Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

22. maj 2018.

Nekada omiljeno odmorište putnika na putu Kraljevo-Raška, danas je primer ljudske nebrige, čak i toalet na otvorenom, pa je teško i zamisliti da je motel nekada imao 30 ležaja i restoran sa 200 stolica u kojem se uvek tražilo mesto više

Kad, vozeći se Ibarskom magistralom od Kraljeva prema varošici Ušće, posle poslednje oštre krivine u tom delu Ibarske klisure, u mestu Cerje sa leve strane ugledate kamenu figuru srpskog vojnika, možda je bolje da ostanete zagledani u spomenik koji podseća na slavnu prošlost, jer je, kako na natpisu ispod spomenika stoji, posvećen „Ibarskim junacima palim za kralja i otadžbinu od 1912. do 1918. godine“. U suprotnom, ako vam pogled skrene desno, u gomili smeća i sa ožiljcima kakve samo nebriga o nekom mestu može da ostavi, ugledaćete spomenik ljudskog nemara – današnju, ružnu i tužnu sliku nekadašnjeg motela „Dolina jorgovana“. Na objektu koji je još s proleća zarastao u šipražje i rastinje, a leti je verovatno jedva vidljiv od okolne šume, stoji grafit vedre (narandžasto-tirkizne) kombinacije boja i sa porukom „Još te volim“, ali čak ni taj grafit, kada se malo bolje zagledate – nije vedar i kao da nosi neku skrivenu poruku.

Dolina jorgovana“ nekada je bila omiljeni motel u Ibarskoj klisuri za sve koji putem Kraljevo-Raška putuju prema Ušću, Raški i dalje ka Novom Pazaru i Crnoj Gori. Svraćali su tu putnici-namernici, kako oni koji idu ka Novom Pazaru, tako i oni koji se sa te strane Ibarskom magistralom vraćaju sa bližeg ili dalekog puta. Da se osveže, okrepe, pojedu kvalitetan obrok, neki i da prespavaju. Jer, motel je imao sobe sa ukupno 30 ležaja, skromne, ali čiste i uredne.

U restoranu je bilo 200 stolica, ali – često se za stolom  tražilo mesto više, baš kao i na parkingu. Danas – više nego sumorna slika. Ako krenete stepenicama koje su nekada vodile ka glavnom ulazu u restoran, dobro pazite da ne ugazite u razbacano smeće, a još više ćete se razočarati kada shvatite da neki ovo mesto doživljavaju kao toalet na otvorenom. Polomljena stakla, natpis od kojeg je danas vidljivo samo „otel orgovana“ (reč „dolina“ i slova „M“ i „j“, pojeli su ljudska nebriga i zub vremena. Polusrušeni dimnjaci, vremenskim nepogodama nagrižen crep na krovu, uglovi ulaznih vrata pretvoreni u poljski toalet. Unutra police, uspomene na neko minulo vreme, u uglu – dva jorgana kao dokaz da je nekome ova prostorija, možda i skorije, poslužila da prespava noć.

Motel „Dolina jorgovana“ nekada je bio deo Prirodnog lečilišta i odmarališta Mataruška i Bogutovačka Banja. Privatizovan je u proleće 2003. godine. Tada ga je, nalazimo podatke u „Ibarskim novostima“ od 13. juna 2003. godine, za osam miliona dinara kupio „poznati Jugo-Francuz Miroljub Ivanovic iz Koritnika kod Rudna“:

 

Prilikom kupovine motela dogovoreno je i preuzimanje preostalih devet radnika koji će biti primljeni u stalni radni odnos. Renoviranje motela počinje uskoro i prema predviđenom projektu motel će dobiti nova zdanja i novu opremu tako da se njegovo otvaranje nadzire u toku letnje sezone. U prilog renoviranju motela ide i činjenica da će novopazarski putari izvršiti rekontrukciju Ibarske magistrale kod motela, jer će doći do ispravljanja poznatih krivina koje su uslovljavale velike saobracajne nesreće.

Prilikom renoviranja i rekonstrukcije parking prostora motel će dobiti kvalitetno urađen parking prostor i par objekata za trgovinu. Ono sto je najbitnije je da motel radi i da radnici neće ostati bez posla, već će biti primljeni i novi radnici, što je veoma dobro za Ušćanski kraj“, pisale su pre 15 godina „Ibarske novosti.“

Deceniju i po kasnije, jasno je da su sve te najave ostale „samo mrtvo slovo na papiru“, a svi napori da saznamo gde je te 2003. „zapelo“ sa svim tim lepim planovima – nisu bili uspešni.

Tu je i česma, sa i dalje pitkom, izvorskom vodom iz dubina, koja je, kako uklesanim slovima piše, izgrađena 1936. godine „za čast i slavu radenicima na izgradnji pruge i puta“. Ali, i pored vidljivo istaknute table sa upozorenjem „Zabranjeno bacanje smeća“, česma i njena okolina zatrpane su otpacima: papirnim i plastičnim kesama, čašama, flašama, ostacima hrane, bačenim kao da se baš tu nalazi neki nepostojeći kontejner. Neki mudrac rekao je, kažu, da „nije važno šta čovek treba ili ne treba da čini, važno je ono što čovek čini“. Na ovom mestu tako je očigledno da to što moderan čovek čini – nije dobro. Jer, ako se ispostavlja da je sve staro bilo bolje, umelo da traje i da usrećuje ljude, čemu onda sav ovaj protok vremena i modernizacija, kad čovek današnjice neprestano radi protiv sebe i prirode?

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - Mile

  Gost - Mile

  Zapelo je tu da je taj čuveni "privrednik" uhapšen u Francuskoj i poslat u zatvor. 
  • Ime: Mile
 • Gost - Dragan Vukadinović

  Gost - Dragan Vukadinović

  Strašno. Ljudi su, u nekim prošlim vremenima, imali volje, snage i umeća da naprave divne stvari, a njihovi naslednici danas ne mogu to ni da održavaju. Postoje, pored ovog motela, i brojni drugi objekti koji o tome svedoče: hidroelektrana u Sokolji, Ibar-bašta, Dansing, Dom tehnike, Skijaški dom na Goču sa uspinjačom i skijaškom stazom, atletski stadion, cela Mataruška banja...
  • Ime: Dragan Vukadinović