Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

12. decembar 2017.

Kraljevačka Poljoprivredno-hemijska škola "Dr Đorđe Radić" i Narodni muzej u Kraljevu organizovali su danas, povodom 135 godina od osnivanja škole, program posvećen dr Đorđu Radiću, njenom osnivaču i prvom upravniku

Čitave ove godine srednja Poljoprivredno-hemijska škola „Dr Đorđe Radić“ posvećena je jubilejima. Jednim se obeležava tačno vek i po otkada je Đorđe Radić postao prvi doktor poljorivrednih nauka u Srbiji, a drugi je posvećen 135-godišnjici osnivanja ove srednje škole u Kraljevu.

Razočarani što ime i delo osnivača i prvog upravnika škole, dr Đorđa Radića, nažalost, polako blede, ali rešeni da to promene, učenici škole koja nosi njegovo ime podsetili su današnjim programom da veliki ljudi, kako je govorio Ivo Andrić „umiru dva puta: prvi put kada nestanu sa zemlje, a drugi put kada propadne njihova zadužbina“.

Zato su ponosno saopštili da zadužbina dr Đorđa Radića nije propala, već „i sad, 135 godina nakon osnivanja blista na obroncima Ratarskog imanja, ponosito noseći ime svog osnivača.“

Kao mladić iz rodnog Bečkereka, otišao je u češku prestonicu i uspeo da postane prvi srpski doktor poljoprivrednih nauka još krajem XIX veka. Silno je želeo da postane  veliki dobrotvor svog naroda, siromašnog i neprosvećenog.

- Otvarao je škole, prosvećivao mlade i starije poljoprivrednike, objavljivao  stručnu i popularnu poljoprivrednu literaturu. Nakon doktorata i brojnih stručnih putovanja, okreće se modernizaciji srpskih, poljoprivredno zaostalih sela, čemu je kasnije posvetio čitav svoj život. Svojim radom uticao je na nastavnike poljoprivrednih i drugih škola, a mnoga njegova dela doživela su ponovljena i dopunjena izdanja – istakla je u okviru programa "Traje delo velikana do današnjih dana" Mirjana Savić, voši kustos.

Đorđe radić se isticao plemenitošću i među Kraljevčanima uživao veliki ugled. Bio je predsednik opštine tokom Prvog svetskog rata, dobitnik 12 ordena srpskih i stranih vladara, kao i brojnih priznanja od naučnih ustanova. Bio je i redovan član Srpskog  učenog društva i počasni član Kraljevsko-srpske akademije nauka.

V. d. direktora Narodnog muzeja u Kraljevu Marija Žarčanin Stanišić podsetila je da su se prve decenije rada Ratarske škola u Kraljevu, od 1882. do 1927. godine odvijale u zgradi u kojoj je danas smešten Narodni muzej u Kraljevu.

- Stoga, s pravom, možemo reći da zidine ove zgrade predstavljaju svojevrsni kamen temeljac agronomskom obrazovanju u ovom delu Srbije. Osnovna misija muzeja i jeste da čuva i baštini lik i dela velikana koji su bili značajni za unapređenje kulturnog, prosvetnog i društvenog života Krajeva i okoline – rekla je Žarčanin Stanišić.

Svetlana Mladenović, direktorka PHŠ „Dr Đorđe Radić“ je, pozdravljajući goste koji su došli da sa đacima i profesorima ove škole podele radost jubileja, učinila to u ime zaposlenih, bivših učenika i današnjih 730 učenika škole.

- Od osnivanja, već 135 godina, škola neprekidno radi, usavršava se i teži da prati lik i delo dr Đorđa Radića. Ovu godišnjicu posvetili smo njemu, zato što će njegovo lik i delo živeti sve dok postoji škola koju je osnovao, ne samo kroz škole kao objekat u kojem deca uče, već i kroz naše učenike ove i ostalih škola koje je osnovao – poručila je Mladenović.

 

U bogatom kulturnom programu koji je osmislila Mirjana Savić, istoričar-viši kustos, pored učenika Poljoprivredno-hemijske škole, učestvovali su i đaci srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Kraljevu.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments