Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Marko Slavković

Jednom Obrenovčaninu, maja 2014. godine, voda je ušla u kuću u visini od  metar i po i ostavila večnu traumu, a da je voda  samo centimetar bila viša, desila bi se još jedna strašna stvar, koja bi porodicu proganjala celog života

Stefan Tomin, iz Obrenovca, uselio se u novu kuću sredinom aprila 2014. godine. Na veselje je, kao što je i običaj, došli su:  rodbina,  komšije, prijatelji . Svi su  u novi dom Stefana Tominog  uneli  ponešto od pokućstva. Tako se valja.  Stefanov ujak, devizni penzioner, pored koverte sa evrima, doneo je i nešto još vrednije, nešto što za svaku pravoslavnu porodicu  predstavlja najdraži i najcenjeniji poklon.

...I, tako, veselje je bilo i prošlo. Stiglo pravo proleće. Stigao i cvetni maj. Ali, stigle i kiše. Iznenadne, neprestane,  preteće. Cela Srbija strepi od poplava. Sve televizijske stanice emituju zastrašujuće snimke iz gradova i mesta kojima preti katastrofa nevidjenih razmera. Obrenovac  je, ponajviše, u strahu od kataklizmične poplave. Na noge se podiglo sve što može da pomogne, da se narod  evakuiše, da se izbegnu ljudske žrtve. Stefan Tomin, u vojsci obučen za spasioca na rekama, medju prvima se prijavio da čamcima prevozi žene, decu, stare i bolesne. U toj njegovoj želji, o čemu su pisale i neke dnevne novine, Stefan je gotovo zaboravio na svoju porodicu. Nastala  je trka sa vremenom i sa sve većim talasima Save i Kolubare. Porodicu je, nekako, i u poslednjem  trenutku, uspeo da evekuiše u obližnji Barič. Iz kuće, nažalost,  ništa nije uspeo da iznese, Nije ni imao gde.

Kad je Stefan, mnogo  kasnije,  čamcem stigao do svoje kuće, i kad je u nju ušao , zatekao je scenu  tužnu do bola. Držao se dosta hrabro, muški, sve dok nije ugledao blatnjave i uništene sve  slike svojih roditelja, kako plivaju po kući. Tad je, što se kaže, baš zaplakao,  jer je shvatioi da više nema nikakvu uspomenu na njih, nedavno  umrle . Kao da nikada nisu ni postojali! Te traume Stefan se nikada neće osloboditi. Sad uzalud  čuva tek  nekoliko roditeljskih fotografija, čije likove na njima  više  ni sam ne  raspoznaje.

            Posle nekoliko dana, kad je katastrofalna poplava počela da se povlači,  Stefan je ponovo ušao u svoju kuću. Voda je i dalje bila u sobama, ali se na zidovima već jasno ocrtavalo  da je  njen nivo bio  metar i po. I tad se Stefanu, prvi put, razvedrilo lice. Da li je istina? Da li ga to oči varaju?  Ne, lepo je video: na zidu dnevne sobe i dalje je,  neoštećena i potpuno suva, stajala uramljena slika Svetog Nikole. Taj najdraži  i najcenjeniji poklon ujaka, slika  njihove krsne porodične slave, bukvalno je visila  samo centimetar- dva iznad nivoa vode. Nije nestala u poplavi,  nije ni oštećena. A da jeste, bilo bi to, prema narodnom verovanju, predskazanje velikog zla. Taj strah bi Stefanovu  porodicu proganjao celog života...

P.S. Događaj je istinit i lako proverljiv.

foto: Pixabay

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - laki

    Gost - laki

    I.. radmici koji su mobilisani u ratove ,preživeli sve i svašta, na kraju im ukrali i dnevnice....oni nemaju traume...oni su navikli !
    • Ime: laki