Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  0 / 5

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

4. jul 2018.

Na Trgu srpskih ratnika danas su započeti konzervatorsko-restauratorski radovi na Spomeniku srpskim ratnicima palim za slobodu od 1912. do 1918. godine, čije će izvođenje grad i državu koštati ukupno četiri miliona dinara

Otkada je izgrađen, Spomenik srpskim ratnicima poginulim u dva balkanska i Prvom svetskom ratu, nije imao konzervtorsko-restauratorske radove. Građen je od 1931. do 1934. godine, po ugledu na Spomenik braniocima Beograda 1914 -1915, koji se nalazi na Novom groblju u Beogradu. Autor spomenika u Beogradu i Kraljevu bio je Roman Verhovski, ruski arhitekta, umetnik i vajar. Skulpturu vojnika za spomenik u Kraljevu izlio je u Beogradu, na Voždovcu, u livnici „Jeremić“, Živojin Lukić, vajar. Po rečima Miodraga Paje Jeremića, vlasnika livnice, model spomenika je dobijen u gipsu, a sam spomenik je rađen u delovima, velikim sedam metara.

- Sam postament simbolizuje stenu koju zapljuskuju morski talasi. Ovo umetničko viđenje simbolizuje sve ono što je srpski narod proživljavao u šest godina ratovanja, od 1912. do 1918. godine u dva balkanska i Prvom svetskom ratu – istiće Ivan Milunović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

Prema njegovim rečima, radovi podrazumevaju kompletno čišćenje spomenika, zamenu nedostajućih kamenih ploča na postamentu, kompletnu sanaciju bronzane skulpture spomenika.

- U narednih 60 kalendarskih dana spomenik će biti kompletno konzerviran i repariran, uradićemo i neke zaštitne slojeve – pojašnjava Milunović.

Spomenik na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu 22 godine je bio «proteran» iz centra grada, jer je 1960. godine, sa obrazloženjima da mu nije mesto na glavnom gradskom trgu ili da se urbanistički ne uklapa, a zapravo iz ideoloških razloga, premešten na vojničko groblje na Starom groblju. Bilo je mnogih koji su negodovali, pisali dopise, tražili da se spomenik vrati u centar grada, ali je na današnji Trg srpskih ratnika (nekada Trg maršala Tita) vraćen tek 1982. godine nakon raspisanog referenduma. O ovom događaju na portalu Krug više pročitajte OVDE

- Spomenik je u dosta lošem stanju, ali mi ćemo mu vratiti stari sjaj radovima koje grad Kraljevo finansira sa million dinara, a Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja sa tri miliona dinara – kaže direktor Zavoda za zaštitu spomenika u Kraljevu, napominjući da radove koji će trajati narednih 60 kalendarskih dana izvode dva izvođača radova od kojih se očekuje da posao poveren na ovom tenderu završe u roku.

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Dragan Vukadinović

    Gost - Dragan Vukadinović

    Ne znam šta se podrazumeva pod tim da će se spomeniku ''vratiti stari sjaj'', ali se plašim da to ne bude po ugledu na stari most u Mostaru, koji je srušen u ratu devedesetih godina da bi posle rata bio izgrađen ''još lepši i još stariji''!!! Koliko je meni poznato, upravo patina koja se vremenom nakupi na spomeniku daje mu autentičnost i vrednost istorijskog artefakta. Nadam se da kraljevački konzervatori i restauratori znaju šta rade i da nećemo dobiti još jedno ruglo u centru grada koje će nas podsećati na ''zlatno doba i progres Srbije nezabeležen u novijoj istoriji''.
    • Ime: Dragan Vukadinović

Vreme

Kraljevo Serbia Light Snow Showers, 0 °C
Current Conditions
Sunrise: 7:4 am   |   Sunset: 4:1 pm
96%     2.2 m/s     33.017 bar
Forecast
SUB Low: 0 °C High: 2 °C
NED Low: -10 °C High: 0 °C
PON Low: -11 °C High: -3 °C
UTO Low: -3 °C High: -1 °C
SRE Low: -7 °C High: -1 °C
ČET Low: -8 °C High: -2 °C
PET Low: -5 °C High: 0 °C
SUB Low: -4 °C High: 0 °C
NED Low: -5 °C High: 0 °C
PON Low: -3 °C High: 2 °C