela, a glavni cilj poseta je bilo uživanje u dostignućima socijalističkog samoupravljanja, pa su glavne Titove destinacije ovog puta bile dve najvažnije kraljevačke fabrike, Magnohrom i Fabrika vagona. Tamo je dočekan kako dolikuje, a prilikom posete "Magnohromu" ostalo je zabeleženo da je na reči radnika da im ponovo dođe u posetu, Tito odgovorio: "Kada budete imali izvoz od 25 miliona dolara!".

Svakako da su sve posete bile brižljivo planirane i unapred dogovorene, o tome govore i mnogobrojni dokumenti koji se čuvaju po arhivima i muzejima, ništa nije prepuštano slučaju. Međutim, tokom prve posete se dogodilo nešto potpuno neočekivano jer je Tito u jednom trenutku promenio plan i posetio manastir Žiču. Po svemu sudeći, ovo je bila njegova ideja.

Silvija Krejaković kaže da su u Muzeju istorije Jugoslavije sačuvani protokoli. Iz razgovora sa kolegama iz MIJ shvatila je da je Tito, često mimo protokola, voleo da radi neočekivane stvari - kao na primer da uđe u crnačko kolo ili pojede bananu sa drveta, kaže ona.

- Imao je izvesnu dozu spontanosti, nisam naišla na podatak da je poseta manastiru Žiči bila isplanirana, nigde se ne pominje u literaturi, pa je to verovatno bilo na njegovu inicijativu, pošto je glavni skup bio u obližnjoj Mataruškoj Banji – objašnjava Silvija.

autor: Vojkan Trifunović

fotografije: Narodni muzej Kraljevo

preuzeto sa: VICE SRBIJA, ostatak teksta na https://www.vice.com/rs/article/zasto-je-tito-triput-posetio-kraljevo

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanoje

    Gost - Stanoje

    Najveci zlotvor srpskog naroda.
    • Ime: Stanoje