Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

piše Vojkan Trifunović

Novi korisnik „Zadužbine“ o svom trošku renovira potpuno zapuštenu zgradu, nadamo se da će pročelje dobiti svoj stari sjaj, a unutrašnjost je, makar delimično, sačuvana u scenama iz filma “Kuća pored pruge” iz 1988. godinе

Trend pretvaranja kultnih mesta, poput kafana, restorana, hotela, bioskopa i drugih, u kladionice, apoteke, kič fast food restorane, uveliko je uzeo maha, ima tome već nekoliko decenija. Širom Srbije se mogu čuti pozivi da se neko mesto, značajno iz ovog ili onog razloga za određeni grad, selo ili zajednicu, sačuva od pojedinaca kojima je profit jedino merilo vrednosti. U toj borbi, u najvećem broju slučajeva, sve te inicijative gube bitku sa građevinskom mafijom, sumnjivim tenderima i korumpiranom birokratijom. Takav je slučaj i sa Kraljevom, koje lagano gubi gradske simbole. Poslednji u nizu simbola grada koji više neće biti onakav kakvim ga generacije Kraljevčana pamte jeste kultna kafana „Zadužbina“.

Ako je verovati istorijskim podacima, u Kraljevu je uoči Drugog svetskog rata bilo registrovano 120 ugostiteljskih radnji. Najveći broj kafana i hotela bio je smešten u glavnoj ulici Miloša Velikog, ali i na kružnom gradskom trgu, tj Trgu Kralja Aleksandra. Najpoznatija mesta bili su hotel Pariz, Jugoslavija, London, Nacional, Zadužbina i tako dalje. Nakon rata, većina ovih mesta je preživela ratna razaranja, ali i posleratno oduzimanje svojine takozvanim kulacima, pa im je namena bila gotovo ista. Ali, sa dolaskom tranzicije većina kultnih restorana nije izdržala borbu na otvorenom tržištu, pa su preduzeća kojima su pripadali jednostavno odlazila u stečaj, što je bio poziv za mešetare različitih fela da za budzašto pokupuju zgrade na najboljim lokacijama. 

Većina gore pomenutih kafana, osim „Pariza“, prestale su da postoje, neke su postale apoteke, druge prodavnice patika, treće nešto sasvim drugo. Poslednja u nizu je kafana „Zadužbina“ koja će se uskoro pretvoriti u još jednu apoteku. Neko će reći “pa dobro, bolje i to nego kladionica”. Promena namene ove kultne kraljevačke kafane je izazvala zgražavanje, naravno samo na internetu i društvenim mrežama, pa se može reći da su se strasti brzo smirile. Uprkos emocijama, bilo je onih koji su smatrali da je ovo čin koji je morao da se dogodi. 

Istorija „Zadužbine“ je jako zanimljiva. Još tokom Prvog svetskog rata, tačnije 1916. godine, poznati kraljevački trgovac Anđelko Savić kupio je gostionicu „Bosna“, koja je usled austrougarske okupacije morala da promeni ime. Po završetku tog rata, Anđelko se preselio u Beograd, pa je kafanu davao u zakup kraljevačkim kafedžijama. Vrlo brzo, već 30. oktobra 1924. godine, Anđelko Savić je umro, ali je pre smrti sastavio testament. Upravo ovaj testament daje objašnjenje zašto se ta kafana zove tako. Naime, kako Savići nisu imali potomaka, Anđelko je odlučio da nakon njegove i smrti njegove žene, Tatije, celokupno njegovo imanje pripadne fondu Anđelka Savića trgovca i žene mu Tatije. Dalje u testamentu kaže: “Nemajući svoje dece hoću da se setim siromašne dece moga rodnoga mesta Kraljeva. U drugom redu setiću se iznemoglih staraca i starica u Kraljevu o kojima se u prvom redu brine sama ta opštine”.

Ovaj Fond je postojao i tokom okupacije, a onda se nakon rata ugasio, sve do 1998. godine. U međuvremenu testament je netragom nestao i prava je misterija šta se sa njim dogodilo. Samim tim se otvara dovoljno prostora da se u svojevrsnom pravnom vakuumu mnogo toga uradi. Na sreću, rad Fondacije je obnovljen, najbolji studenti dobijaju novac, a novim aranžmanom koji pominje iznos kirije od 4000 evra svakako da će se još više novca slivati tamo. Međutim, postavlja se pitanje – da li istorijsko nasleđe grada ima cenu?

Do sada je bilo različitih ideja u vezi sa ovim prostorom. Tako je sredinom devedesetih godina prošlog veka „Mcdonald’s“ planirao ovde da otvori restoran, pa je to otpalo. Zatim je dvehiljaditih bilo priča da će ovde biti smešten, preko potreban, Dom omladine. Ni to se nije realizovalo. Priče su nastavile da se nadovezuju sve dok, neko ko izgleda ima novca za bacanje, nije uspeo da dobije prednost, i tako na legalan način mu se omogućilo da promeni istoriju ovog grada. Pohvalno je da će novi korisnik prostora morati, o svom trošku, da renovira potpuno zapuštenu zgradu, tako da će, nadamo se, pročelje dobiti svoj stari sjaj. Enterijer će sasvim sigurno biti promenjen. Na svu sreću, unutrašnjost je, makar delimično, sačuvana u scenama iz kultnog filma “Kuća pored pruge” iz 1988. godine.

Ceo film „Kuća pored pruge“ možete pogledati na You Tube

 

kadrovi „Zadužbine“ nalaze se od 20.40 do 37.12

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments