Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

24. jun 2018.

Strpljivo sam čekao da prođe 20 godina obaveze čuvanja državne tajne da bih verno prikazao aktere balkanske drame i događaje do sada skrivene od javnosti, poručuje Nebojša Vujović, autor knjige o pregovorima iza zatvorenih vrata u Dejtonu

Poslednji let iz Dejtona – pregovori iza zatvorenih vrata”, knjiga Nebojše Vujovića o naporima da se uspostavi mir na Balkanu, ali i dubinska analiza problema i političkog mešetarenja političkih elita zaraćenih strana u bosanskom ratu, predstavljena je u Kraljevu za koje je autor, kako je rekao, emotivno vezan, jer je ovde završio osnovnu i srednju školu.

Nebojša Vujović je bivši diplomata i visoki državni funkcioner, učesnik važnih diplomatskih i političkih procesa, a sredinom devedesetih godina, odnosno u vreme pripremanja i trajanja sastanka zaraćenih strana u Dejtonu boravio je u Vašingtonu. Njegovi odnosi sa američkim političkim establišmentom i poznavanje prilika i glavnih aktera ključni su bili za komunikaciju između tadašnjeg rukovodstva SRJ i američke administracije. To se vidi u njegovoj analizi, budući da je prisustvovao sastancima i nekim ključnim događajima u Bosni, koji su značajno uslovili početak pregovora u Dejtonu.

Klikom na strelicu pogledajte video zapis sa promocije priređene u kraljevačkom hotelu “Turist”

Poslednji let iz Dejtona” je knjiga nakon čijeg čitanja mnogo toga što smo prihvatali kao nespornu istorijsku činjenicu nije više bilo isto, kažu oni koji su je pročitali, a Vujović je mišljenja da čak i ako pregovore u Dejtonu smatramo dramom, i dalje ne možemo da odredimo šta je kraj, jer završetak ove drame još uvek traje.

- Dejton mnoge žulja i žuljaće i dalje, jer je sporazum takav da je svaka strana morala da iskaže odgovarajuću dozu kompromisa, zbog čega je priča o otvaranju neke nove Pandorine kutije u vidu Dejtona 2, apsolutno bez izgleda. Američka vlada bila je najveći “mišić” pregovora u kojima su Rusija i Evropa uglavnom statirale. Srpska delegacija je svoj posao dobro obavila, jer je u Dejtonu stvorena Republika Srpska, koja nije nezavisna država, ali jeste vidljiv i postojan entitet u kojem su Srbi u situaciji da ostvaruju sva svoja vitalna građanska i ljudska prava – rekao je na promociji Vujović, ističući svoju želju da kao jedan od retkih preživelih svedoka objavi ovu knjigu kako bi bilo jasnije šta se u Dejtonu zaista dogodilo i kolika je važnost tih pregovora bila.

Vujović je mišljenja da su bosanski Srbi vojno ostvarili dominaciju na odgovarajućem prostoru, jer je pred početak mirovnih pregovora američki plan bio da vojno pomognu muslimanima i bosanskim Hrvatima, kako bi Srbe vratili sa pozicija koje su držali (a to je bilo 64 odsto teritorije).

- Dejton je bio rešenje 51 (ukupno za muslimane i Hrvate) prema 49 odsto za srpsku stranu. Zato mislim da je to bio veliki uspeh srpske delegacije, koja je pokazala znanje, političko iskustvo i mudrost – smatra Vujović, ocenjujući da nijedan ugovor nije savršen, ali da je svaki ugovor bolji od rata.

On ističe da je 20 godina strpljivo čekao da istekne period čuvanja državne tajne, kako bi čitaocima ponudio izuzetnu istorijsku građu koja može da nadmudri I da savlada “postistinu”.

- Knjigu će objaviti i Ruska akademija nauka, a njena promocija, kojoj će pored mene prisustvovati i akademik Matija Bećković, koji je recenzent ove knjige, biće priređena 21. novembra u Moskvi, na 23-godišnjicu potpisivanja Dejtonskog sporazuma – ističe Vujović koji istovremeno vodi pregovore sa jednom izdavačkom kućom u Njujorku da knjigu objavi i u Americi.

To je potrebno, smatra on, kako bi bile srušene floskule Ričarda Holbruka, koji je svoju knjigu o Dejtonu objavio neposredno po završetku mirovnih pregovora.

- Bio je to njegov lični marketing, budući da je Dejton iskoristio kao dobru odskočnu dasku za ozbiljan privatni biznis u jednoj banci u kojoj mu je plata bila višestruko veća od one koju je imao kao visoki državni funkcioner – kaže Vujović, najavljujući i svoju drugu knjigu posvećenu pregovorima u Kumanovu juna 1999. godine za čije objavljivanje takođe strpljivo čeka da istekne tajne, a to će biti u junu naredne godine.

- Nebojša je u ovoj knjizi odlično primetio: mnoge stvari u Dejtonu dešavale su se prvi put.Kad imate diplomatske mehanizme i razrađene matrice, lako možete da nađete analitičke kodove za političku stvarnost. Ovde govorimo o prvom ratu posle 1945. godine u Evropi. To ste morali da primetite svojom diplomatskom otvorenošću, a ne političkom isključivošću. Sva sreća da je diplomatski otvorenih u Dejtonu bilo više nego onih koji su nastupali sa pozicija političke ili nacionalne isključivosti. Ova nas knjiga uči kako funkcioniše svetska politika, sviđalo se to nama ili ne – istakao je na promociji knjige u Kraljevu urednik Petar Arbutina.

Poslednji let iz Dejtona” je knjiga o dogovoru koji je trebalo da pokrene razborite razgovore, a to se nije desilo. Na nekim stranicama ove knjige nalaze se odgovori, treba ih samo potražiti.

Nebojša Vujović (1957) nekadašnji je karijerni diplomata. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1979. Službovao u Sidneju,  kao vicekonzul, a bio politički diplomata i šef Misije SRJ u Sjedinjenim Američkim Državama. Bio je ambasador u MIP-u, pomoćnik ministra spoljnih poslova i predsednik Komiteta za saradnju s KFOR-om i UNMIK-om. Bio je izaslanik predsednika Vlade Srbije od 2004. do 2009. Učestvovao je na mirovnoj konferenciji u Dejtonu, kao i na vojno-tehničkim pregovorima u Kumanovu, koji su rezultirali sporazumom o prekidu NATO bombardovanja SRJ. Kumanovski sporazum je pretočen u rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244. Po završetku diplomatske karijere, do 2011. bio je generalni direktor „Hemofarm USA“ korporacije sa sedištem u Vašingtonu, zatim je bio savetnik predsednika nemačke kompanije „Stada“ iz Frankfurta. Sada je partner (off council) u njujorškoj advokatskoj firmi “Lanza, Reich & Daniel”.

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments