Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

4 maj 2016.

Mladost je uvek sanjala, učila i borila se za bolja vremena, ali se oni koji su u to verovali i danas pitaju – gde je to «bolje sutra» ?

 

Rođena sam u Titovoj Jugoslaviji, proživela lepo detinjstvo, školske i studentske dane u njoj. Svaka javna ustanova, prodavnica, kancelarija ili ucionica, imale su okačenu Titovu sliku.

Zašto je to tako,  zapitivala sam stalno roditelje u to vreme. Mama je duhovito odgovarala: “To ti je tako, ćuti. Dobro je dok ne počnu da biju!“

Baš u godini, kada su Titove portrete smenili portreti Slobodana Miloševića, ja sam napustila Titovu Jugoslaviju i došla u Kraljevinu Britaniju. Sliku drage nam Elizabete viđala sam samo na poštanskim markama. Jugoslavija je nestala, nestao je Berlinski zid, zatvorile su se granice jednima, otvorile drugima, Britanija je postala moja druga domovina.

Svetski poredak se menjao,j a sam sazrevala. Uvek sam se, ovde u Ujedninjenom Kraljevstvu, izjašnjavala kao Jugoslovenka i dok je  god moglo zaokruživala sam na birokratskim papirima.

Ovde su mnogi zaboralili Jugoslaviju, ali ako se spomenu Tito, Split, Hvar, Kopaonik, pamćenje se vrati.

Uvek se setim 4. maja i evo hoću javno da se izvinim što sam se toga dana smejala, sutradan sa drugaricom Tanjom otisla u manastir Žiču, a popodne u vreme nastave, dok je trajao minut ćutanja, sa Radmilom se na papirićima dopisivala i govorila da je gotov. Ali, nisam imala ni 16 godina a mladost se, i to joj je pravo, uvek buni protiv svih nametnutih kodova ponašanja. Ta je mladost sanjala, učila i borila se za bolja vremena. Ta je mladost ućutkana, emigrirana… Ali, gde su ta bolja vremena? Možda je vreme da pitam Elizabetu. Kraljicu, naravno.

Snežana Medić

Autorka teksta je Kraljevčanka, koja od 1989. godine živi i radi u Londonu, ali sa velikom zainteresovanošću svakodnevno prati zbivanja u Srbiji…

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

4 Comments

 • Gost - Snezana

  Gost - Snezana

  Hvala Vam Lara
  • Ime: Snezana
 • Gost - Lara

  Gost - Lara

  Snezana, divno pisete. Pozdrav vama u toj uredjenoj drzavi. To ovde u Srbistanu najvise nedostaje.
  • Ime: Lara
 • Gost - Snezna

  Gost - Snezna

  Hvala Joe!!! Stari prijatelju!!
  • Ime: Snezna
 • Gost - Joe

  Gost - Joe


  I
  U
  • Ime: Joe