Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

28. avgust 2018.

Ovo je tekst za sve koji nisu znali da je objekat u kojem se danas nalaze prodavnica „N sport“ i noćni klub „Pasaž“ nekada bio otmeni hotel koji je, nakon što je napravio dobar posao sa prepravljanjem vojničkih cokula, sagradio jedan obućar iz Raške

Hotel „Jugoslavija“ je sagrađen 1932. godine na mestu gde su ranije bila kafana od dasaka, zvana „Talpara“ i kafana „Plug“. Hotel je gradio Laza Jovanović, obućar iz Raške. Prema kazivanju Miodraga Miće Jovanovića, koji je o istorijatu ovog objekta pričao kraljevačkom publicisti i hroničaru Milanu Matijeviću, Laza je 1926. godine otkupio vagonsku količinu cokula, koje je vojska izbacila iz upotrebe. U svojoj knjizi „Kraljevačke kafaneMilan Matijević zabeležio je da je Laza sve te cokule popravio preuredio i prodavao radnicima koji su radili na izgradnji puta i pruge Kraljevo – Raška. Sa vojničkim cokulama napravio je dobar posao. Od zarađenih para u Kraljevu je kupio krčmu i na tom mestu počeo da gradi hotel.

Tokom gradnje, Lazi je nedostalo para, pa je od kraljevačkog industrijalca Miljka Petrovića Riže uzeo kredit. Zidanje hotela završeno je 1931. godine, a vlasnik mu je dao ime „Jugoslavija“. Izgradnja hotela, beleži u svom tekstu „Matijević, Jovanovića je koštala oko milion tadašnjih dinara. Hotel je u prizemlju imao restoran salu, iza nje veliku salu za igranke i priredbe, a na spratu i 13 dvokrevetnih soba. Fasada hotela bila je ukrašena „štukaturom“ po ugledu na luksuzne fasade tadašnjih palata u Beogradu i evropskim gradovoima.

Iznad ulaznih vrata i velika tri prozora postavljen je dug ukrasni venac – od početka do kraja zgrade. Na spratu ispod i iznad pet prozora postavljeni su ukrasni reljefi. Friz fasade ukrašen je sa pet reljefnih ukrasa, a iznad je postavljen reljefni natpis „Hotel Jugoslavija“ (ovaj natpis iznad današnje prodavnice „N sport“ očigledno je jedino što je preostalo od izgleda nekadašnje fasade).

Objekat je svečano otvoren 1931. godine. Laza nije imao iskustva u ugostiteljstvu, pa je uzeo kvalifikovane radnike. Međutim, posao je loše krenuo. Kada je video da će na ovom polsu izgubiti, Jovanović odlučuje da proda hotel i da od tog novca Miljku Petroviću Riži vrati dug. Za potpisane menice na dug od 500.000 dinara, industrijalcu Riži pripala je idealna polovina, a drugu polovinu Jovanović je prodao na licitacij Radisavu Usiljaninu, zemljoradniku iz Savova, sela u tadašnjem  studeničkom srezu. Laza je od novca koji mu je preostao od prodaje hotela kupio tri manja trgovačka lokala, koji su se nalazili preko puta hotela „Jugoslavija“. U lokalima koje je izdavao pod zakup bile su radnja „Meteor“ braće Petrović, šnajderska radnja Dušana Jovičića i gvožđarska radnja Dragutina Vukovića. Početkom 1940. godine, u ranijoj Dušanovoj radnji, Laza je sinu Miodragu otvorio manufakturnu trgovačku radnju.

U međuvremenu, novi vlasnici su veliku salu za igranke preuredili za bioskop, koji su izdavali, a posebno su pod zakup izdali restoran i hotelske sobe na spratu. U početku, veoma kratko vreme, „Jugoslaviju“ su u zakupu držali najpre Milan Gajović iz Mataruške Banje (koji se nedugo posle toga odselio za Beograd), a onda i braća Radonjić iz Mrčajevaca.

Kada je 1932. godine, zbog finansijskih probema, Milan Todosijević, kraljevački ugostitelj koji je zakupljivao hotel „Pariz“, morao da prestane da radi u tom objektu, pod zakup je od Usiljanina i Riže zatražio „Jugoslaviju“. Zbog svoje prezaduženosti Todosijević nije mogao „Jugoslaviju“ da zakupi na svoje ime. Zato odlučuje da svog sina Miodraga vrati sa započetih studija iz austrijskog Graca. Na Miodragovo ime 1933. godine, po odobrenju Banske kraljevske uprave Moravske banovine broj 25195/33, zvanično je, nekon rnoviranja objekta, ponovo otvoren  hotel „Jugoslavija“.

Novine „Kraljevski glasnik“ od 21. septembra 1933. godine reklamiraju hotel i pozivaju goste ovom reklamom:

Mija Todosijević je hotel držao na visokom nivou. „Jugoslavija“ je imala kvalitetnu domaću i stranu kuhinju. Pripremana su kvalitetna francuska jela, što je privlačilo Francuze koji su radili u „Fabrici aviona“ da se hrane u ovom hotelu. Tu su se točila i kvalitetna strana vina i Vajfertovo pivo.

Hotel je bio otmeno mesto i držao je uvek kvalitetnu muziku, pa su Kraljevčani rado izlazili uveče u provod u „Jugoslaviju“. Sala iza restorana korišćena je uveče za bioskopske predstave (stariji Kraljevčani i danas se sećaju bioskopa „Sutjeska“ koji se nalazio na tom mestu, a danas je na tom mestu noćni klub „Pasaž“), pa je hotel u prepodnevnim časovima salu koristio za organizovanje matinea – prepodnevne igranke nedeljom i praznikom za mlade Kraljevčane.

Reklame u lokalnom listu

Hotel je često objavljivao reklame u novinama. U „Kraljevskom glasniku“ od 19. oktobra 1933. godine, u rubrici „Kroz Kraljevo“ piše:

Hotel Jugoslavija – svake nedelje matine“.

U rubrici „Dnevne vesti“ u tom listu je objavljeno

Kolo gospođa za pomaganje železničke siročadi priređuje soare (večernju sedeljku) sa pozorišnim komadom, lutrijom i kasnije igrankom u nedelju 19. oktobra u hotelu „Jugoslavija“. Početak je u 20.30, a ulaznica je dobrovoljni prilog. Molimo sve prijatelje našeg društva da posete ovo soare“.

U hotelu su organizovane i druge vrste zabava. Novine izveštavaju da je „14. decembra 1939. godine na priredbi „Rusko veče“ Odbor za pomaganje siromašne ruske dece priredio vrlo uspelu zabavu 9. decembra u hotelu „Jugoslavija“.

Ko je bio Miodrag Mija Todosijević?

Ovaj Kraljevčanin bio je veoma interesantna ličnost. Otac Milan u Grac ga je poslao na studije medicine, ali je Mija studije morao d aprekine zbog finansijskih i problema u poslovanju. Zbog toga se Mija vraćau Kraljevo i od 1933. godine sa ocem počinje da drži hotel „Jugoslavija“, koji je nacionalizovan 1948. godine.

Posle nacionalizacije, Mija se zaposlio u preduzeću „Stolovi“. Bio je savestan i stručan radnik pa je 1952. godine postavljen za direktora ugostiteljskog preduzeća „Željin“, a tri godine kasnije postao je direktor i ugostiteljskog preduzeća „Jugoslavija“. Godinu dana kasnije postao je predsednik Srese ugostiteljske komore, a 1964. godine penzionisan je kao sekretar Ugostiteljske komore sreza Kraljevo

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Lisa

    Gost - Lisa

    Zdravo, ne govorim srpski, koristim Google prevod. Kažete da je tada bila prodavnica u vlasništvu braće Petrović, pitao sam se da li ste znali da li su ovi braći imali porodični odnos sa Goranom Petrovićem. U svom romanu "
    Ispod tavanice koja se ljuspa", on govori o hotelu Jugoslaviji, pitao sam se da li je saznala sve elemente koje ste na svojoj stranici spominjali njegova porodica, jer nisam mogao pronaći nikakve druge informacije o ovaj hotel samo na vašoj veb stranici. Thank you !
    • Ime: Lisa