Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

15. februar 2018.

Podizanjem Prvog srpskog ustanka 1804. obespravljena raja tražila je građansko društvo, a Sretenjski ustav iz 1835. potpisom je overio i delegat uz Kraljeva Sreten Novaković, čija se kuća nalazi u blizini današnje zgrade Gradske uprave

Dan državnosti, koji u istoriji Srbije označava podsećanje na slobodarske tradicije našeg naroda, predstavnici gradskih vlasti, vojske, policije, boračkih i udruženja građana, partija, Zavičajnog društva, Kola srpskih sestara, obeležili su polaganjem venaca na Spomenik srpskom vojniku na Trgu srpskih ratnika. U ime delegacije grada Kraljeva venac su danas položili zamenik gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, njegov zamenik Nikola Radević i predsednik gradske skupštine Nenad Marković. Svi zajedno poslali su poruku sećanja da su, podižući Prvi srpski ustanak, pre više od dva veka, obespravljeni hrišćanski podanici Otomanskog carstva od raje postali građani jedne evropske države. Zato je i danas Sretenje priča o tome kako je ratnička borba za oslobođenje Srba od Turaka prerasla u začetak moderne evropske demokratije.

Ovaj datum simbolizuje istovremeno borbu za slobodu i borbu za demokratiju i podseća na dva velika događaja – na dan kada je 1804. godine Karađorđe Petrović u Marićevića jaruzi podigao Prvi srpski ustanak i na dan usvajanja prvog, tzv. Sretenjskog ustava iz 1835. godine u Kragujevcu, koji je predstavljao prvi srpski Ustav u modernoj istoriji Srbije. Bio je to najliberalniji i najdemokratskiji Ustav na Balkanu u to vreme. Srbija je tada ušla u red modernih država sa ustavnim poretkom, iako je Miloš Obrenović trpeo velike pritiske od državnika u okruženju. Oni su tvrdili da Ustav nije dobar, pa je Miloš Obrenović, zbog zahteva velikih sila, ograničio njegovu primenu. Zbog toga je donošenje Sretenjskog ustava prelomni trenutkom posle kojeg je Srbija krenula putem civilizovane države.

Gradonačelnik Predrag Terzić je, čestitajući svim građanima Kraljeva Dan državnosti – 15. februar, podsetio da su Sretenjskim ustavom bile previđene značajne slobode i građanska prava, u potpunosti ukinuti feudalni odnosi, što je bilo napredno, ne samo za Balkansko poluostrvo tog doba, već gotovo za čitavu Evropu.

- Iako je Prvi srpski ustanak ugušen devet godina kasnije, predstavljao je osnovu za Drugi srpski ustanak i za uspostavljanje državnosti Srbije. Ovo je i dan donošenja najliberalnijeg Ustava Srbije u XIX veku, ne samo u Srbiji, nego i u Evropi. To pokazuje slobodarske težnje srpskog naroda prema otomanskom zavojevaču, s jedne strane, a da druge strane želju naroda da slobodu koju je izvojevao borbama još jednom ustanovi slobodarskim tendencijama, čime je Srbija postala narodna zemlja – rekao je Terzić.

Naša zemlja je ponovo počela da slavi Sretenje 2002. godine, posle punih 89 godina. Gradski hroničar Milan Matijević podsetio je da usvajanje Sretenjskog ustava jpredstavlja veliki datum za našu državu, ali i za Kraljevo:

 

- Sretenjski Ustav sabrao je sve naše pobede i udario temelje za formiranje moderne srpske države na Balkanu – podsetio je Matijević, dodajući kako je posle Sretenjskog ustava Kraljevo izašlo iz požeške nahije, dobilo svoj srez, koji se zvao srez karanovački i u Kraljevu je počeo da se formira administrativni centar. Sretenjski ustav donet 1835. godine u Kragujevcu svojim potpisom je overio i delegat uz Kraljeva Sreten Novaković, čija se kuća nalazi u blizini zgrade današnje Gradske uprave.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments