Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

19. novembar 2017.

Sećate li se kako je nekada izgledao ovaj objekat nekadašnjeg Ugostiteljsko-turističkog preduzeća “Srbija”, kojim se Kraljevo ponosilo, a generacije se na ovom mestu veselile, zaljubljivale, uživale u koncertima?

Kako je moguće da smo prethodnih decenija kao društvo dopustili da od onog što su bili simboli grada ostanu ruine, ruševine, da umesto muzike i graje ovakvim mestima zvuk daje, eventualno kiša. Bez nje, slika objekta nekadašnjeg Ugostiteljsko-turističkog preduzeća “Srbija”, restorana “Ibar bašta”, kojim se Kraljevo ponosilo, deluje kao zamrznuta u nekom lošem vremenu. Ali, ni to nije dobro poređenje, jer je Kraljevo i u lošim vremenima čuvalo svoje kafane i po njima nadaleko prepoznavano, a ovaj objekat u parku kod Duhovnog centra “Vladika Nikolaj Velimirović” propada svakog dana sve više.

“Ibar bašta” imala je nekada dve veoma lepo uređene sale sa 140 stolica i letnju baštu sa 600 stolica. Restoran je aktivno radio tokom čitave godine, a tokom leta ovde su priređivani brojni zabavni programi i sadržaji. Mnogi Kraljevčani pamte da su baš ovde dočekali svoje najbolje Nove godine.

Krajem 2003. godine, privatno preduzeće «Građevinar» iz Kraljeva kupilo je na licitaciji 70 odsto kapitala Turističko-ugostiteljskog preduzeća “Srbija”.

«Imamo ideju da tim poduhvatom iskoristimo sve komparativne prednosti samog Kraljeva i lepote čitavog kraja: zdravstveno-rekreativni-kongresni turizam, ponuda za mlade, ekskluziva za bogate, bašte, filmovi na otvorenom, raznoliki dnevni i večernji događaji», najavio je tada vlasnik «Građevinara» Miloš Radenković.

Novine su početkom 2004. godine pisale da je «trebalo mnogo petlje inženjeru Milošu Radenkoviću da se upusti u avanturu kupovine «Srbije», jer svi znamo kakva se narav iznedrila u ugostiteljskoj branši». Konstatovali su novinari da 16 prilično ruiniranih objekata «Srbije» pokazuje kako brzo propada ono što nije ni carsko, ni spahijsko, a još manje narodno i pohvalili rešenost «Građevinara» i Miloša Radenkovića da svoj kapital plasira u nešto u šta će već u startu morati puno da uloži.

U svojoj knjizi «Čovek samo srcem dobro vidi», iz 2011. godine, Miloš Radenković se priseća:

«Agencija za privatizaciju obavezala je "Građevinar" da kroz obavezna ulaganja u prvoj godini privatizacije investira nešto manje od pet miliona dinara. Krenemo u rekonstrukciju skoro svih objekata i u roku od tri meseca premašimo ugovorenu cifru. Dobijemo potvrdu da smo izmirili sve obaveze po ugovoru za kupovinu preduzeća  i obavezno ulaganje. Napravimo planove za modernizaciju celog preduzeća i u maniru dobrog srpskog domaćina vratimo zgradu Zadužbine opštini, neke objekte koji pre privatizacije nisu radili osposobimo i krenemo u svim objektima da radimo na dohodovnom principu, što je i smisao privatizacije. I prema našoj proceni, hotel "Turist" bio je sasvim oronuo i propao, a imao je i rešenje inspekcije o zabrani obavljanja delatnosti, pa odlučujemo da krenemo u potpunu rekonstrukciju sa sadržajima koji obezbeđuju kategoriju hotela sa četiri zvezdice. Samo u taj objekat uložili smo više od 150 miliona dinara do raskida ugovora. Stigli smo bili do montaže nameštaja u sobama, ali je sve stalo zbog mog hapšenja u leto 2006. godine, koje je organizovano sa ciljem da mi se otme sva imovina. Sav inventar i potrošni materijal deponujemo u magacin, s nadom u brzo otvaranje hotela. Ali, nije vredeo ni zahtev za privremenu meru do okončanja spora. Preko zastupnika društvenog kapitala kreće rasprodaja imovine i korupcija najdrskijeg tipa. "Bašta Ibar" biva prodata za 228.000 evra, a nama je za nju nuđeno 600.000 evra. Restoran "Mošin Gaj" sa skoro tri hektara gradskog zemljišta prodat je za oko 90.000 evra! Vredi bar pet puta više. Bilo je to u maniru koji se raširio po čitavoj Srbiji: oteraj domaćina i stvaraoca, daj prevarantima da raskrčme i unište… Sve se okrenulo: čega se pametan stideo, budale se ponosile i punile džepove.

Imali smo plan da odmah nakon završetka hotela "Turist" na red dođe rekonstrukcija restorana "Ibar bašta " sa planiranih 1.500 mesta. Sa izlazom na Ibar, restoran je trebalo da bude raj za mlade, ali i za ozbiljne skupove, kongrese. Zamišljeni izgled Bašte Ibar nakon rekonstrukcije prema idejnom projektu

Priča o oduzimanju "Srbije" A.D. je priča za sebe. Agencija za privatizaciju raskinula je sa «Građevinarom» ugovor o kupoprodaji nepotpisanim obaveštenjem na bazi kontrole iz juna 2006. godine, a posle nje su bile još dve kontrole sa pozitivnim mišljenjem! U obaveštenju o raskidu ugovora navedeno je da je razlog za raskid ugovora to što "nije obezbeđen kontinuitet poslovanja preduzeća u osnovnoj delatnosti". Preduzeće je kupljeno sa gubitkom od oko 39 miliona dinara. Presek na dan oduzimanja pokazivao je pozitivno poslovanje od 80.000 dinara. Ishod je jasan», pisao je Radenković, koji je državu tužio i dobio na sudu, stigao i do Strazbura.

Posle ovoga, «Ibar bašta» je 2011. godine u medijima pominjana kada je u aprilu dvoje Kraljevčana uhapšeno zbog prodaje ovog restorana: tadašnji privremeni zastupnik kapitala ugostiteljskog preduzeća AD "Srbija" Radica Milosavljević i predsednik Komisije za prodaju zemljišta i objekata restorana "Ibar bašta" Dragan Nikolić, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu. U policijskom saopštenju navodedeno je da se sumnja da su preduzeću AD "Srbija" naneli štetu u iznosu od 9,8 miliona dinara.

Dalja sudbina «Ibar bašte» biće predmet naše nove priče.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

3 Comments

 • Gost - Diki

  Gost - Diki

  Neka krene kao idejni projekat,bez nekog veceg ulaganja tipa otvoreno pozorje,bioskop... nesto poput kulturnog centa.
  • Ime: Diki
 • Gost - Dragan Vukadinović

  Gost - Dragan Vukadinović

  Mislim da bi grad Kraljevo trebalo da otkupi ovaj objekat i pretvori ga u dečiji vrtić. Mesta za mališane nikada dosta, a objekat ispunjava sve uslove sa stanovišta bezbednosti i prostora za igru, posebno imajući u vidu i da se nalazi u parku nasuprot drugom objektu iste namene i u neposrednoj blizini tobogana, ljuljaški, klackalica i drugih sprava za igru. Kraljevo ima dovoljno kafana i nije mu neophodna još jedna, kakva god bila.
  • Ime: Dragan Vukadinović
 • Gost - Starosedeoc

  Gost - Starosedeoc

  Oteo cicic dragan manipulant svake vlasti
  • Ime: Starosedeoc