Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. mart 2018.

Nema reči koju iko od nas može reći vama kojima su najmiliji otrgnuti ratom, da vam rane zacele; svake godine muk sve veći biva, poruka je današnjeg obeležavanja tužne godišnjice u Kraljevu - porodicama čiji su najmiliji stradali u ratovima 90-ih

Crni spisak stradanja u ratovima 90-ih na teritoriji grada Kraljeva zaustavljen je na broju 105, a grad na Ibru je i ove godine obeležio tužnu godišnjicu komemoracijom, programom “Srbija: jedna komanda I dve pesme”” i parastosom, koji su služili sveštenici eparhije žičke.

Pogledajte video sa današnjeg događaja

Od 1990. do 1999. godine stradalo je 78 Kraljevčana, ali u gradu na Ibru sada živi i 27 porodica, uglavnom sa Kosova i Metohije, čiji su najmiliji takođe ubijeni.

- Nema reči koju iko od nas može reći vama kojima su najmiliji otrgnuti ratom, a da rane zacele i svake godine muk sve veći biva. Ne leči vreme, samo stvara prostor da sa bolom i otrgnutim srcem život se nastavi – poručio je obraćajući se pordicama palih boraca, udruženja invalida, učesnika ratova, ratnih veterana i prisutnim građanima Kraljeva gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.  

On je dodao kako je primer stradalaih svima nama lekcija koju nikada ne bismo smeli da zaboravimo, a govori o tome  kako se sa bezbrižnih kraljevačkih ulica ulazi u istoriju. – Oni su i opomena da cenimo privilegiju što smo živi. Skoro su tri decenije otkako je Kraljevo dalo svoju prvu žrtvu. Dužnost nam je da nastojimo da se broj ne povećava, a obaveza da svoje potomke ne zavijamo u crno – rekao je Terzić.

Pomen stradalima grad Kraljevo organizovao je u saradnji sa udruženjima palih boraca, ratnih vojnih veterana i ratnih vojnih invalida.

Prema podacima Udruženja porodica palih boraca u ratovima od 1990. do 1999. godine u Srbiji je poginulo 5.775 ljudi, ali taj spisak, još nije konačan, jer još ima onih kojima se grob ne zna.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić priznao je da je problem istorijskih bitaka u kojima je Srbija izgubila veliki broj vojnika, ali i civilnog stanovništva to što se samo određenih dana u godini sećamo svih žrtava.

- Neophodno je da imamo više svesti, da se više pričamo i sećamo onih koji su pali da bismo mi danas uživali u slobodi. Devetnaest je godina od početka bombardovanja i deca rođena te godine ove jeseni kreću na fakultet, već imamo dovoljnu istorijsku distancu, kako bismo mogli nesmetano da sagledamo sve događaje koji su do bombardovanja doveli, da saberemo sve žrtve i posledice, a sve sa ciljem da razumemo da takvi događaji ne treba nikada više da se ponove – istakao je Terzić.

Milisav Vujanac, predsednik Udruženja porodica palih boraca u ratovima 1990. do 1999. godine, koji je 1991. godine izgubio sina jedinca, zahvalio se lokalnoj samoupravi zbog pominjanja žrtava:

- Mi Srbi ne zaboravljamo, ali praštamo. Obići ćemo i kasarnu u Jarčujaku i Spomen sobu u Ribnici, uz veliku zahvalnost svima koji nam pomažu da ublažimo bol – kaže Vujanac,

Sreten Lazović, predsednik Uduženja učesnika ratova 1991-1999. rekao je da se, nažalost, posle 78 dana bombardovanja suverene zemlje u srcu Balkana i potpisanog Kumanovskog sporazuma, ne poštuje Rezolucija 1244, a okupacija dela teritorije Srbije i danas traje.

- Od nas traže da potpišemo trajnu kapitulaciju i odreknemo se dela svoje teritorije, ali mi ukazujemo da sve žrtve i stradanja ne smeju da budu zaboravljeni, a još manje smemo nešto da potpišemo dok nas ubeđuju da je to za naše dobro – smatra Lazović.

Danas su i u kasarni „Jovan Kursula“ u Jarčujku, položeni venci na spomenik poginulim pripadnicima 252. oklopne brigade, a zatim su i u kasarni Ribnica, u znak sećanja na stradale, učesnici današnjeg pomena žrtvama obišli bogoslužbeni prostor i spomen-sobu Druge brigade, čiji poseban deo zauzimaju eksponati i pano sa fotografijama i podacima stotinu šest boraca palih u ratovima od 1990. do 1999. godine, sa teritorije našeg grada. Oni čuvaju sećanje na poginule pripadnike 252. oklopne brigade, uz želju da se ratovi nikome i nikada više ne događaju. 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Petar

    Gost - Petar

    Ovaj što je sebi napravio zadužbinu(stadion) za borce u rodnom Jarčujku i na njegovom imanju nema legitimitet da ih predstavlja, i ne samo to .....treba proveriti celo interesno udruženje koje je samo sebe postavilo i samo zamajava veterane i navlači im bedu na vrat. 
    • Ime: Petar