Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

20. februar 2018.

U proteklih 26 godina poverenje najvišem političkom funkcioneru u Kraljevu se tako često proveravalo ili uskraćivalo, pa je mandat gradonačelnika, u proseku, trajao manje od dve godine

Privlačna, ali nestabilna fotelja

Davno, krajem šezdesetih godina Kraljevo je potresala politička afera o smeni tadašnjeg predsednika opštine mr Miodraga Janića. Potrajala je ta ujdurma, grad se delio između podrške predsedniku ili partijskom komitetu, a epilog je ipak bio smena Janića. I tek kada je smenjen, Janić je u javnosti „rehabilitovan”, prevladala je ocena da mu je liberalniji pogled na svet od partijske dogme bio vrlina a ne mana.

Istina, posle te afere nastao je jedan period političke stabilnosti u Kraljevu sve do devedesetih godina prošlog veka. I početkom te decenije za predsednika SO Kraljeva, kako se tada nazivala najviša funkcija u opštinama, biva izabran mr Miomir Vukićević. On i njegovi saradnici odradili su pun mandat od četiri godine, i to će ostati zabeleženo kao kuriozitet u novijoj političkoj istoriji grada na Ibru. Stoga i danas jedan iz te „ekipe” počesto u šali ističe: „bili smo najbolja vlast od Rudog Polja do Kraljeva”, što bi značilo od nastanka ovog naselja pa do današnjeg dana.

Za tu šalu daje mu za pravo i ono što se dešavalo posle, a reč je o smenama, ostavkama, borbi verbalnoj, ali se nije prezalo ni od pesničenja, u kojima čak ni dame nisu bile pošteđene. I, kad se sve detaljnije sagleda, te smene su čak manje pokretane iz protivničkih redova. Tako su socijalisti jako zamerili čestu partijsku neposlušnost i blagost prema opoziciji njihovog Miroslava Karapandžića, izabarnog na funkciju predsednika SO Kraljevo 1992. godine i smenili su ga skoro pred kraj mandata. Umesto njega, kako je ispalo, samo na osam meseci, postavljaju dr Miroljuba Jovanovića. Jer, slede izbori 1996. godine, protestno se šeta i u Kraljevu, a kada je usledilo priznanje pokradenih glasova, koalicija ,,Zajedno“ ima jednog odbornika više od socijalista i na mesto predsednika SO bira svog kandidta dr Radoslava Jovića (SPO).

Međutim, posle nepune dve godine on, zbog pritiska i podela u pomenutoj koaliciji podnosi ostavku, a na to mesto dolazi Mladomir Novaković, takođe kandidat te kolaicije tj. iz SPO, ali predsednikuje samo godinu dana. Jer, dolazi dvehiljadita godina, ovde na izborima ubedljivo pobeđuje DOS, a njihov kandidat za čelnika Kraljeva je dr Ljubiša Jovašević (DSS), koji posle tri godine, uz burna previranja, gubi većinsku podršku odbornika, pa se u Kraljevu uvodi privremena uprava. Na čelu Privremenog veća je, takođe, privremeno Marko Petrović (Nova Srbija). Zato, posle isteka tog roka, na vanrednim izborima u Kraljevu za gradonačelnika 2003. godine najveću podršku birača dobija opet dr Rade Jović. Bez obzira što je sada rešen da na toj funkciji istraje, posle dve godine radikalima pada na pamet da prikupljaju potpise građana za njegovu smenu. On, iako sumnja u verodostojnost tih potpisa, opet podnosi ostavku, a pravdu traži sudom, čak do Stazbura.

Onda, na neposrednim izborima za gradonačelnika 2006. godine najveću podršku dobija dr Miloš Babić, koji za tu funkciju ima podršku i u skupštini, a posle  izmene izbornog zakona. Nažalost, posle tri godine, njemu mandat skraćuje iznenadna i prerana smrt.

Zato, poslove gradonačelnika privremeno obavlja Vesna Nikolić Vukajlović (SRS), ali u borbi dve opcije za glavnu fotelju ona biva, kako se pričalo, i fizički napadnuta i povređena od pretedenta na tu dužnost dr Ljubiše Jovaševića. U pomentom političkom previranju marta  2009. godine pobeđuju pristalice takozvane demokratske opcije, pa na mesto gradonačelnika Kraljeva biraju Ljubišu Simovića. Ali njega, ipak, ubrzo smenjuje odbornička grupacija privržena dr Ljubiši Jovaševiću...Tu onda nastaje višemesečno dvovlašće u Kraljevu, smenjeni osporavaju legitimnost izbora Jovaševića, dele se prostorije upravne zgrade, dežura se i noću pokraj fotelja, posebno zasedaju dve skupštine, dolazi i do tuče u kojoj su lakše bili povrđeni dr Ljubiša Jovašević i Milomir Šljivić. Taj politički potres dešava se pre istinskog zemljotresa u Kraljevu, a sudovi se tom temom još bave. No, sve se završava podrškom za legitimnost iz resornog ministarstva koju dobija partijska i odbornička grupacija Ljubiše Simovića i on na funkciji gradonačelnika ostaje do izbora 2012. godine.  

Od te godine, shodno poverenju birača, stožer vlasti u Kraljevu je SNS i izgledalo je da će se i fotelja gradonačelnika stabilizovati. Ali, kako je profesor matematike Dragan Jovanović posle govorio, nije mogao više pa je, posle dve nepune dve godine, podneo ostavku. U takvoj sitauaciji, na tu funkciju ,,naprednjaci“ biraju Tomislava Ilića iz koalicione Nove Srbije, koji uprkos prelasku u njihove redove tu ostaje samo drugi deo mandata.

I, posle izbora 2016. godine u fotelju gradonačelnika Kraljeva seda dr Predrag Terzić. Baš na njegovom stolu nedavno smo primetili dokumet na kome je zapisana ova hronologija i statistika koja kaže da se, ne računajući one koji su samo ,,u međuvremenu“ obavljali poslove gradonačelnika, menjalo njih 16 među kojima je, doduše, bilo i nekoliko istih lica i da ovde taj mandat u proseku traje manje od dve godine. Tako nam je kopija pomenutog dokumenta pomogla u pisanju ovog teksta, a orginal je ostao kod gradonačelnika Terzića, na njegovom stolu, valjda kao podsetnik i upustvo za upotrebu gradonačelničke fotelje...

autor: Miroljub Dugalić

izvor:  "Politika"

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - zdravko fondić

  Gost - zdravko fondić

  Svaka čast svima...ali će u istoriji  ostati zabeleženo da je samo jedan gradonačelnik Kraljeva za  polovini mandata uspeo da dovede dve velike fabrike, dva velika investitora...živi bili pa videli
  • Ime: zdravko fondić
 • Gost - Stanar

  Gost - Stanar

  Aktuelni i par poslednjih gradonačelnika su takvi da ih ne bih ni najgorem neprijatelju preporučio. Jadan je naš grad.
  • Ime: Stanar
 • Gost - Bane

  Gost - Bane

  Eto takvi su starosedeoci ,svađa,svađa,svađa a kad neko sa strane hoće da ih dovede u red oni samo plaču ili tuže u Strazburu...da se razumemo to traje u Kraljevo od 1945.god.
  • Ime: Bane
 • Gost - Kakav narod takva vlast

  Gost - Kakav narod takva vlast

  Sve moralne gromade. Bog se pomucio da ih sakupi na jednom mestu. Ovaj grad je proklet!
  • Ime: Kakav narod takva vlast