Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

 27 septembar 2018,

Na današnji dan pre 77 godina, članovi tadašnje vatrogasne čete, prevarivši nemačke straže izašli su iz okupiranog Kraljeva i svirajući koračnice prebacili se do Goča, a danas 27. septembar kao svoj dan slave svi dobrovoljni vatrogasci Srbije

Povodom Dana dobrovoljnih vatrogasaca Srbije, predstavnici gradskih vlasti (zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević i većnica Gordana Stojković), Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo (DVDK) i Vatrogasne zveze Maribora i, položili su danas vence na spomen-ploču nekadašnjeg Vatrogasnog doma u Ulici Toplice Milana, iz kojeg je vatrogasni orkestar 27. septembra 1941. godine krenuo i izašao iz okupiranog Kraljeva.

Članovi vatrogasne čete su tog dana obukli više uniformi, jednu preko druge, spalili arhivu, onesposobili telefon, zasvirali koračnicu, paradnim korakom prošli pored nemačke straže na mostu i prebacili se do Goča, gde su su se priključili partizanskom odredu „Jovo Kursula“.

Centralna Srbija ima oko 70.000 dobrovoljnih vatrogasaca, a  Kraljevu ima više od 300 aktivnih. Društvo dobrovoljnih vatrogasaca Kraljeva osnovano je 1. januara 1933. (tada samo kao četa, društvo postaje pet godina kasnije). U početku im je sedište bilo u kraljevačkoj Čika Ljubinoj ulici u staroj električnoj centrali, a već pola veka nalaze se na današnjoj adesei u Ulici Vojvode Stepe.

Kraljevo je prvi grad u Srbiji koji je formirao dobrovoljna vatrogasna društva u selima.

Društvo ima odličnu saradnju sa vatogascima Slovenije, Hrvatske, Nemačke, Grčke i Kipra, a svojim rezultatima nastoje da opravdaju sve ono što su generacije vatrogasaca radile decenijama pre njih.

Pre polaganja venaca članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo održali su svečanu sednicu.

Povodom dana dobrovoljnih vatrogasaca, zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević primio je danas učenike Osnovne škole „Braća Vilotijević“, koji su na Državnom prvenstvu vatrogasaca, održanom 7. jula 2018. godine u Zaječaru, osvojili srebrnu(devojčice) i bronzanu (dečaci) medalju i pehare. Prijemu su prisustvovali predsednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kraljevo Milutin Vukosavljević, potpredsednik Miloje Bajčetić i profesor Zlatan Čabrilo.

Zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević je izrazio zadovoljstvo što su mali Kraljevčani bili odlično plasirani u konkurenciji od trideset pet ekipa.

“Ovo je prilika da pokažemo koliko je ova delatnost značajna. Naš grad je u prošlosti imao ite kako vanrednih i teških situacija, a dobrovoljni vatrogasci i profesionalci su pomogli u najtežim trenucima“, rekao je zamenik gradonačelnika.

Na kraju prijema on je učenicima, u ime grada, uručio zahvalnice za postignute rezultate, a zatim primio i visoku delegaciju Vatrogasnog saveza Maribora.

Nije lako opisati sve što su Mariborčani uradili, u proteklom periodu, za grad Kraljevo u nekim od najtežih trenutaka za ovaj grad, u teškim vanrednim situacijama.Svojim prisustvom ovde tehničkom, stručnom pomoći, humanitarnim radom i u ime grada Kraljeva im se zahvaljujem na svemu što su do sada uradili.Ovo prijateljstvo treba negovati, treba sarađivati“ istakao je Rakočević.

U ime visoke delegacije Vatrogasnog saveza Maribora zahvalio se predsednik tog društva Slavko Krangeberg, a o značaju ovog istorijskog datuma govorio je dr Milan Matijević, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova „Jovo Kursula“.

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

2 Comments

 • Gost - MK

  Gost - MK

  I sam, sada počivši, Nikola Koča Jončić, borac odreda Jovo Kursula, izrazio je sumnju da se ovaj "marš" uz "Lili Marlen" dogodio. Mislim da je to negde i napisao, ili rekao da je za tako nešto najpre trebalo imati instrumente, a Vatrogasni dom u Kraljevu jedva da je imao dve-tri ulubljene trube. Takođe je zanimljivo da ti instrumenti, sa kojima su, navodno, vatrogasci otišli u partizane, nikada nisu ni traženi i ,isto tako, nisu ni nađeni. Nisu traženi, najverovatnije, zato što ih nije ni bilo.
  • Ime: MK
 • Gost - bane

  Gost - bane

  Otišli uz Lili Marlen vratili se sa Internacionalom i pamtekraljevčani krvavo ,,oslobođenje ,,. Jak podvig nema šta!
  • Ime: bane