Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

4. april 2018.

Na 19-godišnjicu pogibije potporučnika Siniše Radića i Željka Savičića, koji su stradali u bombardovanju 6. aprila 1999, a spomenik imaju u kasarni Jarčujak u Kraljevu, gde su radili, obeležen je danas na mestu njihove pogibije na Maljenu

Pripadnici 126. brigade Vazdušnog osmatranja i javljanja (VOJN) obeležili su danas, komemorativnim skupom na vrhu planine Maljen, 19-godišnjicu pogibije svojih kolega, potporučnika Siniše Radića i Željka Savičića, stradalih u NATO bombardovanju osmatračkog radara 6. aprila 1999. godine.

Radić (1976) i Savić (1975) su 1998. godine tek završili Vojnu akadamiju i bili su pripadnici 31. bataljona VOJIN iz Kraljeva, a poginuli su prilikom izvršenja borbenog zadatka, kada je raketa iz aviona NATO pogodila radarsku kabinu u kojoj su se nalazili.

Obeležavanju godišnjice njihove pogibije prisustvovali su, pored članova porodica i predstavnika 126. brigade, i funkcioneri opštine Valjevo.

Na mestu stradanja podignut je spomenik, kao i mala crkva u znak sećanja na Radića i Savičića, i ispred nje je služen i parastos.

Zamenik komandanta 126. brigade VOJIN pukovnik Dragan Radovanović poručio je da stradanje dvojice potporučnika, koji su posthummno unapređeni u poručnike, ne treba nikad da se zaboravi, kao ni svi podvizi njihovih saboraca.

- Oni su samo radili svoj posao. Imali su samo tu nesreću da časno i perfektno, onako kako je srpski vojnik oduvek radio, brane svoju zemlju - rekao je Radovanović.

Radar sa kupolom u kojoj su se nalazili Željko i Siniša pogođen je avionskom bombom 6. aprila u 23.05. Kako to samo sudbina može da namesti, dogodilo se to baš kada su umesto jednog, u kupoli bila dvojica oficira i to dvojica među najmlađima.

Siniši je to bila i prva borbena smena: u jedinicu je došao prethodnog dana. A upravo od sličnog ratnog udesa porodica Radić već je bežala. Sa dvojicom sinova, Radići su 1995. godine izbegli iz Knina i doselili se u Niš gde i danas žive. Nedaleko od njihovog današnjeg mesta stanovanja nalazi se ulica koja nosi ime njihovog poginulog sina.

Pogibija dvojice mladih poručnika bila je najteži gubitak 126. brigade VOJIN za vreme NATO bombardovanja.

Željko Savičić rođen je 10. jula 1975. godine u Zemunu. Završio je Vojnu gimnaziju i Vojnu akademiju u Beogradu. Siniša Radić rođen je 30. juna 1976. godine u Kninu. Posle završene Elektrotehničke škole u rodnom gradu, upisao je Vojnu akademiju u Beogradu. Drugovi sa klase, sahranjeni su istog dana 9. aprila 1999. godine: Željko u Jakovu, a Siniša na groblju u Nišu.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments