Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

6. novembar 2018.

Kako je moguće da, i pored nedavno postavljene postavljene ograde na Groblju streljanih u Kraljevu, neki nesavesni vlasnici smatraju da je baš to istorijski najkrvavije mesto u gradu na Ibru - idealno za ispašu njihovih konja?

Na Groblju streljanih u Kraljevu svakog 14. oktobra Kraljevčani odaju počast sugrađanima streljanim oktobra 1941. godine i svima onima koji nisu bili stanovnici grada na Ibru, ali su imali tu nesreću da se u njemu zateknu i budu žrtve masovnog streljanja od strane 717. posedne jedinice Vermahta. Decenijama su stare generacije prenosile novim naraštajima da je taj prostor od oko 12 hektara mesto koje zaslužuje poštovanje, ali je devedesetih godina prošlog veka taj prostopr počeo da biva sve zapušteniji, a nisu bile retke ni  slike razbacanog smeća ili konja i krava koji tu pasu.

Bilo je tu svega, a dr Milan Matijević, predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije iz Kraljeva, smatra da je takav odnos bio želja brisanja prošlosti i uverenja da je obeležavanje memorijalnih događaja ostatak komunističkog poretka.

Godinama je trajao pritisak javnosti da ovo mesto bude ograđeno kako bismo i na taj način pokazali da poštujemo žrtve onih koji su pod Grdičkom kosom stradali, ni krivi, ni dužni. Ove godine to je, konačno urađeno, pa je prilaz Groblju streljanih dobio ogradu, a spomen-vagon kojeg su prošle godine zapalili huligani, bio je 14. oktobra prekriven velikim banerom koji svedoči o stradanju 1941. godine (istina, banera više nema, pa spomen – vagon, koji su huligani zapalili prošle godine i dalje izgleda sablasno).  Na ulazu u groblje postavljena je mermerna ploča sa oznakom da posetioci ulaze na Groblje streljanih 1941. Već godinama traje i izgradnja Spomen sobe u čijoj unutrašnjosti će, kažu, biti urezana imena identifikovanih žrtava, ali i sa fasade Spomen sobe u izgradnji nestaju posebno izliveni mesingani delovi koje kradljivci potom preprodaju kao bezvredan otpad, iako ih je teško ponovo nabaviti i uklopiti nove delove u celinu.

Međutim, iako je prostor ograđen – po njemu i dalje pasu konji!

Prolaznici kažu da su u pitanju konji iz obližnjeg romskog naselja, da ih tokom dana ima i više, i da tu najčešće nije  samo ovaj jedan kojeg smo mi uslikali.

Reči istoričara Radomira Ristića izgovorene na komemoraciji žtrtvama oktobarskog streljanja, možda najbolje zvuče umesto pitanja – zar nama ništa nije sveto? Radomir je to mnogo lepše izrekao: „Ako kao hrišćani moramo oprostiti čak i zločin nad zločinima, imamo li pravo, ili slobodu možda, da dopustimo da iz naše svesti i svesti naših potomaka lagano klizi u zaborav čak i predstava o veličini zla koje je učinjeno ovom gradu? Kada papir toliko požuti, a slova izblede i postanu nečitljiva, kada sve knjige stanu na tek jednu eksternu memoriju, hoće li doći trenutak u kome više nećemo znati niti ćemo se više sećati šta se desilo s one strane pruge, zapadno od fabričkih hala, ispod Grdičkog brda? Hoće li to biti trenutak sopstvenog zaborava iza koga ne može ostati ništa drugo osim pitanja „kuda dalje“? Onaj ko je opterećen prošlošću, istina, ne vidi budućnost, ali onaj ko ne pamti sopstvenu prošlost može samo tumarati po budućnosti.

Zbog poštovanja prema žrtvama – u sadašnjosti nema opravdanja za one koji konje „sprovode“ (jer očigledno moraju da se dovijaju kako da ih dovedu i ostave beš tu na ispaši) unutar prostora Groblja streljanih. I da se razumemo... konji tu ništa nisu i ne mogu da budu krivi... i sami su, uglavnom, vezani.

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

1 Comments

  • Gost - MKV1

    Gost - MKV1

    Učinjena su i gora skrnavljenja od napasanja konja. Neka ste i pomenuli... Guranje u zaborav je najgore...
    • Ime: MKV1