Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

26. maj 2016.

Zdravlje bez novca je svuda u svetu skoro kao bolest

 

FB mi je sredstvo informisanja o tome šta se desava u mom Kraljevu. Iako miljama daleko, uvek volim da pročitam šta moji FB poznanici postave. Danas me je post jedne moje FB prijateljice, drage Kraljevčanke koja je pisala o tome kako je posle dva i po meseca bezuspešne borbe da izleči svoju povređenu ruku (zato što oko 300.000 građana koliko pokriva Opšta bolnica «Studenica» ima na raspolaganju samo dva ortopeda), «svoje poslednje pare dala lekaru u privatnoj ordinaciji u kojoj je tretirana kao pacijent, a ne kao stoka», naveo i da napisem nesto o stanju zdravstva u Britanskoj Kraljevini.

NHS (Nacionalno Zdravstveno Osiguranje) još od 1948. godine, kada je i osnovano,  ponos je i dika ove sile. Ali, da li je tako? Igrom slucaja, već mesec dana radim u jednoj od većih londonskih bolnica. Nisam zdravstveni radnik, ali to sada nije bitno. Nadarena sam da dubinski vidim, slušam i osećam u kakvom je stanju javni sektor i to u jednoj od vodećih zemalja Evrope. Stanje je poražavajuće. Ne pišem ovo  da bih vas utešila i time nagovorila da prihvatite ono što je u Srbiji. Naprotiv. Industrijalizacija i komercijalizacija bolesti odavno su zahvatile svet. Ne ulazim u to odakle vetar duva, ali to je činjenica. Evo kako stvari stoje: novac se ubira od poreskih obveznika, prosto i jasno. Novac ide u ruke menadžmenta koji radi u rascepkanom sistemu. Uloga medicine i onoga koji "zna " zanat se menja. Lekari se ne bave, nije im finansijski, vremenski omogućeno da se bave "karakteristikama" svake bolesti. Preokupirani su protokom bolesnih, a borba da se napravi prazan krevet postaje cilj.

O NHS-u se svakodnevno negativnim priča i piše u medijima. Osoblje je optuženno da je lenjo, surovo. Lekari, medicinske sestre i menadžeri se vide kao negativci. Kao da novinari previđaju činjenicu da je NHS i dalje na vrhu liste onoga što čini javni ponos Britanije. Očigledno, stvarnost i negativne priče nagrizaju poverenje građana u britansko zdravstvo. Stvara se odbrambeni stav. U isto vreme ne vidi se ili ignoriše dobar posao koji obavlja većina osoblja nacionalnog zdrastvenog osiguranja i činjenica da NHS isporučuje, daleko materijalno vrednije usluge u odnosu na druge. Očigledno je, dakle, da neko zeli da uništi nacionalno zdravstveno osiguranje, da ga porazi, svede na bedu, a da uz to zadrži novac. Onaj ko je bolestan, a ima novca - otići će u privatnu kliniku, a onaj koji nema za operaciju kolena ili kuka čekaće i duže od 6 meseci. Od koga onda Srbija ima da uči, kada svet nudi uglavnom slične primere, ne znam. Vidim samo da je  bolest komercijalozovana, a što sam starija – sve mi je jasnije na šta su mislili oni koji su mni odavno govorili kako je «i zdravlje bez novca, skoro kao bolest».

                                                            Snežana Medić

 

 Autorka teksta je Kraljevčanka, koja od 1989. godine živi i radi u Londonu, ali sa velikom zainteresovanošću svakodnevno prati zbivanja u Srbiji…

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments