Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

18. maj 2018.

Krivi bor na Trgu srpskih ratnika, koji je godinama u Kraljevu nosio netačnu tužnu priču po kojoj su to stablo, za vreme Drugog svetskog rata, Nemci koristili za vešanja, uskoro će biti posečen da zbog njegovog krivljenja neko ne bi zaista stradao

Krajem marta olujni vetar počupao je u Kraljevu desetak stabala borova. Naizgled stameni bor na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, svedok mnogih dešavanja u glavnom gradskom čvorištu, preživeo je oluju, ali – smatraju nadležni, toliko se nakrivio da je opasno ugrozio živote prolaznika. Zbog toga će, sa žaljenjem je najavio Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta, uskoro morati da bude posečen. Jer, kažu, ako bi se dogodilo da bor ne bude posečen i neko strada, pozivanje na odgovornost i kažnjavanje nadležnih, ne bi moglo da vrati živote ljudi.

Komisija Šumarske škole u Kraljevu pokušala je da utvrdi starost krivog bora, ali bez lasera kojim je moguće odrediti starost stabla u tome nije uspela.

Saznajemo i da je pre dve godine kraljevačka komunalna policija uputila je ovom preduzeću zahtev da se za zaštitu i sanaciju  krivog bora uradi projekat. raspisana je i javna nabavka za izgradnju takvog projekta, ali – nije bilo zainteresovanih da taj posao urade. Usmena obrazloženja stručnjaka bila su da je zaštita ovog stabla praktično nemoguća zato što bi zatezači koji bi ispravili krivi bor morali da budu postavljeni gotovo do samog spomenika na Trgu srpskih ratnika.

U sećanjima Kraljevčana, o ovom stablu decenijama su ispredane priče po kojima je baš krivi bor služio Nemcima da za vreme Drugog svetskog rata vrše odmazdu nad Kraljevčanima vešanjem. Ima onih koji su sigurni da je ta „kuka“ na krivom boru služila baš za vešanje i da se bor-mučenik iskrivio baš zbog tih ružnih događaja vezanih za njega. Ipak, ta priča, prema izjašnjenju institucija koje u svom radu čuvaju sećanja na prošlost svih Kraljevčana, po svemu sudeći - nije tačna. Jer, sve relavntne kraljevačke institucije saglasne su da, osim što je naravno, veoma vredan kao svedok prošlih dana, bor nema istorijsku vrednost, odnosno – da na njemu nije bilo vešanja.

Vešanja tokom Drugog svetskog rata, dokazuju to i fotografije iz tog doba, vršena su na napravljenim vešalima, a ne na bilo kojem stablu u centru Kraljeva.

Ima različitih verzija čemu je kuka koja i danas postoji – služila. Prema jednoj:kada su u Kraljevu uvođeni telefoni, jedan od prvih bio je u „Parizu“, koji je tada bio hotel, a kuka je služila da se telefonski kabal od Pošte prebaci do ovog objekta.

I ovako kriv, bor na kraljevačkom Trgu srpskih ratnika mudar je u svojoj tišini: ćuti i čeka svoj sudnji dan. Veliki pesnik Kalil Džubran drveće je video kao pesmu koju ispisuje zemlja, a „mi drveće rušimo i pretvaramo u papir da bismo mogli da zabeležimo vlastite praznine“. Vredi zamisliti se nad tim rečima.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments