Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

7. oktobar 2017.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Save u Kraljevu jutros je sa sveštenstvom žičke eparhije služio episkop žički Justin, a u 18 časova na svečanoj sednici biće dodeljene nagrade i priznanja

Kraljevdan je praznik kojim se neguje uspomena na prvog srpskog krunisanog kralja Stefana Prvovenčanog. Obeležavanjem Kraljevdana grad od 1998. godine neguje kult dinastije Nemanjića, sećanjem na 7. oktobar 1226. godine, kada se upokojio prvi srpski kralj Stefan Prvovenčani, kasnije kanonizovan kao sveti Simon.

Mošti Svetog Simona od juče su u Kraljevu, najpre u Crkvi Svete Trojice, a od sinoć u Hramu Svetog Save. Posle sinočnje službe, svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Save u Kraljevu jutros je sa sveštenstvom žičke eparhije služio episkop žički Justin.

- Donoseći radost i blagoslov mošti su dočekane kao neiscrpna riznica blagodati i provereni čuvar roda srpskoga. Prvovenčani kralj Stefan, proslavljeni Simon Monah, uvereni smo, kao “onaj koji je mnogopodatan bio u ovom privremenom životu, neće oskudno nas darivati ni boraveći u onom večnom“. Sa takvim usrđem je pristupao verni narod koji je uprkos kišnom vremenu imao dovoljno vremena i ljubavi da pristiže u hram na poklonjenje moštima – objavljeno je na sajtu žičke eparhije.

 

Večeras a u 18 časova na svečanoj sednici biće dodeljene krajevdanske nagrade i priznanja, a Oktobarsku nagradu grada Kraljeva dobiće kraljevački publicista i hroničar Milan Matijević.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments