Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

17. oktobar 2018.

Dobrivoje Baltić, u znak sećanja na pretke koji su učestvovali u I svetskom ratu – (po očevoj liniji 13, po majčinoj sedam), koji je svojim sredstvima 1995. podigao spomen-česmu u porti Hrama u Mataruškoj Banji, donirao je sada i spomen ploču

U okviru aktivnosti na obeležavanju 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i donator za izgradnju spomen-ploče Dobrivoje Baltić, iz sela Mataruge, kod Osnovne škole u Matarugama otkrili su spomen-ploču, sa natpisom:

Na ovom mestu, od 20. do 23. oktobra (od 2. do 5. novembra po novom kalendaru) 1915. godine, za vreme trojne invazije na Kraljevinu Srbiju, nalazila se komanda Prve armije Vojske Kraljevine Srbije sa vojvodom Živojinom Mišićem na čelu.

Spomen-ploču podižu potomci ratnika, Eparhija žička i grad Kraljevo Donator Dobrivoje – Bićo Baltić“.

Spomen-ploču je osveštao starešina Hrama svetog velikomučenika kneza Lazara u Mataruškoj Banji protojerej-stavrofor Ljubinko Kostić.

Gradonačelnik Kraljeva je istakao da grad nastoji da dostojanstveno obeleži 100 godina od završetka Velikog rata i prikaže kakvo je bilo učešće vojnika, podoficira i oficira sa teritorije grada Kraljeva u Velikom ratu. On je napomenuo da je ovo tek jedno od devet spomen-obeležja, kaja će biti postavljena u Roćevićima, Brezni, Lopatnici, Dubočici, Polumiru, Lukama, Ušću, Studenici, koja će prikazati šta se događalo i kako su meštani tih sela uticali na tok Prvog svetskog rata na teritoriji Kraljeva.

- Zajedno sa susednim opštinama, Vrnjačkom Banjom, sa gradom Čačkom, Gornjim Milanovcem, Lučanima, i zahvaljujući njihovim predsednicima opština i gradonačelnicima, odlučili smo da zajedničkim sredstvima podižemo Spomen-kapelu na Čemernu -  rekao je Terzić, napominjući da to podrazumeva rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na tom području.

Kada u potpunosti budu rešene pravne barijere - započeće gradnja ovog objekta.

- Grad Kraljevo je u budžetu za ovu godinu već opredelio dva miliona dinara, a predstavnici opština i gradova su odlučili da pomognu ovu izgradnju, jer su vojnici, podoficiri i oficiri sa njihovog područja učestvovali u bici. Nadam se da će ovaj čas istorije biti posećen i u drugim mestima i da će deca dostojno pamtiti pretke koji su se borili za slobodu svih nas - poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Kako je istakao, grad nastoji da kroz naučno-istraživački rad prikaže kakva je bila uloga Kraljevčana i svih meštana okolnih sela u Velikom ratu i najavio za naredni mesec promociju četvorotomne knjige Rada Vukosavljevića, člana Gradskog odbora za obeležavanje 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, koja će prikazati ulogu vojske sa teritoriije grada Kraljeva u Velikom ratu.

- Kraljevo je jedan od retkih gradova koji je uspeo da prikaže istoriju i ljude koji su učestvovali u ovom ratu sa svoje teritorije – smatra gradonačelnik, koji je zahvalio Odboru za aktivnosti koje u tom pravcu preduzima, a naročito donatoru, meštaninu Mataruga, koji vodi računa o svom rodnom kraju.

Donator Dobrivoje Baltić je istakao da je njemu i njegovoj porodici čast da su bili u prilici da doniraju spomen-ploču.

- Ja sam sa ovih prostora, išao sam u školu ovde i ponosan sam na svoje pretke koji su dali živote. Za decu je dobro ako su nešto naučila, pa da i mi naučimo nešto od njih, jer smo bili uskraćeni za neke informacije. Posle 70 godina saznajem, a išao sam u ovu školu, da je Živojin Mišić sa svojim štabom Prve armije bio u ovom mestu. Bilo bi mi draže da sam to saznao kao đak - rekao je Baltić.

Baltić je potomak brojnih predaka koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu - po očevoj liniji 13, po majčinoj sedam. Dobrivoje je 1995. godine svojim sredstvima, oko 22.000 maraka, podigao spomen-česmu u porti Hrama svetog velikomučenika kneza Lazara u Mataruškoj Banji, posvećenu ratnicima iz Prvog svetskog rata. Imena ratnika uklesana na spomen-pločama postavljenim na ovoj spomen-česmi su uzeta iz spiska koji je Dobrivojev deda sačinio 1920. godine. Dobrivoje je donator izgradnje krsta na planini Stolovi.

Okupljenima su se obratili i članovi Gradskog odbora za obeležavanje stote godišnjice od završetka Prvog svetskog rata - član Gradskog veća i glavni koordinator Odbora Radoje Tomašević i koordinator za istraživačku delatnost Rade Vukosavljević, a učenici OŠ „Đura Jakšić” su izveli kraći prigodni program.

izvor: zvaničan sajt grada Kraljeva

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments