Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

7. april 2018.

Na mestu nekadašnje “Matine kafane”, kako je na početku prošog veka većina Kraljevčana ovu gostionicu, umesto po imenu “London”, zvala zbog imena vlasnika, danas je apoteka, ali – još ima onih koji pamte stare dane

Krajem 1898. godine u Kraljevo se iz Andrijevice doselio Mata Petrović, piše u svojoj knjizi “Kraljevačke kafane”, hroničar ovog grada i publicista dr Milan Matijević. U centru varoši kupuje imanje na kome gradi kuću  i gostionicu. Gostionica je sagrađena 1901. godine. U dubini zgrade nalazile su se magaze, a nad njima čardak sa prostorijama za stanovanje porodice i sobe za prenoćište. Ispod cele zgrade nalazio se podrum. Levo od fasade nalazila se ozidana kolska kapija  kroz koju su ulazile zaprege i tovarna stoka. U avliji je bila sazidana velika štala za prihvat stoke.

Mata je kafani dao naziv «London», koji je ostao nepromenjen sve dok su na tom mestu postojali gostionica ili restoran (danas se tu nalazi BENU apoteka). Mnogi meštani ovu kafanu zvali su, po imenu vlasnika – «Matina kafana». U gostionicu su najviše navraćale rabadžije koje su dovozile robu na kraljevačke vašare. I ljudi iz obližnjih sela rado su navraćali kod Mata, jer je imao veliku štalu za smeštaj zaprežne stoke.

Mata je umro 1925. godine, a posle njegove smrti kafanom je nastavila da rukovodi njegova supruga Savka.

Gostionicu «London» su nasledile kćerke Olga i Darinka. One su gostionicu izdavale u zakup kraljevačkim ugostiteljima.

“London” je 1939. godine u zakup dat Svetozaru Dugaliću, sinu Staniše Dugalića, kafedžije iz Studenice. Nakon ulaska nemačke okupatorske vojske u Kraljevo 1941. godine, gostionica “London” prestala je da radi. Nemci su gostionicu rekvirirali za svoje potrebe.

Posle oslobođenja Matina kćerka Olga je otvorila gostionicu, koja je radila jedno kratko vreme, da bi potom ovaj objekat preuzela opština, koja je tu otvorila narodnu menzu. U to vreme, u delu zgrade iza gostionice, jedno vreme bila je smeštena direkcija novoformiranog trgovačkog preduzeća “Zelengora” iz Kraljeva.

Gostionica “London” sa šankom, magacinom i podrumom nacionalizovana je rešenjem od 26. decembra 1958. godine. U rešenju piše da se “utvrđuje da je 26. XII 1958. NACIONALIZOVANA jedna poslovna prostorija-kafana, kao posebni deo zgrade sa šankom, magacinom u podrumom, u Omladinskoj 47, na katastarskoj parceli 771/2 KO Kraljevo, vlasništvo Olge Marković iz Beograda i Darinke Marković iz Čačka, koje su bile vlasnice po jedne idealne polovine”.

Posle nacionalizacije, gostionica “London” je ušla u sastav novoformiranog Narodnog ugostiteljskog preduzeća «Stolovi». Od 1954. do 1956. krčma “London” je poslovala kao samostalna ugostiteljska radnja. Nakon ukidanja samostalnih ugostiteljskih radnji 1958. godine “London” ulazi u sastav novoformiranog ugostiteljskog preduzeća “Srbija”.

Sredovečni Kraljevčani sećaju se “Londona” kao omiljenog i posećenog mesta koje je 80-ih godina poslovalo kao pivnica, gde su vreme, osim uz pivo, provodili i uz neizbežne girice. Posle privatizacije, “London” je jedno vreme radio i kao poslastičarnica.

Kao deo UTRO “Srbija”, “London” je poslovao do privatizacije koja se, zanimljivo, dogodila istog dana kada je objekat nacionalizovan, samo 45 godina kasnije – odnosno 26. decembra 2003. godine, kada je imovinu Ugostiteljsko-turističkog preduzeća “Srbija” iz Kraljeva (koje je tada imalo 165 zaposlenih), kupilo preduzeće “MR sistem” Miloša Radenkovića.

Posle raskida ove privatizacije, svi objekti prodati su na novoj aukciji i danas posluju u okviru privatnog preduzeća koje nosi isto ime kao nekada – “Srbija”.

Deo teksta i crno-bele fotografije preneti su z knjige dr Milana Matijevića "Kraljevačke kafane"

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments