Responsive ThemeForest Wordpress Theme Avada bigtheme.net/wordpress/themeforest/323-avada BIGtheme.net

Typography
Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

10. novembar 2018.

Sutra ceo svet obeležava vek od primirja u Prvom svetskom ratu, a od svih naroda koji su njime bili zahvaćeni, Srbi su platili najvišu cenu, jer je procentualno, u odnosu na broj stanovnika, najviše žrtava imala naša zemlja

Centralna gradska manifestacija posvećena obeležavanju stote godišnjice završetka Prvog svetskog rata i Dana primirja u Prvom svetskom ratu, ove godine biće održana sutra (nedelja, 11. novembar) na brdu Vranovac u ataru sela Pekčanica, a delom u selu Roćevići,.

Biće to odavanje pošte svim žrtvama kojih je, u Prvom svetskom ratu, procentualno, prema broju stanovnika, najviše žrtava imala Srbija. U Srbiji se ovaj dan obeležava od 2012. godine, u znak sećanja na dan kada su 1918. godine u železničkom vagonu u Kompjenju, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat, najveći do tada vojni sukob.

Posle Velikog  rata iscrtana je nova geopolitička mapa Evrope u kojoj više nije bilo mesta za četiri velika carstva, a nastao je čitav niz novih država, među kojima je bila i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, a već 1. decembra oformljena je i prva jugoslovenska vlada.

ISTORIJA O VELIKOM RATU

Veliki rat, kako su ga zvali, jer strašnjiu pogibelj svet do tada nije video, bio je kataklizma evropskih, a potom i svetskih razmera. Prema naknadnim procenama, za vreme Prvog svetskog rata poginulo je i umrlo više od 1.247.000 državljana Srbije, ali tim brojem nisu obuhvaćeni Srbi koji su tada živeli van matične države, iako su pripadnici srpskog naroda stradali i na teritoriji Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Srema, Banata, Bačke, Slavonije, Hrvatske, Dalmacije.

Većina svetski priznatiih storičara slaže se da je, iako je nemačka ofanziva u proleće 1918. bila zaustavljena, a kontraofanziva savezničkih snaga leta te godine na Zapadnom frontu dodatno onesposobila nemačku vojsku, ključni događaj za okončanje Velikog rata bio proboj Solunskog fronta, u kojem je uloga srpske vojske bila izuzetno značajna. Jer, kada je srpska vojska uz pomoć francuske vojske probila Solunski front, glavnokomandujući nemačke vojske i vojske centralnih sila, generali Hindenburg i Ludendorf, zatražili su potpisivanje primirja. Srbi su prvo iz Trojnog saveza izbacili Bugarsku, a zatim su direktno ugrozili Austrougarsku i to je bio signal za Nemačku da mora da potpiše primirje. Ona je 11. novembra pristala na prekid neprijateljstava, razmenu zarobljenika i povlačenje sa teritorije Francuske.

Nakon primirja potpisanog u vagonu u Kompjenju, na Versajskoj mirovnoj konferenciji u Parizu 1919. potpisan je mir između zaraćenih strana.

foto: print srreen YouTube 

 

 

 

Ostavite komentar

Sva polja označena * su neophodna

0 Comments