Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

7. jun 2018.

Kako je i najavljeno, krivi bor na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu posečen je jer je, kažu, ugrožavao prolaznike; sa njim je u istoriju otišla i netačna priča da su to stablo, za vreme Drugog svetskog rata, Nemci koristili za vešanja

Krivi kraljevački bor na Trgu srpskih ratnika mudro je, poslednjih par meseci, u tišini čekao dan kada će biti posečen. Znalo se da su mu dani odbrojani kada je krajem marta olujni vetar počupao u Kraljevu desetak stabala drugih borova. Naizgled stameni bor na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu, svedok mnogih dešavanja u glavnom gradskom čvorištu, preživeo je oluju, ali ocenili su nadležni, posle te oluje se toliko bio nakrivio da je opasno ugrozio živote prolaznika. Tada je Aleksandar Nestorović, direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta, najavio da će bor uskoro morati da bude posečen iz straha da neko ne strada, jer tada više ništa ne bi značilo pozivanje na odgovornost i kažnjavanje nadležnih.

Komisija Šumarske škole u Kraljevu pokušala je da utvrdi starost krivog bora, ali bez lasera kojim je moguće odrediti starost stabla, nije uspela to da uradi.

Pre dve godine kraljevačka komunalna policija uputila je Javnom preduzeću za uređivanje građevinskog zemljišta u Kraljevu zahtev da se za zaštitu i sanaciju  krivog bora uradi projekat. Nije bilo zainteresovanih da taj projekat urade, a usmeno su sručnjaci obrazložili da je zaštita bora praktično nemoguća: zatezači koji bi morali da budu postavljeni kako bi krivi bor bio ispravljen, došli bi gotovo do samog spomenika na Trgu srpskih ratnika.

Portal Krug pisao je prošlog meseca o krivom boru, o tome čitajte OVDE

U sećanjima Kraljevčana, o stablu krivog bora decenijama je tinjala legenda da je služio Nemcima da za vreme Drugog svetskog rata vrše odmazdu nad Kraljevčanima vešanjem. Tako je bilo onih koji su tvrdili sigurni da je „kuka “ na stablu krivog bora služila za vešanje i da se bor-mučenik iskrivio baš zbog tih ružnih događaja kojima je svedočio.

Međutim, prema zvaničnim stavovima nadležnih u institucijama koje u Kraljevu čuvaju sećanja na prošlost svih nas, ta priča - nije istinita i na boru nije bilo vešanja.

U zlom dobu Drugog svetskog rata, postije i fotografije koje to dokazuju, vešanja su vršena na napravljenim vešalima, a ne na bilo kojem stablu u centru Kraljeva.

„Kuka“, opet, ima svoje priče, a jedna on njih je da, kada su u Kraljevu uvođeni telefoni, jedan od prvih aparata bio je u „Parizu“., nekada hotelu, a danas gradskoj kafani. „Kuka“ je, kažu, služila da se telefonski kabal od Pošte prebaci do ovog objekta.

Pišući prošli put o krivom boru podsetili smo na reči jednog pesnika koji je u svakom drvetu video „pesmu koju ispisuje zemlja“. Jesmo li tu pesmu umeli da je čujemo ili će i od ovog bora biti napravljen papir koji ljudima služi da bi popunili vlastite praznine? Ako ništa drugo, posle ove seče vreme je da se setimo amaneta starijih i pametnijih da „svako ko želi da razmišlja godinu dana unapred, treba da poseje seme, a oni koji žele da razmišljaju deceniju unapred – treba da posade drvo“.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments