Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

12. april 2016.

Dilema je: da li da bacimo ovaj komunistički „Slobodin”: nije baš reprezentativan, ali sve mu, bre, ispravno

 

Pozvali smo nekoliko rođaka na proslavu sasvim neobičnim povodom – jeste nam se navršilo tri decenije braka, ali smo slavili i isto toliko godina rada našeg šporeta. Pekao je, kuvao, pržio... trideset godina, i to na terasi. Zimi ga šibao mraz, leti grejalo sunce, ali nije stajao. Majstora nije video, nije se kvario, nijedan deo nije promenjen, ni ringla, ni grejač, ni dugme na komandnoj tabli... Istina, sada se jedno regulaciono dugme mora malo pritisnuti da bi plin radio kako treba, a mi smo to rešili zaglavljivanjem omanje varjače. I, rerna se ne otvara lako, što bi reklo, malim prstom već počesto „škripi” i jedno od nas drži šporet kako se, pri tom otvaranju, ne bi pomerao. Ali, sitnice su to u ovoj situaciji, važno je da aparat i dalje radi.

I, to, kao i uvek, baš junački. Stvarno je, dakle, zaslužio odavanje priznanja. Da, ipak, ne bude preuveličavanja, imao je, doduše, i odmora. I to po nekoliko puta godišnje. Pošto je na terasi, nije uključivan u vreme baš velikog mraza i jakih vrućina, što je i domaćici pogodovalo. U to vreme ni kašike ni duboke tanjire nismo koristili, pa ni prljali.

Ali, i te kratkotrajne odmore naš šporet je nadoknadio, posebno u vreme dok nam je dete bilo na studijama u Beogradu. Za pun paket raznovrsne hrane, koje smo autobusom upućivali, radio je i u tri smene. Da nije „zavapio” kako više ne može, možda bi dete i studije neopravdano produžilo...

Shvatili ste da je reč o šporetu kombinaciji struja-plin. Na njemu je još vidljivo ispisano „Sloboda Čačak”. Nema tih šporeta više, nema ni tog programa u pomenutoj fabrici, pa ispada, a tako je i po redu, kako je majku nadživeo.

Uprkos tome, domaćica predlaže da se šporet menja. Moramo sami u prodavnicu, jer nema više da se ženimo i udajemo pa da nam, kao ovog, kum na svadbu donese. A, u prodavnicama, stvarno, ovi novi, na kojima su imena proizvođača ispisana na stranom jeziku, kad se otvaraju i zatvaraju, samo tek nečujno „kvrc”... Nisu ni preskupi, trgovci kažu može na odloženo plaćanje. Dobro, da kupimo, ali dilema je: da li da bacimo ovaj komunistički „Slobodin”. Nije baš reprezentativan, ali sve mu, bre, ispravno. Da ga ostavimo negde, nema mesta. Jedino u podrum, gde će, tvrdi domaćica, samo džaba trunuti.

Ima ona pravo, jer ako ovi novi budu kvalitetni kao i ovaj, onda nam ne treba, ovo je nama, na ovom svetu poslednja kupovina aparata. Nekako me i ta pomisao „štrecnu”, kao kad sam dobio ličnu kartu na kojoj piše „trajna”.

Znači, neka ostane u podrumu. Možda će da zatreba, jer nisam čuo da se vlasnici ovih novijih baš toliko hvale. Niko ne garantuje da se ova prinova, posle desetak godina, neće pokvariti. To čak i uz činjenicu da, zbog naših godina, neće raditi kapacitetom kao ovaj iz mladosti. Tako je dilema okončana, jeste ovaj novi moderniji i lepši, ali sam siguran da neće biti „udarnik” kao ovaj iz „Slobode”, iz komšijskog Čačka.

autor: Miroljub Dugalić

izvor: Politika Online

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments