Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

10. avgust 2017.

Od interesovanja mladića koji su pred Drugi svetski rat trenirali boks udaranjem u džak napunjen strugotinom, do priče u kojoj ih je 1943. godine u svet pravog boksa uveo jedan italijanski zarobljenik, predratni šampion Lombardije

Interesovanje za bokserski sport u Kraljevu je otpočelo 1936. godine, kada u Kraljevo dolaze brojni radnici koji zaposlenje nalaze u Državnoj železnićkoj radionici (kasnije Fabrika vagona) i Državnoj fabrici aeroplana (kasnije Fabrika aviona). U Kraljevo dolaze i brojni stranci da u ovdašnjim firmama rade kao stručnjaci, a sa sobom donose interesovanje za nove sportove (tenis, boks, biciklizam). Beogradske novine Politika, Pravda i Vreme prenose aktuelne sportske vesti, među kojima i vesti o boksu i mečevima na inostranim ringovima. Preko malobrojnih radio-aparata u hotelima Pariz, Evropa, Beograd, Jugoslavija, slušane su sportske vesti.

Pred Drugi svetski rat beogradski bokseri su u Kraljevu priređivali egzibicione mečeve. Tako je 1938. godine, u sali hotela Pariz bio organizovan boks meč dva beogradska bokserska para. Za ovaj meč, organizatori su sa sobom iz Beograda doneli konopce sa stubovima, a ring je napravljen na drvenim skelama. U to vreme u Kraljevu nije postojao bokserski klub, a o bokserskom sportu malo se znalo. Najavljen boks meč izazvao je veliko interesovanje mlađih Kraljevčana, a posle ovog meča grupa mladića je toliko zavolela bokserski sport da je odlazila vozom u Kragujevac da gleda mečeve.

Interesovanje za boks u gradu na Ibru sve je više raslo. Kraljevčani Maće Sarić, Dragan Antonijević Ćule i njegov brat Gavrilo Gajo, okupili su zaljubljenike u boks, organizovali treninge i otpočeli sami da uvežvavaju boksersku veštinu. Trenirali su u džak napunjen strugotinom, koji je bio okačen u dvorištu kuće Živka Antonijevića, kožarskog trgovca, oca Ćuleta i Gavrila. Sarač Đurđe im je napravio dva para bokserskih rukavica. Nažalost, u proleće 1941. godine, rat je prekinuo sportske ambicije mladih kraljevačkih zaljubljenika u boks i zaustavio ih u nameri da u to vreme osnuju bokserski klubu u Kraljevu.

IDEJA O BOKSU ŽIVELA JE I ZA VREME II SVETSKOG RATA

Krajem 1943. godine, uprkos nemačkoj okupaciji, u Kraljevu ponovo otpočinje interesovanje za boks. Dragan Antonijević Ćule i Emerik Ken Mirko, saznali su da je jedan italijanski vojnik po imenu Mario bio bokser i da je 1941. godine bio prvak pokarjine Lombardija. Posle kapitulacije Italije 1943. godine, Mario je postao nemački zarobljenik i bio smešten u radnom lageru u krugu Državne železničke radionice. Ćule i Mirko su, uz pomoć uticajnih ljudi iz Opštinske uprave, preko Uprave Železničke radionice, dobili saglasnost da ih Mario trenira, pod uslovom da mladići dolaze svakog dana po njega u 12 satii da ga vraćaju u 15 časova u fabrički krug.

Emerik Ken Mirko je ubrzo dobio i dozvolu za poutovanje u Beograd, gde je u firmi «Vlada Matić i sin» kupio originalne bokserske rukavice. One su u Kraljevu bile prava senzacija za boksere.

 

Po oslobođenju Kraljeva od nemačke okupacije,  29. novembra 1944. kraljevački mladići, sportisti i sportski radnici osnovali su 1945. godine gradsko fiskulturno društvo «Sloboda», sa bokserskom sekcijom koja je okupljala mladiće koji su preživeli rat, a voleli boks. Njih je klub slao na usavršavanja i tako je krenula zvanična priča o boksu u gradu na Ibru.

Foto: Monografija MIlana Matijevića "Spomenar kraljevačkog boksa"

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments

Vreme

Kraljevo Serbia Cloudy, 3 °C
Current Conditions
Sunrise: 6:23 am   |   Sunset: 5:19 pm
71%     6.3 m/s     32.882 bar
Forecast
PET Low: 0 °C High: 7 °C
SUB Low: 1 °C High: 2 °C
NED Low: -4 °C High: 0 °C
PON Low: -7 °C High: -2 °C
UTO Low: -7 °C High: -5 °C
SRE Low: -11 °C High: -4 °C
ČET Low: -15 °C High: -2 °C
PET Low: -2 °C High: 2 °C
SUB Low: 0 °C High: 7 °C
NED Low: -1 °C High: 5 °C