Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

9. maj 2018.

U znak sećanja na heroje iz Drugog svetskog rata, posle polaganja venaca na Spomenik  otpora i pobede kod železničke stanice, manifestaciji "Besmrtni puk", šetnjom kroz grad sa slikama predaka u rukama, pridružili su se i građani Kraljeva

Noseći fotografije svojih najbližih, rođaka, kumova i prijatelja koji su učestvovali u odbrani Srbije u Prvom svetskom ratu, borili se protiv fašizma u Drugom i onih koji su stradali braneći  zemlju tokom  NATO agresije 1999. godine, građani Kraljeva prošetali su od parka kod železničke stanice, gradskim ulicama, sve do Trga srpskih ratnika.

U znak pobede nad fašizmom venci su najpre položeni na Spomenik otpora i pobede, sa porukom „Kraljevo pamti". Vence su položili predstavnici izvršne i zakonodavne lokalne vlasti, policije, vojske, brojnih udruženja građana, ali i prvi sekretar ruske ambasade Konstantin Nakićenović, drugi sekretar ruske ambasade.

Iako su u Drugom svetskom ratu borbe na teritoriji Evrope nastavljene i posle 9. maja 1945. godine, iako je Japan kapitulirao tek u septembru te godine, današnji dan se uzima kao Dan pobede nad fašističkom Italijom i nacističkom Nemačkom. 

Ovaj datum obeležava se u znak sećanja na dan kada je u Berlinu, 9. maja 1945. godine potpisana bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke. U ime Nemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, u ime Sovjetskog Saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, između ostalih i u Jugoslaviji (do 15. maja).

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, a njih oko 35 miliona je ranjeno. Tačni podaci o žrtvama, posebno na području nekadašnje Jugoslavije, nikada nisu utvrđeni. Državna komisija bivše SFRJ objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno 1.706.000 ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

Kraljevo ima poseban razlog za obeležavanje 9. maja kao dana koji slavi čitava Evropa, zato što su za vreme Drugog svetskog rata u Kraljevu streljane hiljade ljudi. Mnoge porodice u tom, ali i u ratovima devedesetih su ostale bez svojih najmilijih, a sve žrtve uzidane su u slobodu našeg grada.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - maki

  Gost - maki

  Pola opštine u radno vreme se šeta a ko li radi pitanje je sad!!!!
  • Ime: maki
 • Gost - Milan

  Gost - Milan

  Zašto su deca sedmih razreda morala ići bez saglasnosti roditelja,bruka. Opet nam dresirate decu!
  • Ime: Milan