Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

22. maj 2016.

Kancelarije i većina radnih mesta u njima, postale su moderna džungla u kojoj je osnovni princip «bori se ili budi pobeđen»

 

Koliko kod da mi je tema zanimljiva za analizu, realnost je godinama uticala, ne na mene kao ličnost, vec na ubijanje svake želje i motiva da posao obavim kako treba. Ali, onda dođu godine zrelosti kada shvatiš mnoge stvari.

Kancelarijske “politike”, koliko god da je tabu tema, sve više ima na radnom mestu, bilo da ste u Engleskoj ili Srbiji. Mene je godinama plašila, uvek sam joj se odupirala, a sada sam je prihvatila i bez straha je jednostavno posmatran sa strane. Nekada sam o kancelarijskoj politici samo slušala od svojih roditelja. Pre 40-tak godina za mladu i buntovnu devojčici, čistog srca i namera, to je bila budalaština odraslih i tupavih matoraca.

Kancelarije i većina radnih mesta u njima, postale su moderna džungla u kojoj je osnovni princip «bori se ili budi pobeđen». Ono što ćemo izabrati veoma je bitno. Izabrati svoj cilj, naravno, ne znači da treba da spavate sa šefom, već da svu snagu usmerite na ono zbog čega ste tu, da uradite svoj posao. Kada mobing počne da utiče i na vaše ponasanje, izađite iz te situacije i napravite svoj krug. Kad posao obavite kako treba, učinićete dobro i sebi, i organizaciji koja vas plaća, a karike mobinga počeće da pucaju same od sebe.

Na nekom radnom mestu možda ćete se osećati i veoma usamljeno za neke, ali opet, i u takvoj situaciji, samo se držite vašeg poslovnog cilja. Svi zavađeni, zli i zlonamerni zaplivaće ka tome. Ostvarenje poslovnog cilja i njima će doneti zaradu.

Najgore što možete da učinite je da budete besni dok pokušavate da usmerite zle i lenje na pravi put. Njih treba da se klonite, jer oni dugo pamte i oštre noževe. Vratite im se samo ako uspete da razumete zašto su takvi. Tada će i oni popustiti, manje će se braniti. Shvatiće da je samo jedan cilj važan za opstanak - a to je poslovni.

Generacije mlađe od mojih se kroz obrazovanje i život uče da moraju da pobede, a da drugi izgube. Na radnom mestu to ne mora da bude slučaj. To im niko ne govori, iako je jasno da je poslovni cilj svačija pobeda, jer, gle, bez te pobede nema plate.

Kancelarijska politika može da bude i veoma otrovna. E, tada je po svaku cenu treba izbeći, jer "ako počinješ da pucaš po šavovima" – beži, ne budi i sam deo te politike! Nikada nije kasno da se nešto drugo započne ponovo. Pokušaj nešto drugacije, možda sve ispadne bolje.

Nevolja je što ostvarenje poslovnog cilja ne mora da bude i ostvarenje samog sebe. To što nam je plata svima potrebna donekle izravnava stvari, al uvek se setim da je neko davno rekao kako “na svetu postije dve vrste ljudi: dobri i loši; dobri bolje spavaju, ali čini se da loši ljudi više uživaju u satima kada su budni”. Izbor je uvek naš.

                                                                        Snežana Medić

Autorka teksta je Kraljevčanka, koja od 1989. godine živi i radi u Londonu, ali sa velikom zainteresovanošću svakodnevno prati zbivanja u Srbiji…

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments