Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. jun 2017.

Zadatak Odbora za obeležavanje sto godina od završetka Prvog svetskog rata je da isplanira aktivnosti, da objavi prikupljene podatke o borbama u našem kraju od 1915. do 1918. godine i da napravi projekat kapele posvećene poginulima u tom ratu

Gradski Odbor za obeležavanje sto godina od završetka Prvog svetskog rata na teritoriji grada Kraljeva danas je zasedao drugi put. Njegovi članovi, prema rečima predsednika ovog odbora Radoja Tomaševića, na praktično prvom radnom sastanku dobili su konkretne zadatke sa definisanim rokovima.

Plan aktivnosti podrazumeva da članovi Odbora preko medija, tribina, pisanih publikacija i na drugi način objave sve prikupljene podatke o borbama na Troglavu, Jelici, Goču, Stolovima i planini Čemerno od 1915. do 1918. godine, a jedan od zadataka je i izrada projekta za izgradnju vojničke spomen-kapele na planini Čemerno, posvećene poginulim borcima na ovim prostorima.

- U tim borbama, prema nekim predanjima, poginulo je više od 2.000 ljudi, a izgradnja vojničke spomen kapele bi predstavljala odavanje počasti tim žrtvama – rekao je Tomašević, koji smatra da bi ta ideja mogla da bude reaizovana do 11. novembra 2018. godine, kada će čitav svet slaviti vek od kraja Prvog svetskog rata.

Rade Vukosavljević, artiljerijski major u penzijizadužen je za istraživačke aktivnosti. On je u Vojnom arhivu Beograda, Istorijskom arhivu Srbije i niz gradskih i opštinskih arhiva širom Srbije pregledao nekoliko hiljada dokumenata i pripremio za objavljivanje tri knjige: Vojska Kraljevine Srbije, Trojna invazija na Kraljevinu Srbiju i Kraljevo u Velikom ratu (pregled operacija po danima od 1915. godine – od 29. oktobra do 17. novembra).

- One sadrže niz dokumenata koji istoriju, posebno našu vojnu istoriju prikazuju u jednom sasvim novom svetlu – kaže Vukosavljević, navodeći da on u tim knjigama ne komentariše događaje, već predstavlja dokumenta i ono što se zaista dešavalo.

Prema njegovim rečima, cilj izgradnje spomen kapele na Čemernu nije puko građenje objekta, već je plan da na Čemernu bude formiran čitav memorijalni centar, koji bi od sadržaja imao: Upravnu zgradu sa Spomen-sobom, kongresnom salom i restoranom, sportske terene, amfiteatar, planinarski dom, objekte komercijalnog sadržaja.

Ocenjujući da će im za realizaciju ove ideje biti potrebno oko pet miliona dinara, članovi Odbora sastavili su donatorsko pismo koje će uputiti svima za koje smatraju da bi mogli da podrže planirane aktivnosti.

Idejni projektant Spomen kapele smatra da se u to vreme upravo na ovim prostorima branila Srbija.

 

- Cilj neprijatelja je bio da dolinom reke Studenice preseče odstupnicu srpskoj vojsci, što bi praktično predstavljalo kapitulaciju. Ovim projektom i ja se, praktično, odužujem svom deda Rajku Maričiću, koji je bio artiljerac i preživeo sve golgote Albanije, Solunskog fronta i Kajmakčalana, da bi stigao svojoj kući podsetio je Maričić.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments