Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  1 / 5

Zvezda aktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

10. jun 2018.

Interesovanje za kulturno-istorijsko nasleđe Srbije i verski turizam kod stranih turista postoji, ali je nedavno jedan Japanac bio iznenađen kada su mu objasnili da do Studenice može samo autobusom koji ujutru i uveče prevozi - rudare

Bogata istorija Srbije mogla bi da bude važan turistički adut. Čak 62 odsto stranih turista, koji su u proteklom periodu posetili Srbiju, kulturno-istorijsko nasleđe navelo je među tri najvažnija razloga zbog kojih su došli u našu zemlju. 

Turoperateri taj kraj prepoznaju i nude pre svega kao centar banjskog i planinarskog turizma. U neposrednoj blizini Kraljeva su Mataruška, Bogutovačka i Vrnjačka banja, Goč i Kopaonik.

Manastire Studenicu, Žiču, Gradac, Pavlicu, Maglič, Ljubostinju, gosti obilaze - samoinicijativno.

"Imali smo sreće da su nam ljudi kod kojih smo odseli rekli šta sve možemo da vidimo u blizini, druge gazde ili nemaju vremena, ili ne znaju. Mi smo pre mesec dana u Rusiji dali silne pare za obilazak njihovih manastira i dvorova", kažu neki od posetilaca Kraljeva i okoline.

Obilaze Ljubostinju, Raču.

"Kad god se u blizini nalazi neki naš manastir, ne propustimo priliku da ga obiđemo", napominju turisti.

U samom Kraljevu i okolini ima vrednih istorijskih spomenika i manastira

"U Žiči su krunisani srpski kraljevi, Studenica je na listi Uneska, tu je srednjovekovna tvrđava Maglič", ističe Igor Tešić iz Turističe organizacije Kraljeva.

Interesovanje za verski turizam postoji, kako kod nas tako i u svetu, međutim, postoje i problemi koje treba rešavati u hodu.

"Nedavno nas je kontaktirao jedan Japanac sa željom da obiđe Studenicu i Žiču. Kada nas je pitao da li može javnim prevozom da ode do manastira objasnili smo mu da do Studenice ide samo autobus koji ujutru i uveče prevozi rudare", navodi Tešić.

autor: Vera Aksentijević

izvor: RTS

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Stanar

    Gost - Stanar

    Slagali ste tog Japanca.
    • Ime: Stanar