Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

22. oktobar 2017.

Na današnji dan 1918. godine Kraljevo je oslobođeno u Prvom svetskom ratu, a  kada je srpska vojska ušla u varoš, u njoj nije bilo više od 2.500 stanovnika; da bi preživeli teške dane rata i nemaštine, svi ostali otišli su u okolna sela

Pre 99 godina, 22. oktobra, za Kraljevčane je završen Prvi svetski rat. U grad je ušla srpska vojska, pa je datum u istoriji ostao zabeležen kao Dan oslobođenja Kraljeva u Velikom ratu. Pre tri godine lokalna samouprava u gradu na Ibru počela je da obeležava taj dan u znak sećanja na srpske vojnike, koji su prošli sve strahote rata kakav svet do tada još nije video i doživeli da u Kraljevo uđu sa srpskim barjakom. Kraljevo je jedan od retkih gradova u Srbiji koji se, čuvajući tu uspomenu, poklanja senima mrtvih predaka.

Posle proboja Solunskog fronta u septembru 1918. godine srpska vojska je, oslobodivši Makedoniju i južne delove Srbije, krajem oktobra – stigla do Kraljeva.

U večernjim satima 21. oktobra 1918. u grad je ušla konjička patrola kapetana Bogdana Jevtovića, kako bi ispitala teren, jer je, pretpostavljali su, Kraljevo još bilo u rukama Austrijanaca i Nemaca. Na Pljakinom šancu bilo je 12 topova, pa je konjička patrola trebalo da ispita da li se okupator i dalje nalazi u gradu.

- Kada su srpski vojnici utvrdili da u Kraljevu više nema austrijskih i nemačkih trupa, povukli su se u Robnicu, obavestili komandanta Bogdana Jevtovića i sutradan je srpska jedinica ušla u Kraljevo – kaže istoričar Miloljub Arsić.

Grad je bio opustošen, jer je najveći broj stanovnika zbog nemaštine i gladi napustio Kraljevo.

- Da bi preživeli teške dane, otišli su u okolna sela, pa u samom gradu nije bilo više od 2.500 stanovnika -  ističe Arsić.

 

Nemci i Austrijanci su, kada je postalo jasno da gube rat, povlačeći se, pravili nepregledne kolone od Kragujevca do Beograda. Želeli su neprijateljski vojnici da se što pre prebace preko Save i Dunava, smatrajući da ih srpske trupe neće goniti na bivšoj teritoriji Austrougarske, ali su se, kako se ispostavilo, u toj proceni – sasvim prevarili. Sve ostalo – danas je istorija.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments