Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

8. septembar 2017.

Nikola Tesla je bio neverovatan sin isto toliko neverovatnog oca, koji je govorio najmanje osam jezika, bio vrsni propovednik, prosvetitelj i dopisnik, ali sve do objavljivanja knjige čiji je izdavač manastir Studenica o tome se malo znalo

Milutin Tesla je dugo u nepravednom i neopravdanom zaboravu, iako to možda zvuči paradoksalno s obzirom da se njegovo ime pominje u svim biografskim zapisima o njegovom sinu Nikoli. Sem nekih sporadičnih stranica na internetu, poslednji ozbiljniji tekst o njemu objavljen je pre skoro 90 godina (1928), a akademik Vasilije Krestić je nešto više osvetlio njegov boravak u Smiljanu na osnovu novootkrivenih i dragocenih pisama u svojim radovima 2006. i 2009. godine.

Nakon dugogodišnjih istraživanja, autor Milovan Matić u knjizi „Srpski prota Milovan tesla (1819 – 1879), otac Nikole Tesle“, prikazuje celovitu biografiju i sve do sada pronađene radove, prepisku i zapise prote Milutina Tesle, srpskog nacionalnog radnika, tribuna, propovednika, poliglote, pesnika, prosvetitelja, oca genijalnog Nikole Tesle. Izdavač knjige objavljene pre dve godine (10. jula, na 159-godišnjicu rođenja Nikole Tesle) je manastir Studenica, a ona donosi nova saznanja  o presudnim uticajima oca Milutina na vaspitanje i obrazovanje sina Nikole.

Knjiga ima dva dela. U prvom delu obrađuje poreklo porodice i prezimena Tesla, biografije Milutinovog oca Nikole i majke Ane, supruge Đuke, brata Josifa, drugog sina Danila i tri ćerke: Milke, Angeline i Marice, kao i sva četiri ujaka Mandića.

Svestrano je istražen životopis Milutina Tesle u svim njegovim aspektima: školovanje, brak, sva mesta službovanja – Štikada, Senj, Smiljan i Gospić, rođenje, odgajanje i odnos sa sinom Nikolom. Poseban osvrt je usmeren na lik prote Milutina kao vrsnog propovednika, dopisnika, stihotvorca, knjigoljupca i uzornog pravoslavnog sveštenika koji je negovao dobre odnose sa rimokatolicima i muslimanima. Drugi deo knjige donosi priloge u originalnom obliku: dopise, zapise, prepisku, svedočenja savremenika, kao i naknadna istraživanja.

Novine Politika, u rubrici „Društvo“, su 20. jula 2015. godine objavile članak o pravoslavnom svešteniku Milutinu, ocu Nikole Tesle. Novinarka Višnja Aranđelović vodila je razgovor sa Milovanom Matićem, autorom knjige: „Srpski prota Milutin Tesla (1819-1879), otac Nikole Tesle

Teslin otac – poliglota

Pravoslavni sveštenik Milutin Tesla negovao je dobre odnose sa rimokatolicima i muslimanima, govorio najmanje osam jezika, izveštavao za „Srbski dnevnik“

Zagovornici ideje da Teslina urna treba da počiva u porti Hrama Svetog Save, a ne u Teslinom muzeju u Beogradu, smatraju da bi to odgovaralo njegovim verskim ubeđenjima koje mu je usadio njegov otac Milutin, inače sveštenik. Osim ovog podatka, šta još znamo o ocu velikog naučnika? Gotovo ništa. Poslednji ozbiljniji tekst o Milutinu Tesli napisan je daleke 1928. godine, a proteklih godina njegovom biografijom bavio se još i akademik Vasilije Krestić. Nepravdu brojnih biografa koji su zapostavili činjenicu da je neverovatan sin potomak isto toliko neverovatnog oca, ispravio je Milovan Matić nedavno objavljenom knjigom „Srpski prota Milutin Tesla“, koja uskoro dobija i izdanje na engleskom jeziku, a čiji je izdavač manastir Studenica.

Milutin Tesla (1819–1879) rođen je u ličkom selu Raduč. Napustio je vojnu školu zbog krhkog zdravlja i upisao bogosloviju u Plaškom.

Iza šturih podataka, krije se neobična ličnost. Bio je poliglota, govorio je između osam i osamnaest jezika. Tokom 25 godina rada na ovoj knjizi pronašao sam dokaze da je znao slovenski, staroslovenski, mađarski, nemački, engleski, francuski… – nabraja Matić, inače biograf i bibliograf Nikole Tesle. Otac slavnog naučnika službovao je kao parohijski sveštenik u Štikadu, Senju, Smiljanu i Gospiću.

Od našeg sagovornika saznajemo da je negovao dobre odnose sa rimokatolicima i muslimanima…

- Takođe, lično sam se uverio da su nekoliko bečkih novina, tačnije četiri, 1873. godine prenele vest da je primio carski orden Austrougarske monarhije – priča Matić.

Za portret Milutina Tesle bilo mu je potrebno, osim dve i po decenije, mnogo istraživačkog rada, bezbroj putovanja po Srbiji i Hrvatskoj, ali i saradnja sa kolegama biografima iz Amerike i Nemačke. Sakupio je mnoge dopise, zapise, prepiske, svedočenja savremenika, kao i naknadna istraživanja. Ona nam o Milutinu govore kao o obrazovanom i duhovitom čoveku, ali i strogom ocu.

Dok je Nikoli u mladosti majka Đuka davala novac znajući da će da se kocka, Milutin je osuđivao mladalačke godine lutanja svog naslednika. Koren očeve stroge discipline verovatno se nalazi u tragediji u kojoj su Milutin i Đuka izgubili jednog sina – pojašnjava naš sagovornik.

Ipak, Nikola se oca rado sećao i često ga je spominjao u tekstovima objavljenim u američkim časopisima. Možda je najinteresantniji onaj u kojem se naučnik Tesla vraća u godine detinjstva i objašnjava kako je slavio Božić. Osim nežnih reči o ocu, priča naš sagovornik, tekst je interesantan i zbog napora koji je Nikola Tesla uložio kako bi Amerikancima objasnio šta je „prase nataknuto na drveni ražanj“.

I Milutin je voleo da piše. Bio je dopisnik „Srbskog dnevnika“, izveštavao je o događajima iz gradova u kojima je službovao. Iako se i ranije mogao naći podatak da je bio i pesnik, niko nije uspeo da uđe u trag nijednom stihu. Pošlo mi je za rukom da pronađem dve Milutinove pesme od kojih je jedna „Pozdrav novog leta“ posvećena administratoru Eparhije gornjokarlovačke Sergeju Kaćanskom – priča Matić i dodaje da je Milutin bio zaljubljenik u knjige. Posebno je voleo da čita Getea i Šilera. Razlog zbog kojeg je otac Nikole Tesle bio u drugom planu u odnosu na majku, o kojoj javnost zna mnogo više detalja, naš sagovornik nalazi između ostalog i u tvrdnji Jovanke Broz (rođena Budisavljević) da je u krvnoj vezi sa Đukom.

Iako je Veljko Korać, profesor Filozofskog fakulteta i dugogodišnji direktor Muzeja Nikola Tesla, dokazao da to nije istina, o majci Đuki se mnogo više pričalo i pisalo, naročito u komunističkom periodu – kaže Matić, inače po struci fizičar. Nezaobilazna tema u srpsko-hrvatskim raspravama kada je reč o Nikoli Tesli jeste i njegovo poreklo. Sa srpske strane često se čuje pitanje – kako može da bude Hrvat sin pravoslavnog sveštenika?

Nikola Tesla je dobro znao ko je. Kada je 1892. naš naučnik posetio Beograd, dopisnik zagrebačkih novina „Srbobran“ izveštavao je o ovom događaju i preneo Tesline reči: „Kolijevka mojih djedova, Kraljevina Srbija…!“ Javnost je ostala uskraćena za više podataka, jer Hrvatska ovaj broj novina zabranjuje sudskom presudom koju je objavio njihov zvanični državni list „Narodne novine“ – priča naš sagovornik.

Svi primerci „Srbobrana“ odštampani 4. juna 1892. zaplenjeni su i uništeni. Zagrebački sud obrazložio je da sadržaj tih novina raspiruje mržnju i preziranje prema državnoj upravi, što su okvalifikovali kao narušavanje javnog mira.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments