Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

23. mart 2018.

Da potisnu sećanja mogu samo oni koji 1999. godine nisu nekog ili nešto izgubili, svi ostali koji su kraj rata dočekali u crnini, svi duhovno i fizički osakaćeni, ili oni koji su do bombardovanja bili zdravi, a onda oboljevali – nemaju tu privilegiju

Pre 19 godina, 24. marta, Srbija je postala zemlja u kojoj su narednih 77 dana i noći goreli – i nebo i zemlja. Kad je 9. juna 1999. godine, agresija NATO zemalja na Jugoslaviju okončana, nismo verovali da će neki od nas ubuduće tragati za istinom o tom dobu samo da bi je dublje zakopali. Da potisnu sećanja, sve ove godine mogli su samo oni koji u tom zlom dobu – nisu nekog ili nešto izgubili.

Svi ostali koji su kraj rata dočekali u crnini, svi osakaćeni, izbegli,  raseljeni,  kao i veliki broj onih koji su do tog marta ’99. bili zdravi, a onda izgubili buducnost – nažalost nemaju tu privilegiju… Dnevnik RTS na dan početka bombardovanja:

Kazu da istine koje se prećute postaju otrovne. Zato se, iako neki tvrde kako je obeležavanje dana početka bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije samo dokaz više da su Srbi uvek slavili svoje poraze, nekako bližim čini misljenje da grobovi i pustoš koju je dvoipomesečno razaranje ostavilo za sobom, jednostavno obavezuju na dodatno razmišljanje - zašto je bombardovanje uopšte moralo da se dogodi? Odgovor, naravno, neće moci da vrati u život (kako se pretpostavlja, jer tačne brojke nikada nisu utvrdjene, oko 2.000 poginulih civila, oko 500 (samo tokom bombardovanja poginulih vojnika) i oko 120 policajaca. Ranjeno je ili povređeno oko 5000 ljudi, a porušeno i oštećeno oko 50.000 objekata.

Svi će, na dan tužne godišnjice, podsećati na tadašnje strašne slike iz Aleksinca, Novog Sada, Surdlulice, Grdeličke klisure, Niša, Beograda…

 

Pogledajte reportažu pod nazivom "Zašto", koju je španska redakcija televizije Raša tudej, pre četiri godine snimila povodom petnaestogodišnjice NATO agresije na Jugoslaviju

Inat, krivica, pogrešni potezi, pominjanje kolektivne odgovornosti, sve žrtve, gubitak Kosova i Metohije, razaranje infrastrukture, hemijsko zagadjenje – sve su to uzroci i posledice koje će istoricari morati da uzmu u obzir kad budu utvrđivali da li je “NATO akcija nastala kao rezultat oholih zaključaka američke administracije da je to jedini način za rešavanje vojno-političkih problema koje im je pravio Milošević”. Neki srpski istoričari kažu da ja jako važno da “kod utvrđivanja prave prirode tog rata bude konstatovano da je kosovski problem američka administracija pogrešno tumačila kao demokratski problem ekstremnog nepoštovanja ljudskih prava, a ne kao teritorijalno i nacionalno pitanje”.

Samo na teritoriji grada Kraljeva, 41 porodica već 19 godina živi bez svojih najmilijih, a onih koji su nekoga izgubili u ratovima 90-ih, koji su prethodili bombardovanju mnogo je više. Tužan i teskoban 24. mart za njih je mnogo više od, kako hroničari kažu,  apokaliptičnog datuma novije srpske istorije.

Slavica Jelenić iz Vitanovca imala je sedam godina kada je ostala bez noge. Ranjena je u autobusu kada je sa majkom krenula da se – upiše u skolu. Bojana Žarčanin iz Ušća bez noge je ostala nekoliko dana posle Slavice. Pogledate reportažu:

Bombardovanje – kako se vodio rat

Bombardovanje, rat, to je valjda sasvim očigledno – iako ništa više nije kao pre, nisu rešili nijedno pitanje. Pobornici teze da do sada na svetu još nije bilo dobrog rata, a lošeg mira, svoju nadu dopunjuju pominjanjem svih vlasti posle Miloševića koje, za razliku od njega razgovaraju sa svetom. Ipak, gorka je istina da naša zemlja i 19 godina posle 1999. kada su, u ime naroda, vlasti birale štap, pa šargarepu, izgleda kao nedovršena država.

Kad sve ovo prodje, zapaliću vam svecu, Bog će možda oprostiti, ali ja to neću!”, poručivali su gradjani Srbije tadašnjem američkom predsedniku Bilu Klintonu i omraženom komandantu NATO alijanse Havijeru Solani. Pitanje šta je jačima u ovom sukobu dalo za pravo da problem rešavaju bombama i krvlju – i danas je otvoreno.

Svaka istorija, kažu, kao i knjiga – ima svoje dobre i loše strane, ove druge treba samo preskočiti! Ako je to iole tačno, mi smo, kao narod, tu činjenicu – prekasno naučili i preskupo platili, ali često nismo ni imali mogućnost izbora.

                                                                                    M.M.D

foto: print screen You Tube

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments