Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

3. jul 2018.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo započinje realizaciju projekta  “Konzervatorsko-restauratorski radovi na Spomeniku srpskim ratnicima 1912-1918. u Kraljevu”

Prema najavama iz Zavoda za zaštitu spomenika Kulture u Kraljevu, radovi će se izvoditi u dve faze, sredstvima iz budžeta Kraljeva i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Projektom je predviđena konzervacija spomenika, kao i kompletna sanacija svih oštećenja i čišćenje njegovog postamenta.

Više detalja – posle konferencija za medije koja je zakazana za sutra na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu. 

O istoriji “Milutina”

Ideja da se započne izgradnja spomenika datira još iz 1913. godine, kada je formiran Odbor za podizanje spomenika izginulim oficirima i vojnicima u borbama u Albaniji. Međutim, dolazi do početka Velikog rata i realizacija ove ideje odložena je na neodređeno vreme. Po završetku Prvog svetskog rata ova ideja je postala ponovo aktuelna, posebno zbog velikog broja poginulih ratnika, pa je postojala želja da im se na neki način sugrađani oduže i ostave sećanje na njihove žrtve. Izgradnju spomenika je započeo Pododbor Udruženja rezervnih oficira i ratnika 1928. godine, na desetogodišnjicu završetka Prvog svetskog rata. Na samom početku izgradnje došlo je do sukoba oko lokacije izgradnje. Jovica Stojković, predsednik opštine pre početka gradnje, zalagao se da se spomenik napravi u parku ispred crkve Svete trojice (kod Tenka), ili ispred stare kasarne Car Dušan (ispred “Lesnine”); dok je Aleksije Jelisijević, koji je bio predsednik opštine dok je izgradnja trajala, zastupao ideju da se spomenik napravi na centralnom gradskom trgu. Po nekim informacijama, ideju da se spomenik podigne van centralnog trga  podržavali su vlasnici kafana i hotela kojih je na ovoj lokaciji bilo puno. Naime, na centralnom trgu je bila pijaca, pa su se kafedžije verovatno pribojavale da će spomenik oterati seljake iz okolnih sela koji su svoje mukom zarađene novce ostavljali nakon pijačnog dana u njihovim kafanama. Konačan sud je doneo Državni savet, 21. avgusta 1930. godine, koji je potvrdio prvobitnu odluku Suda opštine Kraljevačke o lokaciji spomenika na centralnom trgu. Time je izgradnja spomenika mogla da počne. Ostatak teksta na portalu Krug pročitajte OVDE

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments