Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

piše Tripo Spahić

Njegovim ustoličenjem 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva, a Sveti Sava je zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira

Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja. Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa 1219. godine utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva., Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira, i tako ostao zabeležen kao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori. U Studenici je osnovao 1209. godine bolnicu, prvu na području srpske države. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova. Sveti Sava je 1219. izdejstvovao autokefalnost SPC, a njegova dela „Nomokanon“ (1220) i „Sinodik pravoslavlja“ (1221) postali su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti. Sava je preminuo 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop SPC, a ostao je poznat generacijama kao osnivač i tvorac „svetosavskog pravoslavlja“.

Savin kult u narodu bio je jak. Posle jednog ustanka Srba protiv Osmanskog carstva, turski zapovednik Sinan-paša je naredio da se spale mošti Svetog Save na Vračaru, verovatno 1594. Na mestu gde se misli da je bila dignuta lomača da uništi poslednje ostatke Svetog Save, danas se uzdiže Hram Svetog Save, najveća pravoslavna bogomolja kod Srba. I nasa nova velika crkva u Kraljevu posvečena je uspomeni na ovaj događaj.

Posle Nemanjine smrti u Srbiji su nastali nemiri oko prestola između njegovih sinova Stefana i Vukana. Sava je došao sa Svete Gore i izmirio svoju braću. Sa sobom je doneo i mošti svoga oca Simeona. Sveti Sava je dočekan vrlo svečano. Nad telom oca izmirio je Stefana i Vukana, koji su se zakleli da se više nikad neće svađati. Sava je blagoslovio to izmirenje i posavetovao svoju braću da žive u slozi i bratskoj ljubavi. Nakon tog,a Sava je Nemanjino telo sahranio u manastiru Studenici, glavnoj zaduzbini Nemanjinoj.

Sveštenomonah Sava otputovao je u Nikeju, gde je od nikejskog patrijarha i cara dobio blagoslov da osnuje samostalnu srpsku arhiepiskopiju.1219. godine Sava je postavljen za prvog srpskog arhiepiskopa. On je pristupio organizaciji srpske arhiepiskopie, osnovao je  više episkopija, a umesto grćkog sveštenstva dovodio je srbe za episkope i sveštenike. Da bi obučavao sveštenstvo, Sava je prevodio crkvene spise (delovao je kao prosvetitelj). Samo dve godine nakon što je postala kraljevina Srbija je dobila i svoju samostalnu crkvu u vidu arhiepiskopije. Za sedište prve srpske arhiepiskopije Sava je izabrao manastir koji je podigao zajedno sa svojim bratom Stefanom, Žiću.

Sava je veoma zaslužan za organizaciju verskog života, stvaranje crkvene organizacije i prosvećivanje naroda u mladoj srpskoj državi. Na saboru u Žiči 1234. godine Sava se zahvalio na položaju arhiepiskopa i odredio za naslednika svog učenika Arsenija Sremca.

Prva proslava Svetog Save kao školskog patrona održana je 1812. u Zemunu, odakle se brzo proširila u sve delove srpstva, a himna Svetom Savi je prvi put izvedena 1839. u Segedinu.

Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu odlukom Sovjeta Knjažestva Srbskog 2. januara 1840. godine, a na predlog Atanasija Nikolića, starešine gimnazije iz Kragujevca. U odluci Popečiteljskog prosvještenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada 14/27. januara ima u svim školama najsvečanije proslavljati. Crna Gora ga uvodi 1856. godine, pod knjazom Danilom. Praznik se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom komunističke vlasti. Posle poluvekovne zabrane u komunističkom režimu, ponovo se nastavilo sa proslavljanjem svetog Save. Ovom prilikom čestitam svim učenicima u Republici Srbiji i Republici Srpskoj i svim krajevima gde živi naš narod, kao i svim kolegama i vascelom rodu srpskom srećnu slavu, našeg dragog svetog Savu!

fotografije: Commons Wikimedia

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments