Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

25. januar 2018.

U Novom Pazaru, posle četrdeset godina desio se neobičan susret ostarelih motorista (jedan je kraljevački novinar, primedba administratora), koje je uz staru ljubav prema motorima spojila i poštena trgovina

Na istom putu, možda koji metar dalje ili bliže, gde smo se rastali davne 1978. sreli smo se ponovo protekle srede. Bio je to, posle četiri decenije, susret dvojice motociklista. Ali, ovog puta je Zumber Šećović iz sela Rasna na Pešterskoj visoravni stigao automobilom, kao i potpisnik ovih redova. Nijedan, dakle, na motociklu. Nema više motora, nema ,,mušice u oku i vetra u kosi“. A ni kose na glavi kao pomenute godine kada je, mene mladog studenta, pokraj parkiranog motocikla ,,jave čezetke“, u jednoj kraljevačkoj ulici Zumber sačekao i odmah upitao ,,da li je motor tvoj, hoćeš da ga prodaš, došao sam u Kraljevo da kupim nov, ali u prodavnici nema“.

I, prisetili smo se, kako sam ja u početku bio izričit da tek sređeni motor nije za prodaju. No, para uvek nađe put, naročito ako je ponuđena suma sasvim pristojna. I, pala je, ipak, trgovina i dogovor da Zumbera, pošto nije imao vozačku dozvolu, odvezem do Novog Pazara, a onda ja nazad autobusom. I, tu leži kvačica što sam na njega mislio i ime mu zapamtio.

Naime, dok je ta vožnja do Novog Pazara trajala, naravno, menjao sam brzine, a on me upitao ,,šta to radiš, zašto stalno stiskaš tu ručicu na guvernali“. Stao sam i začuđen ga upitao koji je motor vozio. Rekao je ,,samo mali automatik, ali kad me u Novom Pazaru ostaviš ti mi nekako ubaci u prvu i ja ću polako, gore na Pešter“.

Tako i bi, ode Zumber ,,prvom“ ka visoravni, ima do Rasna pedeset kilometara, a puno krivina, prave serpentine. Nikada mi se više nije javio, motor nismo ni preregistrovali. Šta li je sa njim bilo, pomišljao sam ponekad.

Da je do Rasna živ i zdrav stigao saznao sam tek pre desetak godina, kada sam kao novinar otišao da pišem reportažu o jednom vašaru na Pešteri. Tu su me neke vašardžije pozvale da napišem nešto i o njihovom selu Rasnu. Iskoristio sam priliku, pošto su iz Rasna i upitao ih za Zumbera, rekavši da sam mu davno prodao motocikli. A, oni šaljivdžije odmah izustiše ,,onda, nemoj da dolaziš, on će da te tuži“. Pomislih da mu se motor brzo pokvario, ali nastaviše šalu ,,Ne, ne nego nema puta na Pešteri na kome on sa sa tim motorom nije padao. Dolazio je u selo oguljenih kolena, lakata...“.

Pozdravio sma tada Zumbera, a pre nekoliko dana, opet novinarskim poslom, našao sam se u blizini sela Rasna i ponovo upitao za njega pa mi njegov komšija odmah dade broj mobilnog telefona i reče ,,on preko zime živi u Novom Pazaru“.

I, silno se Zumber obradovao kada sam ga pozvao i rekao ko ga zove.

- Nikako da prođeš, čekaću te baš onde gde si me ostavio. Moram da te vodim na čast, na novopazarske ćevape.

Tako je ova čast i susret, usledila posle četiri decenije. U obližnjem restoranu ,,Kod Smaja“, uz ćevape, bilo je i priče gde smo, šta smo, imamo li porodice...Na pomen da sam strahovao da li je živ i zdrav kupljenim motociklom do sela stigao, on reče:

- Dobro sam onda stigao, uspeo sam da ubacim i u drugu i to je bilo dovoljno. Posle sam sve brzo svikao i nije bilo toliko padova, šale se komšije. Vozio sam taj motor desetak godina, a onda sam ga i ja prodao, pa čak u Zagrebu kupio novi i još jači. Sada sam penzioner, ali se još bavim građevinskim poslom. Inače, imam suprugu, petoro dece, sedamnaest unučadi... Eto, baš si me obradovao pozivom i nećemo ostati na ovom susretu. To nikako, prijatelju moj – reče Zumber Šećović i rastasmo se odlazeći, dabome primereno godinama, sada svako svojim automobilom...

autor: M. Dugalić

izvor: “Politika” (http://www.politika.rs/scc/clanak/397046/Susret-i-cast-posle-cetiri-decenije)

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments