Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

9. jun 2018.

Poznati pevač, po rođenju Kraljevčanin, kao dečak je ostao bez oca kojeg su 1941. streljali fašisti, a osim talenta i muzikalnosti,  sinu je ostavio i nadimak po kojem ovog pevača i danas svi znaju

U centru Kraljeva, na današnjem Trgu srpskih ratnika, koji je nekoliko puta menjao ime, kafanu pod nazivom “Korzo” od 1933. do 1938. godine držao je Svetozar Toza Živković. Pre toga, ova kafana zvala se “Imperijal”, ali je Toza, zakupivši je od Dragoslava Antonovića Cincara, odlučio da ime promeni u “Korzo” zbog toga što su tu, u večernjim satima, šetali kraljevački mladići i devojke. Lokal je, piše u svojoj knjizi “Kraljevačke kafane” Milan Matijević, imao 15 stolova, dva kelnera, kuvaricu i kafe kuvaricu “Korzo” je bio poznat po dobrom roštilju, a Tozi je u poslu pomagala mlada supruga Budimka – Buda.Izgled današnjeg Trga srpskih ratnika (tada Trga kralja Alekandra), autor pilot narednik Milčić, avionski snimak 7.VIII 1933.)

“Korzo” je imao svoje stalne goste i veliki ugled među gostima. Pre podne u kafanu su na jutarnju kafu i “bistrenje” dnevne štampe navraćali kraljevački trgovci i zanatlije, a poslepodnevni sati bili su rezervisani za mlasđe goste koji su dolazili “na muziku”. Najčešće je goste zabavljao Toza koji je divno svirao i pevao, a imao je i širok repertoar pesama, piše Milan Matijević:

Negovao je stare srpske pesme. Pamti se njegovo pevanje stare vranjanske pesme “Mori vr’ćaj konja, Ćerim ago”. Prilikom pevanja uz harmoniku  nastojao je da stvori ambijent pesme koju je pevao, pa bi, kad otpeva strofu “puče puška iz gusti orasi”, prema sećanju njegovog sina Predraga Živkovića, mali Tozovac, raspalio po naduvenoj kesi da ona pukne, a Toza peva još osećajnije.”(fotografija iz knjige "Kraljevačke kafane" Milana Matijevića - Toza sa harmonikom)

Dve godine pred Drugi svetski rat, Toza je odjavio kafanu “Korzo” i prešao da radi u Mataruškoj Banji. Uzeo je u zakup kafanu “Jugoslavija” od kraljevačkog hotelijera Milutina Jovičića. I tamo se trudio da dovodi najbolju muziku, pa su viđeni Kraljevčani čezama odlazili u Matarušku Banju kod Toze. Pred sam Drugi svetski rat zatvorio je kafanu i prestao da se bavi ugostiteljstvom, ne sluteći da će samo neki mesec kasnije tragično stradati u svojoj 33. godini.

Tozin otac bio je Milan Žiivković, poreklom iz Studenice. Milanova želja bila je da Svetozar – Toza, koji je rođen 1908. godine, nauči da svira harmoniku, pa je dečačić ispunio očevu želju. Izrastao je u naočitog mladića, usavršivši istovremeno sviranje na harmonici. Počeo je da pobeđuje na takmičenjima harmonikaša, pobeđivap Radojku i Tineta Živkovića, a 1932. i naredne godine u Kragujevcu je bio proglašen za najboljeg harmonikaša. Osim na veseljima u Kraljevu i okolini, Toza je često subotom i nedeljom svirao u kafani “Vrbak” kod kafedžije Salka., u beogradskoj kafani “Belo jagnje”. Kafana za to vreme nije trpela, jer je o njoj predano i savesno brinula Tozina supruga Buda.

U poznatoj masovnoj odmazdi Nemaca nad stanovništvom Kraljeva, Toza je oktobra 1941. uhapšen i odveden u lager “Fabrike vagona”, gde je nekoliko dana kasnije streljan u svojoj 33. godini.

Uspomenu na njega od tada čuva sin Predrag Živković, koji je od svog oca nasledio muzikalnost i zabavljački talenat. Već decenijama, on slovi za odličnog pevača narodnih pesama, noseći nadimak koji su mu dali tadašnji Kraljevčani – Tozovac. Od “običnog”, nadimak je postao i estradni, a Predrag Živković Tozovac je 2012. godine dobio diplomu zaslužnog građanina grada Kraljeva.

Jedna od pesama koju je Tozovac posvetio Moravi

Fotografije preuzete iz knjige "Kraljevo od varoši do grada" autora Dragana Draškovića

Naslovna: izdanje Knjižare i štamparije Milenka Mitrovića, NM KV I 1898

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments