Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

12. februar 2018.

Svečanom liturgijom i sečenjem slavskog kolača u crkvi svete Trojice, kraljevačke zanatlije nastavile su skoro čitav vek dugu tradiciju slavljenja esnafske slave, koja je nekada predstavljala vid borbe za socijalnu pravdu

Kraljevačke zanatlije slave Sveta tri jerarha već 98 godina, a šezdesetak njih, među kojima su pekari, mlekari, poslastičari, zidari, obućari, bravari, krojači, električari, parnogrejači, želeli su, kažu, jutrošnjim okupljanjem u Crkvi svete trojice u Kraljevu, prisustvovanjem jutarnjoj liturgiji i sečenjem slavskog kolača da pokažu kako zanat i u eri modernih tehnologija ima mesto na tržištu.

Osim ovog, verskog dela obeležavanja Sveta tri jeraha i liturgije koju je služilo sveštenstvo eparhije žičke, slava zanatlija ima i svečani deo – večeras u 18 časova u restoranu “Nacional” u 18 časova, a sutra ujutru i tradicionalni doručak, koji I dalje zovu “popara”, mada se popara sada najmanje služi.

Obeležavanje slave, tokom poslednjih 20-ak godina prisustvuje svake godine sve veći broj ljudi, pa se očekuje da će ih večeras u “Nacionalu” biti oko 200, a sve njih pozdraviće i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Ove godine kraljevačkim zanatlijama u goste dolaze i kolege iz Ivanjice, a počasni gosti biće najstarije kraljevačke zanatlije. Ima i onih koji više nikada neće doći, jer ih više nema među živima, a kako nam zanatlije pojašnjavaju, o svim sadašnjim i preminulim članovima postoji precizna evidencija.

- Očuvanje tradicije obeležavanja zanatske slave divna je stvar, pa se i mi mlađi trudimo, po ugledu na starije kolege, da je održimo na pravi način – ističe Goran Marković, bravar po zanimanju i jedan od domaćina današnje slave

Prema rečima zanatlija, verovatno najstariji zanatlija u Kraljevu trenutno je Pajo “Vidra”, koji ima više od 80 godina. Zanatska slava jedan je od dana u godini kada zanatlije žele da više obraćaju pažnje jeni na druge, jer, kako kažu, okupljene na slavi ne zanima politika.

- Naše probleme treba da znaju nadležni, ali i mi međusobno treba da rešavamo probleme, kojih uvek ima, u Kraljevu pogotovo – kaže Marković.

Parnogrejač Nikola Božić, takođe jedan od domaćina ovogodišnje slave, ističe da je velika čast biti deo skupa koji na jednom mestu okupi toliko zanatlija.

- Verujem da danas u Kraljevu ima najviše okupljenih zanatlija na istom mestu – ponosno ističe Božić.

Zanatlije je, u ime gradskih vlasti pozdravio pomoćnik gradonačelnika Sreten Jovanović, koji je svim zanatlijama koje rade čestitao slavu.

- Želim im da imaju više posla, da ovaj dan provedu onako kako su osmislili, a mi kao grad tu smo da podržimo njihove aktivnosti, jer smo kao građani svi korisnici usluga raznih zanatlija – istakao je Jovanović.

Ono što su u svečarskom raspoloženu prisutni možda izbegli da kažu je činjenica da zanat, za koje svi govore da je zlatan, mladi ako mogu – rado zaobilaze.

Obeležavanje Sveta tri jerarha kao slave zanatlija u današnjem Kraljevu ustanovljeno je kada su, u skladu sa brojnošću pojedinih zanatlija formirana njihova esnafska udruženja.

Esnafske slave su osim druženja predstavljale i vid borbe za socijalnu pravdu, a pre skoro jednog veka najbrojniji su bili trgovački, potkivački i abadžijski esnafi.

Uloga domaćina slave prelaznog je karaktera i ona je predstavljala veliku čast za izabranog zanatliju u čijoj kući je priređivan zanatski ručak, ali je to druženje kasnije preraslo u zanatske zabave koje se sada priređuju u restoranima.

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments