Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

23. januar 2018.

Objava na jednoj od društvenih mreža da su vlasnici u decembru 2017. oglasili prodaju ove nekretnine u centru Kraljeva, izazvala je mnoštvo različitih reakcija i komentara

Оglas da se u Kraljevu prodaje poslovni prostor na atraktivnoj lokaciji u samom centru grada, odnosno da je 812 kvadrata kafane „Pariz“ moguće pazariti za milion i po evra, objavljen je u FB grupi „Udruženje starosedelaca Kraljeva i okoline“. Ovaj oglas objavljen je pre skoro mesec i po dana, odnosno 12. decembra prošle godine na sajtu nekretnine.rs i sadrži detalje o pomenutom objektu (na adresi Toplice Milana 1 u Kraljevu), koji je u vlasništvu Akcionasrkog društva za ugostiteljstvo, trgovinu i turizam „Srbija“. Većinski akcionar „Srbije“ je „Miramar“ d.o.o. Beograd. Ime zakonskog zastupnika „Miramara“ Milana Raškovića navedeno je kao kontakt oglašivača.

Od opštih podataka stoji da je u pitanju starogradnja u kojoj je grejanje etažno i to na čvvrsta goriva,

Na ovom mestu se nekada nalazio Hotel Pariz sa dugom i bogatom istorijom koja datira još iz XIX veka. Danas je ovo kafana „Pariz“, najpoznatije mesto okupljanja u gradu“, piše u ovom oglasu, koji je izazvao brojne komentare: od onih da se „treba pobuniti“, izaći „na ulice, boriti se i ne dati naše“, zato što „sve što je bilo istorija Kraljeva nestaje“, preko pitanja „šta je problem kada vlasnici prodaju svoj objekat“, do ocena da „nije problem što prodaju, jer je to njihovo pravo, ali je problem da novi vlasnik ne uradi isto što je urađeno sa Šah klubom i još par zaštićenih objekata u Kraljevu“.

Prosta računica pokazuje da kvadratni metar ove nekretnine u centru Kraljeva košta oko 1.850 evra. Umesti pitanja hoće li „Pariz“ po toj ceni naći novog vlasnika i kakva će ubuduće biti sudbina ovog objekta, danas otvaramo podsećanje na ono što je u istoriji nekadašnjeg Kraljeva predstavljao ovaj objekat koji je svedok mnogih i lepih, i burnih vremena grada na Ibru.

Hotel Pariz – iz knjige dr Milana Matijevića „Kraljevačke kafane“

U centru Kraljeva, na uglu Trga Srpskih ratnika i ulice Milana Toplice nalazi se impozantna zgrada hotela Pariz, sazidanog u XIX veku. Zgradu su započeli da zidaju kraljevački trgovci, braća Kneževići, Nikola i Božidar. U toku gradnje novac je uložio i Mijat Radovanović, trgovac drvetom. Zgrada je završena oko 1881. godine. Kada je osnovana banka Prva kraljevska akcinarska štedionica 1885. godine ortaci su založili zgradu kao svoj osnivački ulog. Od tada je Pariz postao vlasništvo banke. Zgrada hotela je zidana na sprat. U prizemlju, u prednjem delu zgrade, bio je smešten restoran, a u delu prema ulici Milana Toplice bile su prostorije štedionice. Na spratu su bile hotelske sobe, a ulaz u restoran sa lepim hrastovim masivnim vratima je bio na samom uglu zgrade. Iznad ulaznih vrata nalazio se balkon sa ogradom od kovanog gvožđa. Ulaz u hotelske sobe je bio iz ulice Milana Toplice. Zgrada hotela imala je lepu fasadu i bila je ukras centra Kraljeva. Kraljevska akcionarska štedionica je na svojim akcijama u desnom uglu kao svoj simbol postavila sliku hotela Pariz.

Štedionica je hotel izdavala u arendu kraljevačkim kafedžijama. Prednost u zakupu hotela imali su akcionari štedionice. Pamti se da je hotel 1903. godine držao Milan Jovičić. Te godine Pariz je dobio električno osvetljenje iz centrale Radovanović – Knežević. Milan 1909. godine prelazi u Beograd i tamo nastavlja da se bavi ugostiteljstvom. Od Milana Jovičića hotel preuzima Joca Stojadinović, koji se 1914. godine seli za Novi Sad. Posle njega hotel preuzima Milan Todosijević sa bratom Dimitrijem. Pošto su Todosijevići zapali u finansijske teškoće, banka im otkazuje zakup 1930. godine. Banka potom nudi hotel u zakup Milanu Jovičiću, kafedžiji i trgovcu iz Kraljeva, jednom od jačih akcionara štedionice, koji uzima hotel u zakup 1931. godine pod uslovom da ga banka dogradi i renovira.

Najveće adaptacije hotela izršene su 1920. i 1931. godine, a više puta je renoviran. Prvo su 1920. godine zazidana ulazna vrata na uglu i otvorena nova prema tadašnjoj pijaci, između trećeg i petog prozora. Početkom 1931. godine izvršena je dogradnja hotela u delu prema ulici Milana Toplice u kome je smešten bioskop, a na spratu su sazidane nove sobe. Na zgradi je pet prozora prema pijaci zamenjeno sa dva velika izloga. Preuređene su postojeće i izgrađene nove sobe. Posle završene dogradnje i adaptacije hotel je imao 20 modernih soba za goste. Svaka soba bila je okrečena u drugačijoj boji i opremljena modernim, savremenim nameštajem i inventarom. Dogradnja i adaptacija hotela trajala je skoro dve godine, posle čega je hotel Pariz bio visoko rangiran među kraljevačkim hotelima, kao i među hotelima u susednim varošima. Imao je prvu kategoriju.

Nakon završene dogradnje Milan Jovičić je dobio dozvolu od Kraljevske Banske uprave Moravske banovine, broj 19959 od 20. novembra 1933. godine da može obavljati ugostiteljsku radnju. Povodom početka rada renoviranog hotela objavljen je oglas u novinama Kraljevski Glasnik od 21. decembra 1933. godine u kojem se navodi da je „hotel uređen najmodernije: ima 20 luksuznih soba sa hladnom i pijaćom vodom, kupatilom i veličanstvenom salom“.

Hotel je bio opremljen prvoklasnim inventarom i opremom. Escajg je kupovan od firme „Berdolf“ iz Austrije, porcelansko posuđe je u kompletu kupovano u Češkoj. Šporet je pravljen kod Goldnera iz Subotice. Hotel je imao instaliran hladnjak sa ledom, pumpe za pivo, električnu rasvetu sa lusterima. U sastavu hotela Jovičići su imali ledaru u Obilićevoj ulici, u kojoj je moglo da se smesti 650 tona leda. Zimi je led vađen iz Morave i Grdičkih bara, dovožen u ledaru u kojoj je čuvan za hotelske potrebe u letnje dane. Led su vadili i prevozili do ledare seljaci iz Grdice: Vule, Bane, Boža i Milutin Milošević, Milovanović i Lešević i Blagoje Matović iz Bogutovca.

U hotelu su spravljana jela domaće kujne i pečenja, a kasnije i jela iz francuske kuhinje. Dobra kuhinja privlačila je veliki broj abonenata. Tu su se hranili visoki državni činovnici i vojna lica, među njima i Pavle Filipović, komandant Vojnotehničkog zavoda, Većeslav Dujšin, direktor Fabrike aviona, Gec Josip, inženjer, Pero Nikoljačić obaveštajni oficir i drugi.

Hotelski smeštaj koristili su mnogi poslovni ljudi, trgovci, stručnjaci i drugi koji su često telegrafski rezervisali sobe. U hotelu su odsedali trgovci koji su preko dana obilazili okolne varoši, a uveče se vraćali u hotel na odmor i prenoćište. Kraljevački trgovci su svoje poslovne partnere, trgovačke putnike dovodili u Pariz na poslovne razgovore i da sklopljen posao zaliiju dobrim pićem. U hotelu su rado odsedali trgovci iz Grčke, Austrije i drugih zemalja. Trgovci iz Grčke su otkupljivali ogrevno drvo, trupce i rezanu građu, a trgovci iz Austrije su vršili otkup šljive, jabuke i voćne pulpe. Strani trgovci su stanovali u hotelu po više dana i meseci, sve dok traje kampanja otkupa. Neki poslovni ljudi su u hotelu stanovali po više meseci, kao Miša zvani Šmol, zastupnik istoimene fabrike za proizvodnju paste za obuću iz Zagreba. U hotelu su stanovali Svetozar Đaković, vlasnik kraljevačke ciglane, Rafailović, vlasnik rudnika Tavnik i njegov inženjer Zvonko.

Hotel je bio popularno sastajalište mnogih poznatih Kraljevčana koji su tu razgovarali o politici, prepričavali taze vesti i čaršijske događaje. U restoranu hotela Pariz najčešće su navraćali: Steva Knežević, Boka Crvčanin, Avram Ilić, Milan Nešović, Mile Kaličanin i mnogi drugi.

Cene su bile više nego u drugim kafanama. Dok je u ostalim kafanama kafa bila 1 dinar, u Parizu je bila, 1,5 dinar. I pored toga hotel je imao svoje stalne posetioce: trgovce, visoke činovnike, lekare, zanatlije. U hotel su nedeljom posle izlaska iz crkve, navraćali kraljevački trgovci na kafu, pivo i paštete. Hotel je bio poznat po tome što je svaki stalni kraljevački gost imao svoju šoljicu za kafu iz koje je služen. Svake Nove godine stalni gosti su dobijali novu šoljicu za crnu kafu i tom prilikom davali su bakšiš kelneru.

Hotel Pariz, kao jedan od najuglednijih kraljevačkih hotela, od najranijeg vremena svoga postojanja je bio značajno mesto kulturnih okupljanja u Kraljevu. U njemu su održavane staleške zabave: zanatske, trgovačke, oficirske, humanitarne. Sala hotela primala je putujuća pozorišta, mađioničare i druge artiste. U kafani hotela prikazivani su prvi filmovi. Kasnije su organizovane stalne bioskopske predstave.

Pariz, kao visoko rangiran hotel, korišćen je i za svečane prijeme i zabave. U njemu su dočekivani ministri, visoki vladini činovnici, generali, ugledni strani i domaći gosti. Ovaj hotel je više puta ugostio srpske kraljeve. 1882. godine Kralja Milana, 1901. Kralja Aleksandra, 1904. Kralja Petra. U restoranu hotela su održavane trgovačke, svetosavske, razne staleške i zabave u dobrotvorne svrhe, kao i tradicionalni organizovani dočeci pravoslavne Nove godine.

U restoranu hotela su organizovane razne izložbe i politički skupovi. Tokom 1937. godine u Parizu je održana prva izložba u Jugoslaviji protiv konkordata, sporazuma između Vlade i Vatikana. Stojadinovićevi „crnokošuljaši“ su doputovali sa dva autobusa iz Beograda sa namerom da razbiju i spreče održavanje ove izložbe. Vladika žički Nikolaj i Milan Jovičić su sprečili ovu nameru, stali ispred vrata hotela i rekli: „Samo preko nas mrtvih možete da uđete u hotel“. Crnokošuljaši su se vratili za Beograd, a izložba je održana i trajala je sedam dana.

Nakon okupacije Kraljeva od strane Nemaca hotel Pariz je još jedno vreme radio. Milan Jovičić je u jesen 1941. godine hotel ustupio Živojinu – Diki Rakićeviću, koji je kratko vreme radio sa hotelom. Početkom 1942. godine Nemci su rekvirirali hotel za svoje potrebe i u njemu smestili Soldatenheim – vojnički dom. Za nemačke vojnike u sali hotela prikazivani su filmovi, a organizovan je i dolazak varijetetskih i zabavnih grupa iz Nemačke koje su za nemačke oficire davale priredbe.

Posle odlaska Nemaca hotel je ostao demoliran, a hotelski inventar oštećen i opljačkan. Po oslobođenju hotel je počeo da radi kao državna kafana. Od 1. maja 1946. godine Pariz je radio u sastavu Radničko – službeničkog restorana čiji je upravnik bio Milan Pribaković, predratni kafedžija iz Kraljeva. Od. 1. januara 1947. godine Pariz ulazi u sastav Narodnog ugostiteljskog preduzeća Stolovi iz Kraljeva. Posle rasformiranja tog preduzeća, od početka 1953. do kraja 1955. godine posluje pod nazivom Samostalna ugostiteljska radnja, hotel i restoran Pariz u Kraljevu. Posle ukidanja samostalnih radnji od 1. januara 1956. godine hotel Pariz ulazi u sastav novoformiranog ugostiteljskog preduzeća Balkan iz Kraljeva. Preduzeće Balkan se 1959. godine pripaja Ugostiteljskom preduzeću Jugoslavija. Od aprila 1960. godine nakon pripajanja preduzeća Jugoslavija Ugostiteljskom preduzeću Srbija, i hotel Pariz ušao je u sastav ovog preduzeća, koje je menjalo ime, ali ne i formu, sve do privatizacije krajem 2003. godine, kada je 70 odsto imovine ovog preduzeća postalo vlasništvo preduzeća „Građevinara“ Miloša Radenkovića. Agencija za privatizaciju ovaj ugovor je jraskinula krajem 2006. godine jednostrano i na sporan način. Nakon toga, imovina nekadašnjeg društvenog i par godina privatnog preduzeća „Srbija“postala je imovina sadašnjeg vlasnika.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - ljubisa

  Gost - ljubisa

  Na zahtev sindikata restorana Pariz i radnika preduzeca Srbija doslo je do raskidanja ugovora sa Radenkovicem.Ugovorne obaveze novi vlasnik nije ispostovao, radnici nisu primali plate i to je bio osnovni razlog raskida. Ono sto je bitno, ovde se ne pominje, to je da je vlasnik koji se pojavljuje u kupovini tzv Srbije bila i kompanija NELT. Sadasnji vlasnik kog ste naveli kao vlasnika je zapravo lice koje je zaposleno u NELTu.Kupovinom Srbije NELT na cudan nacin postaje vlasnik Pariza, restorana London i restorana Jugoslavija. maja meseca 2009.godine osporio sam kupovinu Parizam Londola i Jugoslavije trazeci zastitu zakonitosti od nadleznog tuzilastva,. isto je tada povukao Ljubisa Simovic kao gradonacelnik 3,05.2009.godine i omogucio preduzecu NELT, po meni, nezakonito vlasnistvo preko treceg lica. nezakonitost se ogleda u tome sto je Srbija imala pravo koriscenja a ne pravo vlasnistva nad objektom. Slicna, jos tragicnija stvar, se dogodila sa kafanom Sumadija u ulici Oktobarskih zrtava u Kraljevu.
  • Ime: ljubisa
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Znači i na mestu Pariza će nići neka futuristička kič građevina ?!
  • Ime: Stanar