Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

4. jun 2016.

Na vest da više nema boksera koji je imao nadimak “Najveći”, a svoju olimpijsku medalju bacio u reku, kada mu kao crncu nisu dozvolili da uđe u restoran u Kentakiju

 

Jutrošnja pisanja svih svetskih medija o smrti Muhameda Alija, nekada poznatog kao Kasijus Klej, pogodila su mnoge ljubitelje boksa. Naravno, nas starije generacije, mediji su, objavljujući ovu vest, podsetili koliko smo na ovim prostorima njegove mečeve gledali i podržavali. Ne znam zašto, ali otac je znao da nas, ukućane, sve probudi u rane sate i natera da gledamo borbu Kasijusa Kleja, na crno-belim ekranima. Tata je možda tako pokušavao da usadi borbenost i istrajnost u ličnosti svojih krhkih devojčica.

Boks je muška igra, ali nije za poigravanje i može da pruži i devojčicama nekoliko dobrih stvari za opstanak u životu.

Strpljenje i upornost su ključ da se ojačaju "mišići" mozga. Boksere smatraju za ljude sa nižom inteligencijom, ali to nije tačno. Mnogi od njih su i fakultetski obrazovani,I maju zdravu logiku, nisu nasilnici i ne udaraju van ringa. Da biste bacili protivnika na ledja, u 80 odsto slucajeva fizička snaga nije presudna. Um mora da bude oštar i to je samo drugi oblik inteligencije. Disciplina i istrajnost jednog profesionalnog boksera mogu nam biti primer da u životnom ringu zastanemo, ohladimo emocije i mišiće, ohladimo se peškirom i krenemo dalje.

Mohamed Ali je zadobio mnoge udarce, padao, ustajao i pobeđivao. Američki rasizam ga nije slomio kada su ga 1960. godine na Olimpijskim igrama u Rimu i dalje nazivali Nigger, a on im je doneo zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji. Tri puta je bio profesionalni svetski šampion u teškoj kategoriji.

Gotovo je zaboravljeno da je odbio da služi vojsku tokom rata u Vijetnamu 1966. godine, zbog čega mu je oduzeta titula i privremeno mu je zabranjeno da boksuje u SAD, a pretio mu je i odlazak u zatvor. Nakon toga se posvetio borbi za prava Afroamerikanaca i postao član pokreta "Nacija islama". Tada je promenio ime u Muhamed Ali, uz obrazloženje da Kasijus Klej zvuči "robovski". Svoju olimpijsku medalju bacio je u reku, kada kao tamnoput nije mogao da uđe u jedan restoran u Kentakiju.

Penzionisao se 1981. godine, sa 56 pobeda  u 61 meču, od čega je 37 završeno nokautom.  Imao je nadimak "Najveći".

Najteži udarac koji je zadobio, bila je Parkinsonova bolest. Dugo je sparingovao sa njom. Nije bilo ni traga zlobe u njemu, niti samosažaljenja, svoju borbu je nastavio i velikodušno svoj novac trosio u prave svrhe. Daleko od toga da je za života bio svetac, imao je i svoje tamne strane. Imamo ih i mi. Jedna of njegovih sedam kćerki je uvek govorila : "Kada ga kod vidiš, uvek imaš želju da ga samo zagrliš".

Lično, boks kao sport više ne pratim, ali ga pamtim u crno-belim bojama, koje su mi omogucile da kada i mrak na oći padne uvek možete videti svetlucave zvezdice oko sebe. Hvala tati za rano budjenje, a hvala i Kasijusu Kleju. Mislim da će ga osim nas koji smo ga voleli, pamtiti i oni koji su mu zagorčavali život. Uvek je tako: trnje dobijaju živi, a ruže mrtvi.

 

Snežana Medić

 

Autorka teksta je Kraljevčanka, koja od 1989. godine živi i radi u Londonu, ali sa velikom zainteresovanošću svakodnevno prati zbivanja u Srbiji… 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments