Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

29. novembar 2017.

Odavanjem pošte, polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima u parku Pljakin šanac i svečanom akademijom, grad na Ibru podsetio se onih koji su 1944. godine položili svoje živote u borbama za oslobođenje Kraljeva

Na današnji dan 1944. godine, 39 dana posle oslobođenja Beograda, i u Kraljevu je došao kraj velikim materijalnim razaranjima i ljudskim žrtvama koje su stradale od okupatora. Tim povodom danas su položeni venci na spomen obeležje oslobodiocima koji su u Kraljevo 29. novembra 1944. godine ušli u Kraljevo.

Prema tvrdnji istoričara, pored bitaka za oslobođenje Beograda, borbe u Kraljevu bile su najteže, najduže i najobimnije za konačno oslobođenje Srbije u II svetskom ratu. Komandant Druge proleterske divizije Sredoje Urošević 29. novembra 1944. izveštava:

Osvojivši u toku jučerašnjeg dana sve prilaze gradu, naše jedinice su, uz sadejstvo jedinica Crvene armije, zauzele Kraljevo”.

U borbama za oslobođenje Kraljeva poginulo je 357 boraca Cvene armije, 45 boraca Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, a 106 ih je bilo ranjeno.

Ovde smo da im odamo poštu i poklonimo se njihovim senima”, poruka je koju su poslali oni koji su danas položili vence na Spomenik oslobodiocima, bili su to predstavnici grada Kraljeva i gradske skupštine, Raškog okruga, Aleksej Morozov, ataše za kulturu Ambasade Ruske federacije u Srbiji, predstavnici vojske, policije, udruženja boraca, porodica poginulih, građanskih udruženja, Kola srpskih sestara I političkih organizacija.

Zamenica gradonačelnika Marica Mijajlović poručila je u svom govoru da bi posle 73 godine moglo da se učini da brojke blede i da se brišu sećanja, ali da vrednost ovih događaja ne da zaboravu da prekrije istoriju.

- Koletivna svest o zaslugama onih čiji smo potomci budi savest. Da ne bismo izgubili slobodu ne prepuštamo se zaboravu. Dužni smo to onima koji su izabrali da polože život za slobodu koju sami nisu dočekali – rekla je Mijajlović, ocenjujući da smo kao potomci dužni da živimo u miru I slobodi, ali da se uvek sećamo ko nam je taj dar darivao.

Gradski hroničar Milan Matijević podsetio je na današnji dan 1944. godine kada su partizanske jedinice prešle reku Ibar i ušle u Kraljevo, pobedivši nemački “mostobran” sa više od 25.000 nemačkih vojnika. Prilikom povlačenja Nemci su porušili most na mestu današnjeg starog mosta preko ibra, pa su oslobodioci u grad ušli preko dasaka, a deo jedinica sa borcima povezanim u živi lanac pregazio je Ibar kod ušća reke Ribnice u Ibar. Narod u gradu je sa uskićenjem dočekao oslobodioce, a već sutradan održann je veliki miting kod spomenika u centru grada.

- Nakon toga, i vojska, i narod otišli su na Lagersko groblje, gde je prvi put održan masovan pomen žrtvama streljanih na Lagerskom groblju oktobra 1941. godine – rekao je Matijević.

Autor Spomenika oslobodiocima Kraljeva delo je Kraljevčanina Aleksandra Vasiljevića.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Milko

    Gost - Milko

    I onda je počelo streljanje-masovne. grobnice,otimačina ,pljačka,fingirana suđenja,lažna svedočenja,...Oslobodioci kako da ne ,iz gudura Bosne i Dalmancije uz pomoć Socjeta i jedinice Mesića i spremanje za Sremski front
    • Ime: Milko