Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

14. oktobar 2018.

Uz odavanje pošte nevino stradalima u Kraljevu oktobra 1941. godine, grad na Ibru poslao je i poruku nade da će naše vreme doneti konačnu istinu i da će i naši potomci znati da na ljude nikada ne smemo da gledamo kao na brojke

Potomci streljanih, predstavnici grada Maribora, vojske, žandarmerije, policije, stranaka, boračkih i udruženja građana položili su danas na Lagerskom groblju u Kraljevu vence i palili sveće nad humkama železničara, bravara, kovača, inženjera, lekara, seljaka, tadašnjih izbeglica, koje su oktobra 1941. godine, u znak odmazde, streljali nemački fašisti.

Ovom događaju prethodilo je odavanje počasti žrtvama na komemorativnoj sednici gradske skupštine. Stihovima pesme Bogdana Mrvoša „Rodbina piše Milutinu“ glumac Predrag Pavlović prisutne je vratio u oktobar davne 1941, najtužniji oktobar u istoriji našega grada... kada je Kraljevo zavijeno u crno...

Predsednik Skupštine grada Nenad Marković rekao je da samo sedmicu nakon najsvečanije sednice Skupštine, ima težak zadatak da zvanično otvori komemorativnu sednicu gradske skupštine, a posle minuta ćutanja za stradale poručio:

- Hvala vam što ne zaboravljate, što sećanja prenosite i što im dužno poštovanje iskazujete.

Doktor Ljubodrag P. Ristiu, viši naučni saradnik Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, u svojoj besedi i osvrtu na oktobar 1941. u Kraljevu pod nazivom „Vreme je za nezaborav“ zapazio je da je Kraljevo na takvom geostrateškom položaju da ga u ratnim i burnim vremenima nesreća nikada nije mimoilazila:

- Grad na Ibru je tokom kratkog dvadesetdvogodišnjeg perioda mira između dva svetska rata, od zanatlijsko-trgovačke varoši izrastalo u važan, moderan, srbijanski grad i industrijski centar. Tačan broj stradalih svakako nije moguće utvrditi a još manje njihov sastav po polu, uzrastu, zanimanju i nacionalnosti. Možda se, mnogo godina kasnije, najtačniji broj našao u belešci jednog našeg uglednog sugrađanina: „Nijednom podatku se ne može verovati koliko je ljudi stvarno streljano, ali meni ne bi bilo lakše da je i tri puta manje od najskromnijih procena.

Nakon Komemorativne sednice, kolona, predvođena predstavnicima grada Kraljeva, uputila se ka Groblju streljanih oktobra 1941. godine, prešavši preko prošle godine renoviranog pešačkog mosta. Pogled sa pasarele pokazao je da je ove godine Groblje streljanih ograđeno, spomen-vagon kojeg su prošle godine zapalili huligani prekriven je velikim banerom koji svedoči o stradanju 1941. godine, a na ulazu u groblje postavljena je mermerna ploča sa oznakom da posetioci ulaze na Groblje streljanih 1941.

Posle sirena, crkveni hor „Sveti arhiđakon Stefan“ izveo je himnu Srbije „Bože pravde“, a vojnici Druge brigade Kopnene vojske su ispalili počasni plotun. Uz zvuke „Posmrtnog marša“ Vatrogasnog orkestra „27. septembar“ brojne delegacije, predvođene potomcima palih žrtava i predstavnici grada Kraljeva, položile su vence i cveće na humke streljanih. Parastos nevino stradalim žrtvama oktobra 1941. služili su sveštenici Eparhije žičke.

Na Groblju streljanih se obratio gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić:

- Prevelika je tragedija zadesila ovaj grad.. Strašan je bio crni barjak što se isprepleten sa lelekom nad Kraljevom vijorio... Šta je bilo tih oktobarskih dana - zapisano je u istoriji. Naš zadatak je da - šta je zaista bilo tih oktobarskih dana - ostane zapisano u ljudima! Pamtimo. Praštamo. Da duše vaše spokoj nađu se molimo. I za krvnike vaše – Boga našeg molimo, da im oprosti, da biste vi mira našli, da bismo mi mogli da nastavimo – da se sećamo i putem vašim nastavimo da koračamo.  

U amfiteatru Groblja streljanih glumci Kraljevačkog pozorišta su izveli oratorijum „PORUČILI SU NAM“, za koji je inscenaciju pripremio Miodrag Dinulović, direktor ove ustanove.

Pogledajte mali deo ovog izvođenja: 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - Snezana

    Gost - Snezana

    Secam se svakog obelezavanja cak i 46 god unazad.Sada daleko ali kao da ono dete od 7 g  placem.Usadjena tuga.
    • Ime: Snezana