Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. septembar 2017.

Kraljevo je danas obeležilo 99 godina od proboja Solunskog fronta, operacije koja je predstavljala početak kraja do tada najvećeg rata u istoriji čovečanstva u kojem je poginulo 10 miliona stanovnika, a 20 miliona ljudi - ranjeno

Proboj Solunskog fronta bila je operacija u kojoj je ključnu ulogu imala srpska vojska, odnosno Šumdijska divizija iz sastava Druge srpske armije, uz pomoć dve francuske divizije.

- Naši Solunci, sa teritorije grada Kraljeva bili su u sastavu baš Šumadisjke divizije i zato možemo da kažemo da su naši preci odneli tu slavnu pobedu – istakao je istoričar Miloljub Arsić.

I danas se  ova operacija proučava na najvišim vojnim školama, a za Srbiju je verovatno najznačajniji  istorijski događaj prve polovine 20. veka. U njoj je, prema raspoloživim podacima poginuo 681 Srbin, 182 su nestala, a više od 2.000 je ranjeno.

Naši preci sa ove teritorije bili su u sastavu desetog, jedanaestog i dvanaestog puka koji su činili Šumadijsku diviziju. Nekoliko dana nakon toga kapitulirala je Bugarska, zatim i Turska, a srpska vojska je 22. oktobra ušla u Kraljevo posle četiri godine okupacije.

Proboj fronta 15. septembra 1918. godine urađen je upravo po nacrtu i planu srpske vrhovne komande. Naime, francuski komandant solunskog fronta general Franše d’ Epere je septembra meseca 1918. godine prihvatio predlog srpske vrhovne komande da se izvrši proboj fronta baš na delu na kome je bila raspoređena srpska vojska koja je tada bila svrstana u dve armije.

Posle proboja Solunskog fronta pohvale srpskoj vojsci nisu stizale samo od saveznika, nego i od neprijatelja. Tadašnji ministar spoljnih poslova Amerike Robert Lesing rekao je: “Kada se bude pisala istorija ovog rata, njegova najsvetlija stranica nosiće naziv Srbija!”

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić rekao je da narodi koji ne obeležavaju značajne datume iz svoje prošlosti ne mogu da računaju da će imati svetlu budućnost.

- Obeležavanje ove godišnjice služi da se podsetimo predaka, koji su dali živote da bismo mi danas živeli u slobodi. Nadam se da ćemo i u budućnosti nastaviti obeležavanje ovog dana i da će na sledećem okupljanju biti još više dece nego danas – poručio je Terzić.

 

Srbija je iz Prvog svetskog rata izašla bez svojih 1.200.000 vojnika i civila. Slavnim precima danas su polaganjem venaca na Spomenik srpskim vojnicima poginulima u ratovima od 1912. do 1918. godine na Trgu srpskih ratnika odali gradski i čelnici Raškog okruga, predstavnici vojske, policije, žandarmerije, stranaka, boračkih i udruženja građana, Kola srpskih sestara, prosvetni radnici i učenici i mali broj građana Kraljeva. Parastos slavnim precima služilo je sveštenstvo žičke eparhije.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - MKV1

    Gost - MKV1

    Ogorčen na dojučerašnje saveznike, nemački car Vilhelm II Hoencolern (1859-1941) telegrafisao je bugarskom kralju Ferdinandu I Koburgu
    (1861-1927), svom rođaku: “62 hiljade srpskih vojnika odlučilo je ishod rata. Sramota!”.
    • Ime: MKV1