Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

21. septembar 2018.

Posle Oktobarske revolucije u Kraljevinu SHS došlo je oko 40.000 ruskih emigranata, na desetine njih gradile su mostove i puteve u okolini Kraljeva, ruski vojnici ovde su ginuli i za vreme II svetskog rata, a i „Milutun“ je, idejno, delo Rusa Verhovskog

Ambasada Republike Srbije u Moskvi u saradnji sa Narodnim muzejom Kraljeva organizovala je prezentaciju i predavanje na temu „Kulturno nasleđe srednjovekovne Srbije i odnosi Srba i Rusa na primeru grada Kraljeva“, kojoj su prisustvovali uglavnom srpski i ruski studenti koji se školuju u glavnom gradu Rusije, piše SPUTNIK

Dobrodošlicu gostima u Ambasadi Srbije u Moskvi poželeo je konzul Milan Živković.

Suzana Novčić, muzejski savetnik, istoričar umetnosti, održala je predavanje „Srpska umetnost druge polovine 12. i 13. veka — Raška škola“ i govorila je o arhitekturi i umetnosti srpskih srednjovekovnih manastira u dolini Ibra, dok je Tatjana Mihailović, muzejski-savetnik arheolog, govorila na temu „Između Vizantije i Zapada — Studenička plastika i njen uticaj na druge vrste umetnosti“.

Mirjana Savić, viši kustos-istoričar, održala je predavanje na temu „Srpsko-ruski odnosi u Kraljevu 1918—2018“, koje je dalo pregled jednog veka zajedničkog života Rusa i Srba u tom gradu, politička, privredna, kulturna i naučna prožimanja.

Savićeva je podsetila da je tokom i nakon okončanja boljševičke revolucije i građanskog rata u Rusiji (Oktobarske revolucije, 1917. godine) u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca pristiglo oko 40 hiljada ruskih emigranata (bele emigracije).

„Tokom februara 1921. godine, u „trećem imigracionom talasu“, sa ostrva Lemnosa u Kraljevo je prispelo 68 emigranata iz Rusije. Izgradnja puta Kraljevo—Raška, početkom 1923. godine, izgradnja železničke pruge Kragujevac—Kraljevo—Raška—Kosovska Mitrovica, kao i podizanje Fabrike aviona i Železničkih radionica tj. Fabrike vagona, dovela je do toga da desetine Rusa bar na nekoliko godina postanu žitelji Kraljeva“, rekla je Savićeva.

Prema njenim rečima, „kraljevački“ Rusi obrazovali su „rusku koloniju“, koja je 1933. okupljala više od 200 ljudi, pretežno siromašnih radnika. Među izbeglicama u Kraljevini Jugoslaviji bilo je 1.200 inženjera koji su u roku od godinu dana dobili posao. Posao su brzo našli u agronomi, lekari, veterinari, farmaceuti, vazduhoplovni stručnjaci, medicinsko i tehničko osoblje, profesori, geometri. Najviše kraljevačkih Rusa radilo je u fabrikama. Najprepoznatljiviji simbol Kraljeva — Spomenik srpskim ratnicima u centru grada, izgradio je ruski vajar, arhitekta i umetnik Roman Verhovski.

Rusi poginuli u  bitkama za oslobođenje Kraljeva  sahranjeni su  u zajedničke grobnice u selima gde su stradali, odmah posle pogibije, i većini se ne znaju imena. U 11 sela u okolini grada i samom Kraljevu, po sećanjima meštana, stradalo je od 339 do 357 vojnika Crvene armije, a po ekshumaciji — 339. U kraljevačkoj arhivi ostalo je sačuvano svega 13 imena.

Uz sve počasti, posmrtni ostaci stradalih crvenoarmejaca su 1962. preneti u zajedničku grobnicu u Jagodini.

Savićeva je naglasila da danas u selima u Kraljeva živi više od 200 Rusa, uglavnom intelektualaca koji su u Srbiju došli sa svojim porodicama, a kao razlog preseljenja navode sličnu kulturu, veru i mirniji i bezbedniji život.

izvor: SPUTNIK

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Milan

    Gost - Milan

    Rusi i sovjetski Rusi  ...razlika ogromna u svemu ...pa i u časti! Ovi sovjetski hibridi tek treba da postanu Rusi!
    • Ime: Milan