Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

14. maj 2016.

Uoči Pesme Evrovizije: vratimo narodu Evrope autentičnost, naučimo ga da bude svoj i da ima razloga za takmičenje

 

Dok sam živela u brdima Balkana, svakog maja radovala sam se pesmi Evrovizije. Poznati grb na televiziji i početak užitka za celu porodicu. Nije bilo puno učesnika, ali čuti svaku zemllju koja je bila učesnik, autentičnu pesmu na jeziku zemlje predstavnika, bilo je pravo zadovoljstvo. Svi smo gledali, navijali. obožavali haljine i sve ostale stvari koje su pratile čuvenu "Pesmu Evrovizije". Ona malo starija generacija pamti pesme švedske grupe ABBA, njihove pobede i veliki uspeh nakon toga. Pesma “Waterloo” se još uvek sluša i peva, ovde u mojim krajevima, daleko od Balkana.

Večeras sam pozvana na žurku, a povod je Pesma Evrovizije.Ne znam ni ko učestvuje, niti ko se plasirao u finale, ali idem, zbog zabave i i društva. Ono što znam i što ne volim je poražavajuća činjenica: svi, ali bas svi izvođači - pevaće na engleskom! Paradoks čitave situcije je da se predstavnik Ujedinjenog kraljevstva nije plasirao u finale, nije ni Irska. Izvođači iz ostalih zemalja Evrope, pa i srpska predstavnica, pevaće na engleskom. Dugo smo odolevali tom “trendu”, ali – priklonismo mu se…

Bruka i sramota, kažem sebi, ali vremena su se promenila i svako se prilagodi onome što misli da će dovesti do pobede. Znam da ću se stideti duboko u sebi, ali žurka je žurka i izdržaću. Komšijske države će svojim susedima davati najviše bodova, koga je još briga za dobru pesmu, iz srca otpevanu.

 

Nemojte me pogrešno shvatiti: volim dorbu muziku, ali ako je neophodno da tekstovi budu na engleskom, za pesme izvodjača srpske, rumunske ili španske nacionalne pripadnosti, ja nekako ogluvim, ne razumem, kao da su me na tu muziku prisilili. .Ostaje mi samo da se radujem dobroj flaši vina, smešnim komentarima Graham Nortona, dobrom društvu. Jer, Evropa je, oops, Evrovizija je samo parada pijanstva i kiča. Glasam za ukidanje ovako glupe i nikome potrebne manifestacije, vratimo narodu Evrope autentičnost, naučimo ga da bude svoj i da ima razlog za takmičenje. Lep provod i navijanje postaće razlozi zbog kojih ćemo sedeti ispred TV ekrana i biti ponosni što se, eto, i to malo razlikujemo - od prvog komšije. (Sanja) Vučić, složićete se, nadam se, lepše zvuči dok peva na srpskom.

                                                                           Snežana Medić

Autorka teksta je Kraljevčanka, koja od 1989. godine živi i radi u Londonu, ali sa velikom zainteresovanošću svakodnevno prati zbivanja u Srbiji…                         

foto: print screen YouTube

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments